BMC återupplivar soft-tailkonceptet

Datum:
12 maj 2015 13:19

bmc Teamlite

WC-banorna i XC blir allt tuffare och många cyklister överger de mer effektiva och lättare hardtailcyklarna för heldämpat. Det fick BMC att tänka till och sätta nytt liv i ett gammal koncept.

Softtails har funnits i många år, även om konceptet vare sig aldrig riktigt slog igenom på stor skala, men när de heldämpade cyklarna blev allt bättre så försvann det i stort sett helt och hållet. Men nu med sin nya Teamlite-ram så blåser BMC nytt liv i tanken, med en baktriangel med 15 millimeter flex, och en vikt på 1080 gram (i medium). Tanken är att baktriangeln ska ta udden av de värsta smällarna så att cyklisten får mer kontroll i stöket.

bmcsofttail

 

Det nya systemet kallas för MTT, Micro Travel Technology, och består av två elastomersektioner som sitter dels där kedjestagen möter vevlagerhylsan och där sadelstagen möter sadelröret. Tillsammans med en en flexig baktriangel ska de producera de mirakelgörande 15 millimeterna av ”fjädring”.

Julien Absalon, teamåkare för BMC har uttalat sig positivt om konceptet.

– Ska jag vara ärlig så förväntade jag mig en kompromiss när jag testade MTT-tekniken. Jag är övertygad om att den klättrar lika bra som fjolårets cykel, men ger något extra utför.

Märk väl att Absalon alltså är sponsrad av BMC.

Kommentera och diskutera

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.