Sponsrat innehåll från Åre Destination

Åre satsar vidare på stigcykling i Björnen

Datum:
27 maj 2021 09:45

Fyra år efter de första spadtagen fortsätter utvecklingen av stigcykling i Björnen i Åre med full kraft. Häng med till Åre Bike Park Trail där rolig och tillgänglig cykling står på menyn. Ett cykelområde som passar hela familjen.

Säg Åre och cykling och tankarna går direkt till den liftburna cyklingen på Åreskutan. En cykling som har en lång och händelserik historia som löper tillbaka till början av 1990-talet när några av traktens lokala hjältar tog Kabinbanan upp och slängde sig utför vandringslederna med livet som insats, frigolithjälmar på huvudet och exakt noll millimeter dämpning på stålramarna.

Åre Bike Park – stor utförscykling av internationellt snitt

Redan 1992 arrangerade den jämtländska byn sin första cykelfestival, Roots And Rocks, som sedan följdes upp av världscupen i downhill 1995, mountainbike-VM 1999, den beryktade Mountain Mayhem mellan 2003 och 2008 och sedan 2010, Åre Bike Festival.

När Åre Bike Park öppnade 2005 hade de naturliga stigarna på fjället kompletterats med flera dedikerade cykelleder, som exempelvis den första versionen av hoppleden Flinbanan. Det givna målet var att locka fler än de mest entusiastiska downhillcyklisterna att testa på utförscykling och samtidigt både bygga Åre som sommardestination och skapa fler cyklister. Med åren har både antalet besökare och antalet leder i bikeparken växt stadigt till en punkt där Åre faktiskt har kommit att bli en av de största och mest välbesökta cykelparkerna i världen.

Visionerna stannar inte där och planen för de kommande åren är att både bygga fler nya leder och uppdatera några av de redan befintliga lederna på fjället. Bland annat att bygga klart flowleden Cobra hela vägen ner till VM8:an samt så småningom bland annat göra en efterlängtad helrenovering och totalt omtag på den extremt populära och ständigt omdiskuterade (inte minst på Happyrides forum) Shimano. Men det är en helt annan historia som vi får anledning att komma tillbaka till senare.

Emrik Jansson/Åre SwedenHugo Westling tar luft med Jenny Liljegren på bakhjulet.
Emrik Jansson/Åre SwedenTed och Robin Wallner slipar på tekniken i skillsområdet.

Åre Bike Park Trail: ett stigcenter i Åre Björnen växer fram 2017

Med tiden blev det tydligt att det var en sak som saknades i Åres cykelutbud, och det var en mer lättillgänglig stigcykling.

Årefjällen har mil efter mil med naturliga singletracks som visserligen bjuder på fantastiska upplevelser men som däremot varken är anpassade för cykling eller speciellt enkla att hitta för en förstagångsbesökare. Det var tydligt att det fanns ett hål i utbudet som behövde fyllas.

Arbetet med att fylla det hålet inleddes sommaren 2017 när ett helt nytt lednät för stigcykling började byggas i Björnen, några kilometer öster om Åre by på den östra sidan av Åreskutan, genom ett samarbete mellan Åre Destination, Skistar och lokala markägare som finansierats med hjälp av EU-medel, privata aktörer och Åre kommun.

Målet var att skapa ett ledcenter med maskinbyggda leder för stigcykling, enligt ungefär samma recept som destinationer som skotska Glentress och norska Trysil gjort succé med. Alltså breda, släta och flowiga leder som både är inbjudande även för nya cyklister men ändå bjuder på underhållning och features för mer avancerade diton. Tillsammans med den liftburna cyklingen i Åre Bike Park och Åres naturliga stigar skulle det göra Åres redan stora cykelutbud ännu mer komplett:
– Målet när vi drog igång bygget i Björnen var att skapa ett bredare utbud av cykling som inte riktigt fanns här i Åre innan, säger Niklas Jacobson som är projektledare på Skistar för just Björnen och dessutom boende ett löst stenkast från cykelleden Mineralen.

Tobias Liljeroth/Åre SwedenProjektledare Niklas Jacobson är glad innerst inne över att ha fina leder några hundra meter hemifrån.

Rolig cykling som är enkel att hitta är ett av målen med stigarna i Björnen:
– Det fanns ju en massa cykling i dalgången redan innan såklart men du var tvungen att vara en expert med sjuk lokalkännedom för att knyta ihop allt. Så i Björnen valde vi att fokusera på maskingrävda leder som är välmarkerade och tillgängliga för att skapa en bredd i Åres cykling. Nu kan man bara komma hit och börja cykla direkt, säger Niklas. 

Emrik Jansson/Åre SwedenElin Nilsson och Gustav Esteban Svensson Chuara i Kopparn.

