De första hyresgästerna har flyttat in i cykelhuset Ohboy

Datum:
20 februari 2017 09:59

Den 23 oktober 2015 togs det första spadtaget för vad som skulle bli Sveriges första cykelhus beläget i Västra hamnen, Malmö. Nu har hyresgästerna så smått börjat flyttat in och Happyride fick komma och hälsa på. Hur ser det ut i cykelhuset, vilka är hyresgästerna och vad tycker de om sitt nya och unika boende?

Jennie FasthCykelparkering på loftgången

Samtliga 55 lägenheter är uthyrda och det råder ingen tvekan om att det är cykelmänniskor som flyttat in i Sveriges första cykelhus. Än har inte alla flyttlass anlänt men cyklar finns det redan gott om. Längs med loftgångarna hittar vi både lastcyklar och traditionella tvåhjulingar. I cykelgaraget är det också full aktivitet.

Jennie FasthCykelparkering på loftgången

Faktum är att det står cyklar på varenda våningsplan och till skillnad från traditionella hyreshus så välkomnas cyklarna på loftgångarna. De förstärkta räckena och extra utrymmet, gör att även lite bredare cyklar får plats utan att komma i konflikt med brandföreskrifterna.

Jennie FasthCykelgaraget

Cykelpool och specialcyklar

Även om hyresgästerna börjar anlända så återstår en del att göra på huset. Tre platser för att kunna meka med cyklar, kommer att finnas inom kort, två utomhus och ett i källaren. Dessa kommer att förses med verktyg för de boende att låna. Hyresgästerna kommer även att ha tillgång till en cykelpool och tre av de specialbeställda cyklarna anlände bara häromdagen.

Jennie FasthLastcyklar som ska ingå i lastcykelpoolen

Arkitektbyrån Hauschild + Siegel har både ritat, byggt och kommer att förvalta cykelhuset. Mycket tid har spenderats åt att hitta lösningar för att göra huset så cykelanpassat som möjligt. Cykelpoolen är inget undantag. För att öka de boendes komfort i en vardag utan bil, så har cykelpoolen utökats med specialbyggda cyklar från danska XYZ Cargo. Förutom en mer traditionell trehjulig lastcykel med låda fram, så har hyresgästerna även möjlighet att låna både en ”dagiscykel” med plats till 6 barn och en ”cykeltaxi” med plats till två vuxna passagerare. Även vikcyklar är beställda.

Jennie FasthTill vänster om cyklarna kommer det att finnas en cykeltvätt.

Specialcyklarna kommer att få en egen cykelparkering under tak och bredvid parkeringen kommer även husets cykeltvätt att hamna. I samråd med en landskapsarkitekt, har ett miljövänligt system tagits fram där en traditionell oljeavskiljare ersatts med växter som kommer att fungera som filter i reningsprocessen. Miljötänket är genomgående med både växtlighet, miljövänligt material och solpaneler.

Jennie FasthExtra breda dörrar

Ta cykeln med dig överallt

”Dagiscykeln” och ”Cykeltaxin” må vara extra breda, men huset är anpassat för det. Samtliga dörrar är breddade med 10 cm vilket gör att de boende kan ta cykeln med sig hela vägen upp till lägenheten om det skulle behövas. Dessutom är varenda dörr försedd med dörröppnare för att underlätta ytterligare.

Jennie FasthSvängradie

Det finns även gott om svängradie i trapphuset jämfört med traditionella hyreshus och samtliga cyklar går lätt in i hissen, både när det gäller längd och bredd.

Jennie FasthHiss med utrymme

Det är lätt att förstå varför loftgångarna kryllar av lastcyklar, det är så enkelt att ta med dem hela vägen upp. De boende slipper stå och först packa ur cykeln och sedan släpa med sig allt upp till lägenheten. Smidigare än så kan det knappast bli.

Jennie FasthTa cykeln hela vägen till kylskåpet

Även lägenheterna är utformade så att cykeln kan följa med hela vägen fram till kylskåpet om så önskas. Ytterdörren är liksom övriga dörrar, 10cm bredare än standardmåttet. Köken kommer från finska Puustelli, och består av skåpluckor i laserat björk (grå respektive vit i de flesta lägenheter) och bänkskivorna är finsk granit. Samtliga lägenheter är försedda med induktionshäll, varmluftsugn, diskmaskin och tvättmaskin.

