Sponsrat innehåll från Biking Gästrikland

Cyklingen i Gästrikland växer så det knakar

Datum:
11 april 2023 09:00

Cyklingen i Gästrikland är på framfart och allt fler upptäcker landskapet som cykeldestination. Happyride har tagit en cykeltur i Gästrikeskogarna.

Gästrikland är cykeldestinationen som till en början i princip enbart bestod av Högbo. Men sedan 2018 har ledstrukturen i Gästrikland växt lavinartat tack vare Biking Gästrikland – ett projekt finansierat av LEADER Gästrikebygden, EU:s regional -och socialfond samt kommunerna i Gästrikland. Projektet initierades av besöksnäringsföretag med målbilden att erbjuda Sveriges bästa MTB-cykling och ledstruktur i lagom kuperad terräng, allt i ett sammanhängande ledsystem.

Petter ElfsbergFina vyer över skogarna i Gästrikland.

Happyride träffar Anders Hansson längs leden. Han är uppväxt i Ockelbo men bor idag längs med kusten utanför Gävle och är en rutinerad XC-cyklist som tävlat aktivt sedan tidigt 90-tal. Idag tävlar han mest på hemmaplan även om han förra året genomförde han tävlingen Swiss Epic.
– Det var det roligaste loppet jag kört någonsin tror jag. Fem dagar cykling, fem timmar om dagen och ungefär 2000 höjdmeter varje dag.

I övrigt försöker Anders, eller Ante som han kallas, få in så mycket cykling som möjligt varje vecka – och det finns mycket att välja på i närområdet, med allt från kustnära cykling vid havet till kuperad terräng med stora höjdskillnader längre in i landskapet. Även downhill, flowtrails och gravel finns i Gästrikland.

Petter ElfsbergVi träffar på Anders Hansson från Biking Gästrikland i Högbo.
Petter ElfsbergFull fart framåt för Biking Gästrikland.

Naturlig cykling i Gästrikland

Vi befinner oss för dagen i Högbo som är cyklingens epicentrum i Gästrikland när det kommer till cross country. Här finns stigcykling för alla, från nybörjare till elit – 15 välskyltade banor samt ett teknikområde för att vara exakt. Dessutom finns egen cykeluthyrning och det går också att få privatlektioner med instruktör.

Det är höst i sin bästa form – luften är klar och solen lyser upp alla orangefärgade träd som vackert speglas i vattnet. Vi cyklar längs med sjön i ett lugnt tempo samtidigt som vi småpratar om cyklingen som finns att tillgå i Högbo och i området omkring.

Biking Gästrikland, som mycket väl kan vara Sveriges naturligaste MTB -destination, ligger knappt två timmars från Mälardalen och Stockholm, oavsett om du reser med tåg, buss eller bil. I dagsläget finns totalt tio destinationer/arenor knutna till Biking Gästriklands ledstruktur, vara sex av dessa är sammanlänkade och kan därmed med fördel cyklas emellan. Området utvecklas hela tiden och fler destinationer är på gång. I nuläget finns totalt 755 kilometer cykelleder.

Petter ElfsbergÄr det så här en cyklist ser ut för en fågel?
Petter ElfsbergVarvet runt sjön är vackert.
Petter ElfsbergCykling under hösten är en fröjd även för ögat.
Petter ElfsbergAgneta på Gruvstugan i Högbo serverar påtår direkt genom fönstret innan vi rundar av.

Stort utbud av leder

En av många fördelar i Gästrikland är att det finns cykling som passar de flesta, från naturliga stigar genom magiska tallheder och fina sjöar, till cykling längs med kusten, utmanande klipphällar, downhillcykling, flowtrails och gravelturer.

Projektet har erbjudit boendeanläggningar och blivande guider utbildning i paketering och värdsskap så att du som besökare skall få en maximal cykelupplevelse när du besöker Gästrikland.

– Vi har kvalitetssäkrat boenden och guider, med cykelvänligt boende, vad kan gästen förvänta sig vid ett besök och vad förväntas av guiderna, säger Henrik Ricknell, projektägare och huvudprojektledare för Biking Gästrikland.

Biking GästriklandTotalt finns över 400 kilometer uppmärkta leder i Gästrikland.