Mineralen första leden i Björnens växande nät av stigar

Den första leden som stod klar sommaren 2018 var den blå, 4 kilometer långa Mineralen, tätt följd av avknoppningen Kopparn, som kom att betyda starten på det ledområde som numera går under namnet Åre Bike Park Trail. Inspirationen till lednamnen kommer för övrigt från den närliggande Fröå gruva och den gruvdrift efter koppar som bedrevs där mellan åren 1744 och 1919.

Uttrycket “build it and they will come” passar extremt väl in på lederna i Björnen. Det tog inte många veckor efter att Mineralen var klar förrän överraskande många Årebor, som enligt säkra källor aldrig setts på en cykel förut, dök upp på nyinköpta cyklar med hela familjen i släptåg.  Det var väldigt uppenbart att den här typen av mer lättsmält cykling hade saknats av många i Åre.

Tobias Liljeroth/Åre SwedenDen flowiga Graniten är ny för i år. Ulrika Frisk njuter av både den och sköna vyer över Åresjön.
Hanna JonssonVictor Larsson, Richard Richardsson och Gustav Sandström tar en paus under bygget av Graniten.

Graniten är årets nya led i Åre Bike Park Trail

När vi går in i sommaren 2021 har ledcentret växt till tio olika leder, en pumptrack och ett skillsområde med ännu fler leder på gång inom en väldigt snar framtid.

Förra årets stora nyhet var Stubinen, en 1,6 kilometer lång blå led med bra flyt både uppför och nedför som toppats med en 90 meter lång träbro på mitten.

Till i sommar öppnar nybyggda leden Graniten, som är en bred flowled på 2,5 kilometer med berms, några platåhopp, rollers och alltsammans med en magisk utsikt över Åresjön som bonus. Leden ligger på Totthummelns östra sida och nås genom att första cykla Mineralen och sedan korsa skidpisterna ner från Sadeln. I samma område byggs även en smalare led med lite mer avancerade features, Hackan ska den heta.

På vägen tillbaka från nya leden Graniten till Björnens basområde bjuds du även på det redan ökända stickspåret Levobacken, en kort men sjukt teknisk 25 grader svinbrant klättring byggd i sten. Och ja, det finns en väg runt om du inte heter Niklas Skogh eller är en ninja på überteknisk klättring i allmänhet.

Emrik Jansson/Åre SwedenHugo Westling och Jenny Liljegren på Stubinen.
Emrik Jansson/Åre SwedenVattenpaus i Stubinen.
Emrik Jansson/Åre SwedenIda Jansson och Josefine Ahlström på samma bro i Stubinen.

Stubinen kommer även den att få en plusmeny i form av Flisan, ett blått stickspår som är en sorts insteg för att känna på lite mer teknisk cykling. På andra sidan byggs just nu Spettet, en svart historia som till stor del går på berghällar och erbjuda ett hack upp i svårighetsgrad. Just receptet med korta sidospår och varianter är något som det kommer komma mer av framöver:
– Vi vill fortsätt att bredda lednätverket i Björnen. Sommarens stora projekt kommer att bli en uppförsled som gör att man kan loopa lederna runt Graniten, alltså i området nedanför Sadeln i skidpisterna Viksvängen och Högåsbacken. Sedan har vi såklart jättemycket planer, idéer och önskemål, men inget som är spikat och förankrat just nu. Men utvecklingen i Björnen kommer att fortsätta i flera år till, det är helt säkert, säger Niklas Jacobson.

Emrik Jansson/Åre SwedenSmala genvägar i Stubinen.
Emrik Jansson/Åre SwedenLee och Julie Nilsson tar täten.

Lättillgänglig cykling för alla i Björnen

Hela tanken med lederna i Björnen är att erbjuda en kontrast till den klassiska bikeparken på Åreskutan. Tänk dig att du tar den kolsvarta Hällrajd och gör precis tvärtom. Ingen lift, inget behov av stor skyddsutrustning och därmed en betydligt lägre instegströskel.

Målgruppen är inte främst hardcorecyklister eller Stravahetsare, utan snarare familjer och lite nyare cyklister. Med det sagt är tanken att det ska finnas utmaningar för mer avancerade cyklister i området. Så den ena föräldern kan lämna familjen vid pumptracken eller de gröna instegslederna och ta ett par varv på egen hand innan byte sker. Ett perfekt sätt att leda in kommande generationer i världens roligaste sport.

Emrik Jansson/Åre SwedenKöp trailpass och bidra till utvecklingen av ännu fler leder, 92 kr dagskort vuxen.
Emrik Jansson/Åre SwedenTa en paus på Crowded House. Du kan få glass också, bara en sådan sak.
Emrik Jansson/Åre SwedenJosefine Ahlström och Hanna Ovin hittar flytet.

Åre Bike Park Trail

Leder

12,5 kilometer led*
4 gröna
6 blå
1 skillsarea
1 pumptrack
skistar.com

* Siffrorna gäller i början av säsongen 2021 och kommer att växa allt eftersom.

Trailpass

Lederna i Björnen kräver att du har ett trailpass för Åre Bike Park Trail i Björnen eller ett kombinerat lift- och trailpass för Åre Bike Park DH på Åreskutan.

