Copenhagen Bike Show 2017

Datum:
13 mars 2017 09:29

I helgen samlades 100 utställare från 12 olika länder för att delta i årets Copenhagen Bike Show. Happyride var på plats för att ta en titt på den danska marknaden och passade även på att få en pratstund med mässans grundare Christian Ritter.

Jennie FasthChristian Ritter, arrangör av Copenhagen Bike Show

För tredje året på rad arrangeras cykelmässan i den gamla lokomotivverkstaden på Otto Busses vej. Det har inte varit några problem att fylla de 10.000m2, snarare är det så att mässan börjar bli trångbodd enligt Christian Ritter. För varje år ökar antalet utställare och lika så antalet besökare. Mässan vänder sig till alla med cykelintresse och det märks tydligt. Barnfamiljerna är många och utbudet är mycket varierande. Det finns kort och gott något för alla.

Att bredda mässans utbud har varit grundtanken från början. Christian Ritters vision för Copenhagen Bike Show har varit Eurobike med familjetouch. Det saknades en cykelmässa i Köpenhamnsområdet och efter några års funderingar så bestämde sig Christian för att arrangera en mässa. Beslutet togs 2014 och ett år senare öppnades portarna till Copenhagen Bike Show. Att mässan har kommit för att stanna, är Christian noga med att påpeka och cykelintresserade kan redan nu se fram emot Copenhagen Bike Show 2018.

Christian Ritter som till vardags driver cykelföretaget Ritter Plus har cykling i blodet. Företaget grundades av hans far Ole Ritter, som är en av Danmarks främsta elitcyklister. Ole Ritter slog bland annat Willie Hamiltons timrekord från 1898, när han av en slump fick lite tid i velodromen morgonen före OS-invigningen 1968 (Mexico City). Det tog fyra år innan Oles timrekord på 48,653 slogs av Eddy Merckx.

Jennie FasthDen danske statsministern Lars Lökke Rasmussen pratar cykling med utställare

Att cykeln har en stor plats i den danska kulturen syns inte minst när statsminister Lars Lökke Rasmussen dyker upp bland besökarna. Statsministern tar sin tid och vandrar runt för att kika på utbudet och pratar med utställare. Att det finns ett stort cykelintresse går inte att ta miste på.

Jennie FasthPinarello Asymmetric

Mässområdet har delats in i olika zoner, vilket är tur eftersom det annars hade varit närmast omöjligt att orientera sig. Vi började bland sportcyklarna och landsvägscyklar fanns det gott om. Pinarello valde att lyfta fram sin Asymmetric frame som enligt företaget ska ge bättre balans och göra ramen mer slitstark.

Jennie FasthPinarello med FSA WE

Vi fick även möjlighet att titta närmare på nya FSA WE, elektriska växelsystem med trådlös överföring. Vad vi kunde se så var det enbart Pinarello som utrustat en av sina cyklar med FSA WE-systemet.

FSA hade även en stor monter där huvudattraktionen var det nya växelsystemet.

Jennie FasthGiant Road E+

El-assisterade cyklar av de sportiga slagen fann vi också. Giant vad dock ensamma om att visa upp en el-assisterad racer, något som tycktes falla mässbesökarna i smaken.

Jennie FasthPronghorn med SRAM xx1

Danska Pronghorn valde att fronta sin Carbon Full Suspension XC 27.5 XX1 Eagle med SRAM´s 12-delat kassett.

Jennie FasthBergamont

I höstas hittade märket Bergamont in på den danska marknaden. Bergamont som under 2016 köptes upp av Scott ska nu få en rad återförsäljare över landet. Utbudet är brett med både racer, mtb´s, citycyklar och el-cyklar.

Jennie FasthC29 Urban Delivery

För besökare med större intresse för citybikes, fanns det också ett stort utbud. C29 Urban Delivery är nyast på marknaden och designen är hämtad från de gamla danska ”svajercyklarna” som användes för cykelbud under bland annat 30-talet. Namnet C29 kommer från benämningen Cykel truck och 29″ hjulet bak. C29 är ett kraftpaket med stor lastkapacitet.

