Copenhagen Bike Show – Barncyklar

Datum:
14 mars 2017 07:27

Årets mässa bjöd på cyklar för alla, även de unga cyklisterna. Danskarna är ett cyklande folk och barnen börjar tidigt att cykla med sina föräldrar. Detta syns inte minst på utbudet av barncyklar på Copenhagen Bike Show.

Stödhjulen tillhör det förgångna, idag är det balanscyklar som gäller när barnen ska lära sig att cykla. Balanscyklar finns det gott om och i många olika stilar. Det amerikanska företaget Strider har byggt hela sin verksamhet på just balanscyklar och har allt från balanscyklar för stadstrafik till balanscyklar för terräng. Holländska Pure har valt en mer sofistikerad look på sina balanscyklar, en stil som går i linje med företagets vuxencyklar. Även brittiska Frogbikes presenterar ett brett utbud av cyklar för de minsta och företaget är dessutom känt för att arbeta mycket med vikten på cyklarna.

Just vikten på barncyklar är något som oftast glöms bort. Många barncyklar är både klumpiga och tunga, något som kan påverka lusten att cykla. Frogbikes ligger i framkant när det gäller utvecklingen av starka men lätta ramar. Ramarna är gjorda i aluminium och företaget har dessutom arbetat fram ett vevparti som passar barns ben bättre och som gör det behagligare att cykla längre sträckor.

Precis som med vuxencyklar så kan barncyklar också behöva fylla en specifik funktion. På mässan hittade vi både sportigare cyklar och citybikes. Tyska Puky citybikes hade försetts med speciella pakethållare för att underlätta frakt av exempelvis skolväskor. För de minsta fanns en renodlad lastcykel och i många av montrarna kunde föräldrar få information om hur man väljer rätt storlek på cykel till sina barn.

Mässans Rolls-Roys bland barncyklarna var danska Velorbis citybike med läderdetaljer. Cykeln är utrustad med cykelväska i läder och dess design går helt i linje med Velorbis övriga utbud: citybikes med det lilla extra.

En gemensam nämnare för samtliga utställare är uppmaningen till föräldrar att vara lika noga med valet av cyklar till barnen, som med cyklar till sig själv. Ta tiden att prova olika cyklar och var lyhörda för barnens önskemål.

I bildgalleriet nedan finns fler barncyklar från mässan.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

emmer 2017-03-19

Du kan väl inte säga annat än att bromshandtagen är enkelhet i funktion i första rummet.

AlfaAlfa 2017-03-18

Cykeln uppfyller väl sin funktion, att synas på en cykelmässa i en cykelbyggartävling. Vet inte om han är designer på riktigt? och i så fall om han är designer, konstnär eller industridesigner. Han har ju designat den som en show cykel, inte för mas...

Pfaff 2017-03-17

Skönheten ligger som bekant i betraktarens ögon.... I mitt tycke är design som inte gjorts för funktionens skull total värdelös. Som så mycket ny design som stjäl element från god bruksdesign från perioden 1925-1960.

Crocko 2017-03-17

Cool design men jag tror att credd för sadeln får nog ges till Gille Berthoud som gjort den.

ratatosk 2017-03-17

Den är steampunk. Jag hamnar i krock med mig själv, då jag tilltalas av steampunkestetik och avskyr designfrosseri. Om man har den som enbart väggcykel?

Kristoffer R 2017-03-17

"Cykeln är inte gjord för att köras utför kantstenar". Den ser inte ut att vara gjord för att cyklas på alls.... Jag har rejält svårt för design som görs bara för designens egen skull. Lite som Z-cykeln eller denna där själva funktionen eller poän...

AJ 2017-03-17

320606 Vi avslutar vår rapportering från Copenhagen Bike Show med en presentation av mässans showstopper: Det danska företaget Cykelmagerens specialdesignade cykel, som vann 2015- års version av NAHBS (North American Handmade Bicycle Show) i klassen...

access 2017-03-16

Åhå, nya detaljer på ramen på Triobikes Cargo. Ser riktigt snitsigt ut… och det kommer från en Bullitt-ägare. ;)

AJ 2017-03-16

320541 Danskarnas passion för citycyklar består och Happyride tar en titt på citycyklarna med det lilla extra. Läs hela artikeln: https://happyride.se/2017/03/16/copenhagen-bike-show-de-danska-citycyklarna-med-det-lilla-extra

7gardaddy 2017-03-15

Vi har en Yuba Boda Boda, som den gröna på bilden. Har skjutsat två ungar till och från skola och dagis på den, funkar alldeles utmärkt. Barnen älskar den, går under benämningen Gröna Faran hos dem och kompisarna. Körmässigt är den lite som att köra...