Priser dagskort – vuxen

92 kronor – enbart Åre Bike Park Trail
391 kronor – både Åre Bike Park DH och Trail

Priser dagskort – ungdom 7-17 år och senior

74 kronor – enbart Åre Bike Park Trail
313 kronor – både Åre Bike Park DH och Trail

All cykling är gratis för barn under 6 år

Trailpass kan köpas i Skistarshop i Björnen eller Åre, direkt online eller i appen MySkistar. Kort som är köpta online kan hämtas upp i automater på plats.
skistar.com

Öppettider

Åre Bike Park Trail öppnar officiellt för säsongen 10 juni, 2021.

Cykelguider och uthyrning

De flesta av Åres cykelbutiker erbjuder både teknikkurser och guidning för stigcykling. De har också uthyrning av både hel- och framdämpade stigcyklar.

Skistarshop
Åre Bikes
Skidcenter Åre Björnen
Åreguiderna
Åre Skidsport

Cykeltvätt

Finns vid Skistarshop och Skidcenter

Mat och dricka

Carins krog

Ligger mitt i Björnens centrum i samma hus som Skidcenter och välkomnar skitiga cyklister med öppna armar. Här finns mat, kall dricka, glass och håller öppet till klockan 20 på kvällen.

Crowded House

Klättra uppför Stubinen, ta höger på den första större träbron och du kommer till en av Åres skönaste pistrestauranger. Här serveras lokal hantverksöl, goda burgare och utanför ligger Sveriges högst belägna boulebana. Öppet både för lunch och afterbike en bit in på kvällen.

Grillplats

Det finns en grillplats vid läktaren vid Valles skidtorg.

Event och camps

Teen Camp Bike

En av sommarens stora nyheter är cykelcamps för barn mellan 8-15 år med fokus på utveckling och kravlöst häng under ledning av kunniga guider i en trygg miljö. Körs i två olika grupper, 8-11 år samt 12-15 år, flera gånger i veckan under vecka 26-32 och på helgerna fram till vecka 38.
skistar.com

Åre Bike Festival

7-11 juli, 2021. Årets Åre Bike Festival är coronaanpassad med aktiviteter för mindre grupper, bland annat guidade stigcyklingar och aktiviter för dom minsta i Björnen.
arebikefestival.com

E-bikes

Elcyklar är ok att använda i Åre Bike Park Trail.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

    , ,
  • Kategorier

    Puffetta, Sponsrat

Senaste kommentarer

Westman 2021-06-11

Om man är vuxen ja men målgruppen för Björnen är ju barnfamiljer. Jag cyklar inte med en femåring på landsvägen. Hoppas på att det antingen går att lösa transportleder och/eller öppna en lift för att knyta ihop.

Kneecap 2021-05-28

Tjena! Nej för småbarnsfamiljer är det ingen höjdare, det är helt sant. Jag har passerat det stadiet så man tappar fort tänket.

Macius 2021-05-28

Har sprungit på lederna ner från Björnen till byn. Vore grymt att kunna köra ner där på cykel men tror också på cykling i Sadeln. Blir hur bra som helst det här

Glisseur 2021-05-28

Du har ju åkt sträckan Vik-Frönäsudden X antal gånger så du vet att det knappast är något man skickar ut en barnfamilj på. Och Anarkistigen bredvid är inte direkt barnvänlig den heller. Någon form av transport mellan byn och Björnen är prio men hur ...

Kneecap 2021-05-28

Tjena! Få tillstånd på framsidan av Tottummeln måste ju vara typ omöjligt. Vissa markägare där skulle ju inte tillåta det för alla pengar i världen, om dom nu finns kvar. Men att ta sig från Björnen till byn är ju lättare än tvärtom. Tråkig asfal...

Hälsingland 2021-05-27

Beror nog på humöret på knotten, en dag i somras var det sjukaste jag varit med om. Måste varit muterade.. Då är jag ändå uppvuxen i skogen, fick fasen panik när jag skulle lasta cyklarna hade knott överallt 😂

Glisseur 2021-05-27

Djungelolja is your friend! 🙂

Hälsingland 2021-05-27

Kan tänka mig det, är väl svårt att räkna hem det också som du säger. Men det hade ju varit smutt, Björnen har ju blivit ett roligt ställe att åka till med barnen även på sommaren. Bara knotten håller sig borta 🤯

Glisseur 2021-05-27

Planen har varit att bygga en led från Björnen till Fjällgården. Osäker på vad som händer med den, inte helt enkelt att få tillstånd för ett bygge på framsidan av Totthummeln. Liftar finns ju i överflöd men det var ju det där med ekonmin sommartid...

ponx 2021-05-27

De borde ha en liten buss och trailer med såna där cykelhållare som gick en gång i timmen mellan Åre och Björnen och kanske Duved. Kunde ju gå på liftkort/xckortet.