Biking Gästrikland – alla orter

Högbo

Högbo är ett gammalt bruk där järn- och ståltillverkningen blomstrade under 1600-talet men som idag nyttjas som ett stort rekreations- och friluftsområde. Detta är ett paradis för stigcykling och Högbo mountainbike arena består av 4 blå leder, 6 röda leder, 4 svarta leder samt ett teknikområde. Hit valfärdas cyklister från hela landet för att njuta av leder i världsklass. Förutom cykling finns här hotell, restaurang och massor av andra friluftsaktiviteter,

Jädraås och Ockelbo

Ockelbo må ha fått ett medialt uppsving sedan den dagen då Daniel Westling blev uppraggad av kronprinsessan Victoria. Cyklingen i denna charmiga ort har dock inte fått den uppmärksamhet som den förtjänar. Här finns fantastiskt fina stigar som slingrar sig från berg till sjö. På Rönnåsen är utsikten fantastisk och här finns ett café som är öppet under sommartid samt ett imponerande kulturarv i form av ett stort och spektakulärt stenfält mitt i skogen.

Cyklingen i Jädraås bjuder på en natur- och kulturupplevelse. Här finns många magiska stigar men också bra grusväg för gravelcykling. Cyklingen i Jädraås passerar flera historiska platser som finns kvar sedan järnbruket på orten eller varför inte passa på att även ta en åktur med något av ångloken på Muséejärnvägen. I Jädraås finns också lugnt och naturnära boende på Jädraås Herrgård, med lederna direkt utanför dörren.

Kungsberget

Sommaren 2021 öppnade Kungsberget upp för downhill-cykling. Här finns en modern åttastols-lift samt barnområde med rullband. Totalt finns 14 stycken liftburna cykellede, 7 stycken XC-leder samt en pumptrack. Kungsberget riktar sig i synnerhet till nybörjare och barnfamiljer men det finns också riktigt svåra leder för den mer erfarna cyklisten – exemplevis lederna Slash och NM-banan (se film här).

Bergby-Norrsundet-Axmar

Bergby står för en del av framtiden för cyklingen i Gästrikland, cykla mellan fiskeläger, restauranger och cafeér. Här finns närheten till havet, ett charmigt vandrarhem samt ett trevligt fik mitt i centrum, lederna planeras att vara i bruk till sommaren 2023, mellan den idylliska fiskebyn Bönan i söder till Axmarbruk i norr. I området längs kusten är det i synnerhet gravel som gäller.

Åmot

I den idylliska byn Åmot, finns i dagsläget tre leder i varierad längd och svårighetsgrad. Landskapet och naturen i Åmot ligger i samklang med den gamla bruksmiljön och är väl värt ett besök. Lederna finns direkt utanför dörren på hotell Stilleben.

Järbo/Västerhällarna

I skrivande stund finns två skyltade och färdiga leder i detta område. Klassiker-spåret är en blå led på 11 kilometer som ger dig en behaglig och fin naturupplevelse på Västerhällarna. Den röda leden Hällarna är 12 kilometer lång och är något av Gästriklands flaggskepp. Leden går genom gammal tallskog och du passerar klapperstensfält från inlandsisens framfart. Detta är en bitvis utmanande led som går över stenhällar men här finns även härliga inslag av enduro cykling nedför. Som krydda på moset går leden till stora delar genom ett naturreservat vilket garanterat ger en minnesvärd naturupplevelse.

Storvik

Ett starkt engagemang från Storviks IF/MTB har bidragit till flertalet leder med utgångspunkt från idrottsplatsen i Storvik. Här finns även teknikbanor och leder för de allra minsta.

Hofors

Med utgångspunkt från sportcentrum/Hoforshallen finns idag tre leder i olika svårighetsgrader: En svart led på 12,5 kilometer som mestadels går genom härligt skogslandskap med flera utmanande partier. En röd led på 6,5 kilometer som är perfekt för dig som vill göra ett snabtb träningspass, eller varför inte utmana dig själv – hur många varv orkar du cykla? Här finns också en blå led på 4 kilometer runt en tjärn som bland också annat passerar ett vindskydd med grillmöjligheter. Denna led passar de minsta eller om du är nybörjare.

Skidstavallen/Gävle

Skidstavallens stigområde ligger i Testeboskogens Naturreservat, här finns olika slingor och svårighetsgrad, från grön till blå.

Petter ElfsbergCykelparken i Kungsberget.

Tips på 7 härliga leder i Gästrikland

Ol-Lars, Ockelbo

Svårighetsgrad: Röd
Längd: 9,75 km

En röd bana som går på vackra och vindlande stigar, ungefär 10 kilometer lång och med en stigning på 80 meter. Längs banan passeras bland annat Ol-Larsberg där leden går uppe på getryggsåsen (en rullstensås med skarpt ryggkrön och branta sidor). Vid sjön Liss-Tansen finns grillplats finns och även en enklare servicestation med vissa verktyg och möjlighet att hänga upp cykeln.

