Att flyga över Tour de France

Datum:
23 augusti 2019 12:01

Mountainbikevärldens svar på att springa in naken på en fotbollsplan, det vill säga att hoppa över Tour de France-cyklisterna mitt under pågående tävling, startade med en brutal krasch för sexton år sedan. Här är MTB-cyklisterna som flugit över Tour de France 2003 – 2019.

Eran eller idiotin, beroende på vilket perspektiv man har, startade redan år 2003. Allt sedan dess har ett otal våghalsar slängt sig ut över Tour de France på olika platser. Senast i raden var 19-åringen Valentin Anouilh som nu i juli hoppade över Tour de France-klungan på en plats i närheten av St Flour och Albi, på etapp tio av 2019-års upplaga av touren.

SkärmavbildI somras var det dags igen – MTB-hopp över Tour de France.

Men låt oss börja från början och lista de kända Tour de France-hoppen som skett genom åren.

2003 – Col de Galibier

Den kanadensiska mountainbikecyklisten Dave Watson initierade hoppa-över-Tour-de-France-rörelsen för sexton år sedan. Han hoppade över cyklisterna på åttonde etappen av touren, på den brutala stigningen upp till Col de Galibier på 2642 meters höjd där Tour de France-cyklisterna har passerat ända sedan 1911.

Utan ett enda övningshopp gav sig Watson an uppgiften och slängde sig ut för sin egenskyfflade modesta kick. Det gick inte så bra. Han landade lite kort, klarade inte returen från cykeln och kraschade. Brutalt. Men monsterkraschen 2003 tände en gnista och MTB-världens svar på att springa in naken på fotbollsmatch var igång.

2013 – Le Semnoz

Tio år efter Dave Watsons misslyckade flygtur var det dags för näste man. Romain Marandet från Annecy tog då sats för ett hopp över Tour de France när cyklisterna var på väg upp från just Annecy till Le Semnoz. Detta hopp var betydligt bättre planerat och inövat. I videon visas hur både hoppet byggdes och några övningshopp, vid 2:49 gör han själva hoppet över Tour de France.

2018 – Montée du Plateau des Glières

Förra året hoppade Alexis Bosson över cyklisterna, också han på etapp tio precis som årets hopp. Men Alexis valde sin flygtur vid klättringen upp till Montée du Plateau des Glières.

Alexis stilade också till med att släppa styret, eftersom det där enkla med att flyga över Tour de France-cyklister hade ju redan gjorts ett par gånger. Han hamnade dessutom i den officiella Tourens live-sändning, vilket i detta uppmärksamhetstörstiga sammanhang får ses som ett plus.

Hjälmkameran från 2018
Live-sändningen 2018

2019 – Saint Flour

Slutligen då årets hoppare: 19-åriga Valentin Anouilh som svävade över St Flour-Albi.

Och fenomenet har också spridit sig till andra länder och sporter. Szymon Godziek flipade över den polska touren 2017. På landsvägshoj.

I februari 2016 släppte den franska superskidåkaren Candide Thovex den sista delen i sin videotrilogi ”One of those days”. Förutom att han bland annat  helikoptrade över en helikopter, krossade ladugårdsrutor, tolkade bakom en häst, flög över en skock får och åkte vattenskidor bakom ännu en helikopter, så gjorde han det som somliga fria själar i universum drömmer om – att sväva över en klunga med tight klädda landsvägscyklister.

Två minuter in i filmen tar Candide sats och bjuder på en 720 över cyklisterna.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Wst 2019-08-26

Bra artikel iallafall! Den beskriver inte fenomenet som alldeles vedervärdigt (vilket en del verkar tycka; han i Utah ovan hade ju uppenbarligen inte "tagit höjd" för landsvägscyklisternas storlek...) och inte heller som helt oproblematiskt (vilka an...

KungJulian 2019-08-26

Borde väl gå att kombinera? På med en full face hjälm och en kamera på skallen, med i övrigt som Näcken själv. Borde bli många klick där ute på det däringa internet.

Erik O 2019-08-26

Får väl köra trimmad elmotor-mtb, då blir det livat här på happy.

H. 2019-08-26

Fart går väl att få genom att trampa, men jag tror inte det är så vanligt med terräng som erbjuder road gaps i Danmark.

ooms 2019-08-26

Då får hen väl köra en traditionell streaking istället, uppmärksamheten bör bli ungefär densamma.

Luthman Photography 2019-08-26

Danmark har väl inte tillräckligt långa backar för att det ska gå att få upp farten som krävs för hoppet.

Kashew 2019-08-26

Otroligt korkad stunt. TdF i köpenhamn om ett par år... ifall ngn happyit är sugen...

Valhalla_ 2019-08-24

Nå, oavsett grad av dumhet eller anledning till att de gör det är det ett rätt härligt tilltag. En frisk fläkt i något som annars är alldeles för tokseriöst. Gillar't!

ooms 2019-08-24

De vill ha uppmärksamhet, men klarar inte av att skapa det själva så därför snyltar de på andra.

skier 2019-08-24

+1 På pinkbike var det en video häromdagen på en som hoppade över klungan i Tour of Utah, det var ren tur att han inte klippte en av cyklisterna i klungan. Jag förstår faktiskt inte grejen, oftast är det ju inte något extremt högt/långt hopp jäm...