Bjässe till pumptrack snart klar i Åre

Datum:
06 oktober 2021 10:23

Åre får en stor asfalterade pumptrack som blir 210 meter lång och täcker en yta på drygt 2000 kvadratmeter. Bygget är i den absoluta slutfasen och smygpremiär väntas inom kort. Till våren 2022 görs den stora öppningen av pumptracken. För att använda pumptracken kommer du att behöva lift- eller trailpass, alla under 18 år åker gratis. 

Hej Tobias Liljeroth på Åre bergscyklister. Det ryktas om asfaltslukt kring Åresjön i dessa dagar. Bygger ni Sveriges största pumptrack eller vad händer? 
– Men det stämmer. Det är en bjässe som byggs i målområdet vid sittliften VM8:an, även känt som alpina nationalarenan. Jag tror faktiskt att den sista asfalten åkte på innan lunchen igår, så det blir sannolikt en smygpremiär till helgen. Det blir givetvis slutfix med gräs i vår och VM i pumptrack kommer hit nästa sommar under Åre Bike festival. 

velosolutionsGänget på Velosolutions har svart bälte i att köra padda.

I samarbete med Åre Bergscyklister, är det företaget Velosolutions Sverige som har jobbat med bygget. Företaget har tidigare bland annat Järvsös stora pumptrack på sitt CV, men projektet i Åre är större både till ytan och längden.

Även fler har varit inblandade i mångmiljonprojektet:
– Ekonomin bakom är en mixad historia. Vi på Åre Bergscyklister äger projektet och sedan har Åre Destination, Åre kommun, Allmänna arvsfonden och ett par privatpersoner gått in med pengar. Liftbolaget Skistar står för mark och kommer senare att sköta underhåll och ta betalt för vuxna cyklister. Därutöver är det lite crowdfunding på 125 000 – 150 ooo kr. Totalt kostar pumptracken drygt 6 miljoner, vilket egentligen är ganska små pengar om man jämför med skidliftar eller badhus, säger Tobias Liljeroth.

VelosolutionsTill höger i skissen syns det stora wallriden.

Åre Bike Park, som är Skandinaviens största, kommer alltså snart även att husera Sveriges största pump track. Den över 2,000 kvadratmeter stora pump tracken kommer att ha en kids loop för de alla yngsta och en 215 meter lång huvud pump track som innehåller allt från transfers, hopp, kurvor till en enorm 180 graders wallride.

Tobias LiljerothPumptrackent tar form vid Åresjön.

Placeringen i Sveriges nationella Alpina Arena, som är mest känd för alpina World Cup och VM tävlingar, gör att gäster kan ta del av den existerande infrastrukturen med läktare, belysning, parkeringsplatser och toaletter även på sommarhalvåret. Arenan är tämligen väl placerad för att arrangera pump track-tävlingar och Åre Bergscyklister har redan lockat till sig VM bästa sommar. Addera dessutom vacker sjöutsikt på detta. Mumma.

VelosolutionsJärvsös stora pumptrack är 190 m lång på 1900 m2, vilket Åre daskar till med sin på 210 m och drygt 2000 m2

Åre kommun sköt till 700 000 kr i ett beslut så sent som tisdagen den 14 september, men tror hårt på projektet och välkomnar Åre Bergcyklisters och alla andra inblandades stora engagemang och driv för att få till pump tracken:
– Detta är ett bra exempel på när föreningslivet gör fantastiska insatser för att göra Åre kommun till en ännu mer attraktiv plats att leva och bo på. Därför känns det bra att kunna bidra med den sista delen som behövs för detta projekt, säger Daniel Danielsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Åre kommun.

Skistar kommer att ansvara för drift och underhåll av anläggningen. Alla medlemmar i Åre bergcyklister samt personer under 18 år kommer att ha fri tillgång till pumptracken. Övriga personer behöver lösa ett lift- och trailpass hos Skistar.

Tobias LiljerothCykelentusiasterna i Åre har kirrat så att de får Sveriges största pumptrack.

Och vad händer vintertid? Snö och pistmaskiner som kör ovanför pumptracken och dess asfalt?
– Pumptracken ligger i slutet på målområdet och det används inte supermycket. Pumptracken kommer att fyllas med snö under skidsäsong. På våren och slutet av skidsäsongen schaktas det värsta bort med pistmaskin, som har koll på pumptrackens exakta position via GPS. Det kommer att ligga mycket snö ovanför den del som pistmaskinerna kör mest över vintertid, så det kommer inte att påverka eller slita på själva pumptracken, avslutar Tobias Liljeroth.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Glisseur 2021-10-10

Några bilder från smygöppningen igår. Hela anläggningen är inte helt klar ännu men själva pumptracken är körbar. 517565 517566 517567 517568 517569 517570 517571 517572 517573

Glisseur 2021-10-07

Det fanns en precis nedanför förr. The Black Sheep. Jobbade en rödhårig engelsman där.

howsyourdad? 2021-10-07

needs a pub nearby @Glisseur

Paco 2021-10-06

Självklart! 🍻

Glisseur 2021-10-06

Ingår maltdryck i hyran?

Paco 2021-10-06

Skönt att man har boendet ett stenkast därifrån! Får jag ställa dirthojen hos dig när jag inte är i byn? @Glisseur 😅