Ante, Högbo

Svårighetsgrad: Röd
Längd: 78,1 km

En lång bana som går från Högbo ända upp till Kungsberget och Jädraås och tillbaka.  Banan har tuff cykling, där det är en hel del singletrack av röd svårighet blandat med korta
grusvägsavsnitt samt kuperad terräng över åsar och berg.

Banans längd gör den utmanande och tar rejält på krafterna. Ante kan också vara en naturskön utflyktsbana med ett flertal rastmöjligheter efter vägen med raststugor, vindskydd samt restaurang vid Medskogssjön. Banan består av ca 28 km singeltrack, ca 21 km doubletrack och ca 29 km grusväg.

Mårten, Högbo

Svårighetsgrad: Varierad
Längd: 52,1 km

Högbos näst längsta bana som börjar på Vasa med lätt cykling på grusväg de första 8 km för att sedan gå vidare på Fäbodleden, Lenåsleden och Gästrikeleden med betydligt tuffare cykling. Där är det en hel del singletrack av röd svårighet blandat med korta grusvägsavsnitt samt kuperad terräng över bergen Lenåsen och Mårtens klack. Mårtens klack har gett namnet till banan. De ca 10 avslutande kilometrarna går på Vasabanorna och är betydligt mer lättåkta med en blandning av grusväg och skön lättåkt singletrack. Banans högsta punkt på Lenåsen ligger ca 290 m.ö.h. vilket är ca 220m högre än starten i Högbo Bruk. För den som vill ta lite längre tid på sig, ta det lugnt och försiktigt över de svåra partierna är Mårten en naturskön utflyktsbana med ett flertal rastmöjligheter efter vägen med raststugor, vindskydd samt restaurang vid Medskogssjön. Banan består av ca 27 km singeltrack, 5 km dubbeltrack och ca 20 km grusväg. Banan är skapad tack vare Biking Gästriklands utveckling av transitleder via vandringslederna Gästrikeleden och Fäbodleden.

Valkis, Jädraås

Svårighetsgrad: Blå
Längd: 10 km

En fin och lättcyklad bana i Jädraås som går längs grusvägar och på fina stigar. Bland annat cyklar man förbi sjön Valkalampi med möjlighet till bad. Längs leden passeras även Jädraås gamla hytta och smedja. Sommartid körs även museijärnväg i Jädraås.

Fäbodleden, Högbo

Svårighetsgrad: Röd
Längd: 29,1 km

Ledstruktur mellan Högbo och Kungsberget som restaurerades under 2021-2022. En anrik led från 60-talet som slingrar sig genom Gästriklands fina landskap och genom flertalet Fäbodmiljöer och kulturhistoriska platser, därav namnet Fäbodleden.

Lenåsleden, Högbo

Svårighetsgrad: Röd
Längd: 7,9 km

Från Fäbodleden finns anslutningsleden Lenåsleden, som går upp via bergen Lenåsberget och Mårtens Klack, restaurerades också under 2021-2022. På bergen finns välordnade vinsskydd med fina utsiktmöjligheter. Denna led är fysiskt utmanande vissa partier men mödan väl värd för magisk stigcykling. Både Fäbodleden & Lenåsleden ligger till grund för Högbos 2 nya leder Ante & Mårten, 72 km respektiver 58 km, med start och mål vid Högbo Bruk.

Hällarna/Västerhällarna, Järbo

Svårighetsgrad: Blå/röd
Längd: 11 km/12 km

Klassiker-spåret är en blå led på 11 kilometer som ger dig en behaglig och fin naturupplevelse på Västerhällarna. Den röda leden Hällarna är 12 kilometer lång och är något av Gästriklands flaggskepp. Leden går genom gammal tallskog och du passerar klapperstensfält från inlandsisens framfart. Detta är en bitvis utmanande led som går över stenhällar men här finns även härliga inslag av enduro cykling nedför. Som krydda på moset går leden till stora delar genom ett naturreservat vilket garanterat ger en minnesvärd naturupplevelse.

Biking GästriklandDet blir mer och mer cykling i Gästrikland.

Info om Biking Gästrikland

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

    , , ,
  • Kategorier

    Sponsrat

Senaste kommentarer

pennan 2023-04-18

jag bor 5-min med cykel bort från skidstavallen, så blir mest där. https://www.youtube.com/@bikinggastrikland/videos sen ett varv på blå på skidstavallen 7X1reYZCtK8

Glisseur 2023-04-11

Det blev visst fel datum på den här posten så bumpar upp den. Högbo och Kungsberget är ju kända för den stora massan men vilka är dina guldkorna i Gästrikland?