Cykelhuset Ohboy står äntligen klart

Datum:
06 juni 2017 18:14

På torsdag är det officiell invigning av Sveriges första cykelhus, beläget i Västra hamnen i Malmö. Happyride har följt projektet sedan första spadtaget och fick idag se det färdiga resultatet.

Den 23 oktober 2015 togs de första spadtagen och intresset för projektet har varit stort. Under hela processens gång har fokus legat på cykeln och olika lösningar har arbetats fram, något som gör huset Ohboy så unikt. Samtliga 55 hyresrätter är sedan i våras uthyrda och cykelgaraget är näst intill fullt. Att det är hängivna cyklister som flyttat in, går det inte att ta miste på. Överallt står det cyklar och huset är också anpassat för det.

Jennie FasthCykelgaraget

Både i cykelgaraget, på baksidan av huset och på loftgångarna står cyklarna prydligt uppradade. Vid laddningsstationen för batteri till elcyklar, är det trängsel. Stora som små, här cyklar alla.

Jennie FasthLaddstation för batteri till elcyklar

Mycket har förändrats sedan vi var och hälsade på senast. Även om det bara handlar om att saker och ting färdigställts så blir intrycket ändå helt annorlunda. Cykeltvätten med det organiska reningssystemet har kommit på plats och fungerar även som en liten mekhörna. Istället för att installera oljeavskiljare så kommer växter att stå för reningsprocessen. Här finns även en rejäl cykelpump att låna. Den karakteristiska gröna färgen som löper genom huset, har blivit mer uppenbar nu när allt är på plats och färgen ger liv åt byggnaden.

Jennie FasthCykeltvätt

Husets cyklar i den tillhörande cykelpoolen som finns för alla hyresgäster att nyttja, har fått en ordentlig parkeringsplats med tak. Cyklarna pryds numera också av husets egna logga, även den i grönt.

Jennie FasthCykelpoolen

I källaren finns ännu en mekhörna där cykelpoolens cyklar exempelvis kommer att servas och ses över. Att ta ner de större cyklarna hit är inget problem då hissen är specialanpassad och korridorerna lika så.

Jennie FasthMekhörna i källaren

Överlag har byggnaden fått mer färg och med alla plantor och grönska på plats så känns huset precis så miljövänligt som det är. Baksidan av huset som i våras bara var en tom yta i betong, påminner numera om en lummig japansk trädgård. Här finns ingång till både hyreshuset och till några av cykelhotellets lägenheter.

Jennie FasthLummig trädgård på baksidan av huset

På takterrassen har det också hänt saker. Växter har planterats och kommer så småningom breda ut sig och bilda ett så kallat grönt tak (green roof). Grönt tak har många fördelar såsom att ge huset isolering, absorbera regnvatten och skapa en miljö som välkomnar insekter och andra småkryp. Inte minst så ska gröna tak minska stressen hos de boende genom att ge ett mer estetiskt tilltalande landskap och bidra till att mildra luftföroreningarna.

Jennie FasthGreen roof

På taket kan hyresgästerna njuta av utsikten från orangeriet som nu också står klart. En liten festlokal, samlingsplats för de boende eller bara ett krypin för att få lite tillfällig sinnesro, möjligheterna är många. För den som inte orkar lämna cykeln först, kan ta med den hela vägen upp. I orangeriet återkommer även husets gröna signaturfärg, såväl invändigt som utvändigt.

Jennie FasthOrangeriet
Jennie FasthUtsikt från orangeriet

Den som tittar noga, kanske lägger märke till solpanelerna som gömmer sig i grönskan utanför orangeriet. Huset är byggt för att främja ett miljövänligt boende såväl med sin stora cykelanpassningen men även när det kommer till att leva energisnålt och ta tillvara på solens strålar.

Jennie FasthSolpaneler

Altanerna har också försetts med växtligheter i form av blomsterlådor för att skapa lite privatliv mellan grannarna.