Jennie FasthÖppen planlösning

Den öppna planlösningen ger gott om möjligheter att själv bestämma hur framkomligheten i lägenheten ska vara. Väggar och tak består av betong och det är inte tillåtet att måla dem. Tavellister och lösningar för gardiner tillhandahålls av huset. För de som vill borra i betongväggarna, måste be hyresvärden om lov först.

Jennie FasthHuvudingången

Oavsett vilken ingång de boende använder så kan cykeln tas med. Samtliga dörrar är som sagt breddade och hissen öppnar åt båda hållen vilket innebär att man inte behöver tänka på att vända cykeln rätt.

Jennie FasthPostboxar i olika storlekar

Postboxar finns i entrén både för stora och små försändelser. Tanken är att de boende i största möjliga mån, ska kunna handla hemifrån och få leveransen direkt till huset. För de som behöver handla större ting och inte känner att lastcyklarna räcker till, kan nyttja det medlemskap i bilpool som följer med lägenheten.

Liv utan bil

Det är fullt möjligt att gå omkring i cykelhuset en hel dag och bara kika på alla cykelanpassade lösningar. Det finns små detaljer överallt som tillsammans bildar ett bekvämt boende för de som valt bort bilen. Men vilka är då dessa hyresgäster som valt cykeln framför bilen? Vi fick möjlighet att träffa några av de boende som precis flyttat in.

Jennie FasthOla Fagerström

Ola Fagerström är en inbiten cyklist med många cykelmil i bagaget. Både lastcykel, cross och MTB finns i cykelsamlingen. Sedan ett år tillbaka arbetar han på Larry vs Harry i Köpenhamn. För de som inte är bekant med namnet, så är Larry vs Harry företaget bakom Bullitt lastcyklar och inte helt oväntat så är det just en Bullitt som man främst kan se Ola susa runt på. Bilen gjorde han sig av med för två år sedan och ser ingen anledning att i nuläget skaffa en ny.

Jennie FasthCyklar uppåt väggarna

Flytten till cykelhuset har bara varit positivt. Sonen Malte som tidigare fick cykla en mil om dagen för att komma till skolan i Västra hamnen, har nu betydligt kortare skolväg. Dessutom är Ola förtjust i områdets industrikänsla och lugn. Att slippa insyn från närliggande hus är ett stort plus och utsikten över Stapelbäddsparken förklarar han som harmoniskt. Trots att det fortfarande byggs i huset så hörs inget in i lägenheten, det är knäpp tyst. Lika så hörs inget från vare sig skatepark eller trafik.

Jennie FasthÄven sonen Maltes rum vittnar om ett cykelintresse

Olas cykelexpertis har tagits tillvara och han har fått möjlighet att vara med vid både inköp av verktyg till mekutrymmena och cyklar till cykelpoolen. Trots att det bara gått några veckor sedan inflytt så stortrivs Ola och tycker att det är fantastiskt smidigt att kunna köra in sin fullastade Bullitt i hissen och sen parkera precis utanför ytterdörren.

Jennie FasthStorslagen utsikt

Nästa hyresgäst vi hälsa på hos, är Johanna Ekne som både bor och jobbar i cykelhuset. Johanna ska ansvara för cykelhotellet och även om flytten hit främst berodde på arbetet, så var det ändå projektets utformning som avgjorde. Familjen gillar innovativa tankesätt och ett hus helt dedikerat till cykling kändes rätt.

Jennie FasthMed utsikt över Västra hamnen

Flyttlådorna har knappt hunnit packas upp och ännu återstår mycket som ska på plats, men Johanna trivs. Boendet skiljer sig en hel del från det gamla huset på Möllevången, fyra trappor upp och utan hiss. Familjen hade dessutom problem att få plats med sina cyklar. Idag kan cyklarna tas med hela vägen upp och parkeras utanför ytterdörren, något som Johanna tycker är otroligt smidigt.

Jennie FasthÖvre plan

Familjen har behållit bilen under flytten men snart ska den säljas och det är något som Johanna ser fram emot: ”Det ska bli skönt, det är så mycket smidigare med cykel.”

Jennie FasthRejäla altaner på sjunde våningen.

