Åre bygger (äntligen) för stigcykling

Datum:
28 juni 2018 09:18

I Åre byggs just nu byns första officiella och dedikerade leder för stigcykling i Björnen. Den första leden i den satsningen, Kopparn, kommer att premiäröppnas i början av juli.

Åre har sedan nästan 20 år tillbaka varit starkt förknippad med liftburen cykling, något som verkligen befästes när Åre Bike Park drogs igång på allvar 2005. En bikepark som idag ligger och nosar på topp-5 i världen när det kommer till antalet besökare varje säsong. Och även om konkurrensen hårdnat rejält de senaste åren så är det svårt att bortse från att Åres cykling håller en hög, internationell klass – något som i cykelkretsar alltid är ett hett diskussionsämne, inte minst på det här forumet (undertecknad inkluderad).

Men, när det kommer till den variant där du får trampa själv och förtjäna dina höjdmeter för egen maskin är hajpen inte riktigt lika stor. Och även om det finns en massa fantastisk cykling utanför bikeparken lockar den betydligt färre cyklister och får inte i närheten av samma uppmärksamhet.

Det finns kanske en anledning till det, Åres stigcykling kan nämligen på sina ställen vara… ska vi säga, inte direkt användarvänlig. Den är ofta strålande vacker och stundtals alldeles förträffligt magnifik, men den bästa cyklingen ligger en bra bit från centrala Åre, och dessutom kan den på sina ställen vara ganska krävande, om inte alltid tekniskt så åtminstone fysiskt, och ämnar sig många gånger bäst för dig med både flås, erfarenhet och en hyfsad dos cykelteknik i bagaget.

Mycket av utmaningen beror på att det i regel är gamla vandringsleder som man cyklar på och som inte alltid är helt kompatibla med cykling. Även om det genom åren gjorts en hel del åtgärder för att anpassa Åres leder till den växande cyklismen så är det väldigt få meter led i trakten som är skapad med cykling i åtanke.

Tills nu.

Jonas KullmanLättcyklat och flowigt är ledorden för Kopparn.

Förra sommaren sattes grävskopan i jorden på ett helt nytt cykelprojekt i Björnen med målet att skapa stigcykling som passar en bred skara av cyklister, från barn och nybörjare och hela vägen till erfarna (och krävande) cyklister.

Bakom projektet står Åre Destination som finansierar det genom ett samarbete mellan det svenska Jordbruksverket och den europeiska jordbruksfonden, ett så kallat Leaderprojekt – med hjälp av lokala markägare som upplåtit sin mark för bygget. Själva grävandet är utlagt på Skistars ledcrew.

– Tanken är att skapa stigcykling som vi inte riktigt har här i Åre. Den första slingan som vi bygger nu, Kopparn, är en blå led för den breda massan där alla kan ha roligt och testa på, säger Niklas Jacobsson på Skistar som är ansvarig för bygget.

Niklas ligger även bakom sträckningen, med lite hjälp från några lokala cyklister som kommit med synpunkter – som bonus är han uppväxt i grannskapet Björnänge och kan den här terrängen som baksidan på sin egen hand.

Start på leden kommer att vara vid skidcentret i Björnen för att sedan röra sig upp mot Sadeln, snurra sig ner vid den lilla Vikbäcken och sedan leta sig tillbaka mot Björnens ”centrum”. Totalt kommer den att bli runt sex kilometer lång och avverka 120 höjdmeter. Målet är att man ska kunna parkera sin bil vid Björnen, sätta sig på cykeln och på ett intuitivt sätt följa leden och skyltar hela varvet runt. Men det går lätt att cykla hela vägen från Åre, då får man dessutom avnjuta den fina asfaltsklättringen upp till Björnen. Det är cykelupplevelsen i sig som är det viktiga, inte att på svenskt fjällmanér söka sig fram med karta och kompass, och i bästa fall hitta rätt – efter att ha blivit söndertuggad av en knottsvärm.

Själva stilen på lederna är en relativt bred och slät stig som metodiskt slingrar sig genom landskapet, och där de flesta rötter och stenar tagits bort för att skapa ett lättrullat underlag.