Skulle man som hyresgäst vid något tillfälle välja kollektivtrafiken före cykeln så har även detta tagits med i planeringen. I entrén sitter nämligen en monitor med information i realtid från Skånetrafiken om de lokala bussförbindelserna samt en tidtabell. I entrén finns även de specialbyggda skåpen (till vänster i bild) som kan husa kylvaror och gör det således möjligt för hyresgästerna att få leveranser under dagen utan att behöva vara hemma och ta emot dem, även om det är matvaror.

Det är upplyftande att se hur arkitekternas visioner blivit verklighet och det var med stor spänning som vi styrde vår steg mot cykelhotellet för en exklusiv titt. Varje rum har försetts med egen ingång och gästerna välkomnas av en klargrön dörr med ett rumsnummer som inte går att missa. Utanför har träd och buskar planterats, något som ger en mycket inbjudande känsla. Det är svårt att greppa att detta var en grusig arbetsplats för bara några månader sedan.

Jennie FasthCykelhotellet

Tanken var till en början att varje hotellrum skulle förses med en cykelparkering utanför dörren med en tillhörande cykel som kan nyttjas under vistelsetiden. Idag har man tänkt om och istället finns en krok innanför dörren där hotellgästen kan hänga exempelvis en vikcykel som finns till låns. Till varje hotellrum ingår även fri tillgång till Malmös lånecykelsystem Malmö By Bike. Lånecykelstation finns bara ett stenkast från cykelhotellet.

Jennie FasthVikcykel att låna

Cykelhotellet består av små loftlägenheter på 22kvm respektive 24kvm och finns i två utföranden. Gästerna kan välja mellan en 140cm säng eller en 160cm säng och ytterligare en 90cm säng finns i varje rum. Det är fullt möjligt för en mindre familj att övernatta utan problem. Som redan nämnts, finns en cykelupphängning på väggen så att cykeln lätt kan följa med in utan att den tar upp golvyta i rummet.

Jennie FasthHotellrum signerat Mats Theselius

Rummen är exklusivt inredda med möbler från de svenska designers Mats Theselius och Lisa Hillard. Betong och industrikänsla möter ljust trä (ask) och mjuka former.

För att spara utrymme har badrummet försetts med skjutdörrar.

Jennie FasthEn extra sovplats under trappan
Jennie FasthRum signerat Lisa Hillard

Till varje rum hör även en arbetsplats och wi-fi finns tillgängligt.

Jennie FasthSamtliga rum har försetts med en arbetsplats
Jennie FasthPentry med industrikänsla

Cykelhotellet är precis som resten av huset Ohboy, unikt i sitt utförande och inte minst cykelvänligt. För den som behöver cykel under sin vistelse, får tillgång till stadens lånecykelsystem utan extra kostnad. Och den som kommer med egen cykel, kan nyttja upphängningsanordningen på rummet för tryggt förvar.

Resan har nått sin ändhållplats och Sveriges första cykelhus står klart med 55 hyresrätter och 32 hotellrum. Utifrån kan det vara svårt att se exakt hur unik Ohboy faktiskt är därför har vi samlat alla artiklar här nedan. Vi har följt bygget och försökt att dokumentera utvecklingen. Vi har även lagt till de senaste bilderna i ett galleri.

Bildgalleri:

Tidigare artiklar

På torsdag invigs huset alltså officiellt mellan 15.00 och 18.00 och för den som inte kan vara på plats, kan kika in på Happyride under fredagen och ta del av bilder från invigningen.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

AJ 2017-06-09

326605 Cykelhuset Ohboy är officiellt invigt. Många nyfikna besökare tog tillfället i akt att ta en titt på Sveriges första cykelhus. Läs allt om invigningen: https://happyride.se/2017/06/09/da-var-cykelhuset-ohboy-officiellt-invigt

åberg 2017-06-08

Lite synd att de lät Joey Tribbiani välja dörrfärg och måla siffrorna. :)

lleberg 2017-06-07

Jättefin artikel, kul läsning. Det är arkitektur som sticker ut hakan, som många har dömt ut att se ut som en byggarbetsplats medan det är just en byggarbetsplats. Jag tror det är en byggnad som kommer åldras med värdighet och bli allt bättre ju me...

Hasse#7 2017-06-06

Jag tycker att det här är intressant. Allt är nog inte perfekt för alla, men man måste ju våga börja om något skall bli annorlunda till det bättre.