Jennie FasthButchers & Bicycles
Jennie FasthUrban Arrow

För den som behöver ännu mer lastkapacitet fanns även en rad olika lastcyklar att välja mellan. Inga direkta nyheter presenterades utan enbart små modifieringar.

Svenska Påhoj visade upp sin sulky som kan monteras på cykeln som en barnsits. Genom ett enkelt klicksystem kan sulkyn/sitsen monteras på och av för att underlätta för småbarnsföräldrar som hellre väljer cykeln än bilen men vill ha vagnen med sig. Påhoj beräknas vara ute till försäljning inom ett år.

Jennie FasthHase Pino

Mässans kanske mest provkörda cykel var en annorlunda tandem med unik design från tyska Hase Pino.

Jennie FasthAmerikanska Spot med remdrift

Jämfört med förra året så kunde vi se två potentiella trender på den danska marknaden: landsvägscyklar med skivbroms och cyklar med remdrift. Skivbroms på landsvägscyklar är något av en vattendelare mellan tillverkarna. Vissa tillverkare satsar hårt medan andra har valt bort skivbroms helt på racers. Det fanns ändå betydligt fler racercyklar med skivbroms i årets utbud. Även en ökning av olika typer av cyklar med remdrift fanns att skåda.

I bildgalleriet nedan finns fler cyklar och tillbehör från mässan.

 

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

emmer 2017-03-19

Du kan väl inte säga annat än att bromshandtagen är enkelhet i funktion i första rummet.

AlfaAlfa 2017-03-18

Cykeln uppfyller väl sin funktion, att synas på en cykelmässa i en cykelbyggartävling. Vet inte om han är designer på riktigt? och i så fall om han är designer, konstnär eller industridesigner. Han har ju designat den som en show cykel, inte för mas...

Pfaff 2017-03-17

Skönheten ligger som bekant i betraktarens ögon.... I mitt tycke är design som inte gjorts för funktionens skull total värdelös. Som så mycket ny design som stjäl element från god bruksdesign från perioden 1925-1960.

Crocko 2017-03-17

Cool design men jag tror att credd för sadeln får nog ges till Gille Berthoud som gjort den.

ratatosk 2017-03-17

Den är steampunk. Jag hamnar i krock med mig själv, då jag tilltalas av steampunkestetik och avskyr designfrosseri. Om man har den som enbart väggcykel?

Kristoffer R 2017-03-17

"Cykeln är inte gjord för att köras utför kantstenar". Den ser inte ut att vara gjord för att cyklas på alls.... Jag har rejält svårt för design som görs bara för designens egen skull. Lite som Z-cykeln eller denna där själva funktionen eller poän...

AJ 2017-03-17

320606 Vi avslutar vår rapportering från Copenhagen Bike Show med en presentation av mässans showstopper: Det danska företaget Cykelmagerens specialdesignade cykel, som vann 2015- års version av NAHBS (North American Handmade Bicycle Show) i klassen...

access 2017-03-16

Åhå, nya detaljer på ramen på Triobikes Cargo. Ser riktigt snitsigt ut… och det kommer från en Bullitt-ägare. ;)

AJ 2017-03-16

320541 Danskarnas passion för citycyklar består och Happyride tar en titt på citycyklarna med det lilla extra. Läs hela artikeln: https://happyride.se/2017/03/16/copenhagen-bike-show-de-danska-citycyklarna-med-det-lilla-extra

7gardaddy 2017-03-15

Vi har en Yuba Boda Boda, som den gröna på bilden. Har skjutsat två ungar till och från skola och dagis på den, funkar alldeles utmärkt. Barnen älskar den, går under benämningen Gröna Faran hos dem och kompisarna. Körmässigt är den lite som att köra...