Familjen bor högst upp i huset och lägenheten är i två plan. Till varje lägenhet på våning 6-7 tillhör en generös altan som så småningom ska förses med växtligheter i form av blomsterlådor för att skapa lite privatliv mellan grannarna.

Jennie FasthOrangeri på takterrassen

De hyresgäster som inte har så stora altaner, kommer att kunna njuta av utsikten från den blivande takterrassen på husets tak. Ett orangeri håller på att byggas och i april är det tänkt att all växtlighet ska komma på plats.

Jennie FasthUtsikt över Turning torso

Cykelhotellet

Flyttlassen går i en stadig ström och de flesta hyresgäster beräknas vara på plats när det är dags för inflytt till cykelhotellet. Den 1 mars ska de 32 loftlägenheterna i markplan, vara inflyttningsklara.

Jennie FasthCykelhotellet

Sovrum och badrum finns på bottenvåningen, kök och vardagsrum med arbetsplats, ligger en trappa upp. Hotellgästerna har egen ingång med en liten trädgård utanför och under vistelsen ingår fri tillgång till cykel. Reception kommer att finnas på bottenplan i huset men tanken är att hotellgästerna checkar in på egen hand. Även en gemensam tvättstuga kommer att finnas i anslutning till receptionen. Hotellägenheterna vänder sig både till de som vill stanna längre, de som bara är ute efter en kortare tids boende eller de som söker en plats att arbeta på. Samtliga lägenheter är försedda med skrivbord och arbetsstol plus fri tillgång till internet.

Hauschild + SiegelCykelhotellet

Det händer mycket i Västra hamnen i Malmö just nu när det kommer till cykelsatsningar. Flera fastighetsägare försöker få ner antalet bilar i området genom att på olika sätt främja cykling och underlätta för ett boende utan bil. Ingen har dock gått så långt som Hauschild + Siegel och cykelhuset Ohboy. Förhoppningsvis blir detta startskottet för fler hus med p-norm noll och där kostnaden för dyra bilparkeringar istället återinvesteras i huset för mer hållbar och miljövänlig mobilitet.

Ohboy.se

You can read the article in English here

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Miss Lycka 2017-02-24

Kommunalt Bostads Tillägg

us930 2017-02-24

Aha, ung. samma period för mig, 1967 till 1996! Jo luffarleffe var ju en "lokalkändis".... lite skränig ibland men ganska harmlös, det gick ju många rykten om honom, som t.ex. att han hade banrekordet på minigolfbanan vid gästhamnen, och att han en...

NAnders 2017-02-24

Vad betyder KBT i detta sammanhang?

NickPick 2017-02-23

Jag tror du misstolkar vad jag menar med flit ;)

Miss Lycka 2017-02-23

Ja, barnfamiljer är jobbiga.

lleberg 2017-02-23

Jag ber så hemskt mycket ursäkt för felskrivningen. :) Jag valde arkitektonisk kvalitet som uttryck då det kan uttrycka kundvärde. För hyresgästen spelar det ingen roll om byggherren fick ett pangpris på tomten, om projekteringen var enkel eller o...

NickPick 2017-02-23

Ja ganska. Anledningen är att det brukar vara ett lite mer rought klientel, men det är min uppfattning grundat på de 4 lägenheterna jag har hyrt.

BJS 2017-02-23

? Härligt! Jo Oxelöund var en mycket bra cykelstad - gick (går?) ju cykelvägar överallt! Kyrkbacken brukade hysa luffarleffe och comp som vårtecken. Och det något tveksamma att placera en kalla kriget anläggning under kyrkan.... Är väl inte otrol...

Octagon 2017-02-23

I så fall väljer jag "arkitektonirk kvalitet ". Det verkar nytt och spännande ;). Om du menar arkitektonisk kvalitet tror jag du blandar ihop projektering och total byggkostnad, jag jobbar i byggbranschen så lite koll tror jag mig ha.... Men du har...

Fjärdebrunn 2017-02-23

Får nog, i alla avseenden, se detta som ett konceptboende. Att jämföra det med ordinära bostäder är nog fel på mer sätt än ett. Placeringen och hyran, ja jag ser också hur de allmänna utrymmena driver hyra, säger mig att det inte alls är för alla att...