– Vi har väl inte haft någon direkt förebild när vi designat lederna, men det är klart att vi hämtat en del inspiration från andra orter. Vi har varit i bland annat Trysil och Idre och testat för att se vad vi vill ha och vad som skulle passa i Åre, säger Jacobsson.

Den blå leden kommer att kompletteras med en liten barnslinga vid Vallelandet i Björnen, och så småningom en grön slinga på runt en kilometer i samma område. Målet är att ha en första teststräcka klar till Åre Bike Festival i början av juli, och sedan att hela leden ska vara klar i slutet av samma månad.

Kopparn börjar vid Björnens centrum nere till höger i bild och slingrar sig in mot skidområdet och tillbaka genom den nya bebyggelsen i området.

Happyrides testpatrull har givetvis redan varit och provcyklat den blå leden i Björnen – med tillåtelse från ledbyggarna bör väl tilläggas. Lever den upp till hajpen? Jodå, med råge till och med. Stigningen är ganska snäll och jämn, kurvorna är precis lagom tilltagna och underlaget gör att det rullar lätt även när vädret är lite väl mycket Västjämtskt.

Det här är en led som passar bäst med en kortslagig cross-countrycykel, men som även funkar med en kraftigare endurohoj. Det är inga som helst problem att ta med ungarna eller rena nybörjare på den heller för den delen. Att det här är något som saknats i Åre råder det ingen som helst tvekan om, och vi kan bara hoppas att det kommer mer av den här varan inom en inte alltför avlägsen framtid.

Men till sist, en liten men jäkligt viktig detalj, namnet är ju en väsentlig del av en cykelleds identitet. Så var kommer Kopparn ifrån?

– Alla leder som vi bygger i det här området kommer ha någon form av anknytning till Fröå koppargruva på något sätt, säger Niklas Jacobsson.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

BOBCAB 2018-07-12

"Roliga timmen" bort mot Undersåker är en favorit som inte är speciellt krävande. Tar dock mer än en timme om man inte är duktig. Ligger på Åre trails och Trailforks. Turen till Fröå gruva är enklare, och då kan man fika på cafeet i Fröå....

Johan T 2018-07-12

Men om man vill cykla lite XC med barnen, finns det något annat lämpligt i Åre att komplettera med nu i Juli? Cykelhyra och spårkort för hela familjen enbart för att cykla den slingan innan den är helt klar känns ju inte självklart.

Gushem 2018-07-11

var och cyklade på stigen idag med ungarna, rätt kul för barnen (9-åringar) men ingen stig jag skulle spendera några pengar på för att få cykla

xyz-saft 2018-07-10

Första tanken var "meh", det var innan någon sa att det skulle kosta pengar...

HasseL 2018-07-10

Som andra skriver så funkar det på samma sätt som med spårkort för längdåkning. Och att naturstyrelsen har en annan åsikt är så klart inget som gäller när det finns en dom på det hela. Finns flera områden som tar avgift för längdåkning....

Mårten 2018-07-10

Både ja och nej, https://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Allemansratten/Avgifter-for-skidspar . Jag tycker inte att det är självklart.

Rattnalle 2018-07-10

Med en byggd led går det nog att likna vid skidspår. Där har spåravgiften redan prövats rättsligt och funnits vara ok. Men. Eh. Det får nog vara betydligt mer om någon ska vilja betala.

Mårten 2018-07-10

Rent tekniskt är det väl ganska svårt att ta betalt för en xc-slinga... (Det har ju också diskuterats på forumet tidigare.) Med vilken rätt kontrollerar man att folk betalar? Och med vilken rätt kräver man betalt? Nu uppmanar jag inte någon att int...

viggen 2018-07-10

Jag höll på att skriva: det som potentiellt började så bra..

Glisseur 2018-07-10

Den sträckan som inte är färdigbyggd kommer att komma ut några hundra meter ner från där leden korsar skogsvägen/transportleden. Så man kommer köra en bra bit på den även efter det. Men för att göra det lite enklare ritade jag på kartan. Gult + blåt...