Emil Johansson – Den förbjudna drömmen slog in

Datum:
26 november 2021 10:39

Svenska supercykelstjärnan Emil Johansson har vunnit Crankworx sex gånger i rad, i år tog han också hem den så kallade Triple Crown. En dröm som han knappt vågade drömma blev därmed sann.

– Detta är ärligt talat inget man vågar drömma om så när det blir verklighet är det svårt att ta in, säger Emil Johansson.

Med en poäng på 95,75 tog Emil hem sin 6:e raka crankworxseger något som aldrig gjorts tidigare, han tog också hem trippelsegern (Triple Crown) och säkrade 2021 Crankworx FMBA Slopestyle World Championship-titeln. Den som tänker logiskt funderar så klart på varför inte Emil då har två trippel crowns i rad, om han tagit sex segrar på racken? Att Emil inte tog trippelsegern förra året, är på grund av att en av säsongens 3 tävlingar då blev inställd.

Red Bull Content PoolEmil Johansson luftar underarmarna på Slopestyletävlingen Crankworx den 7 november 2021 i Rotorua på Nya Zeeland.

Vi träffade honom på Nya Zeeland där han tog en välförtjänt paus för att fånga några vågor på surfbrädan.

Sex i rad, trodde du någonsin att det var möjligt?

– Det är något som jag inte har försökt att tänka så mycket på. Naturligtvis var det något jag fick frågor om inför tävlingarna så jag kunde inte undvika det helt, men jag var bara tvungen att fokusera på en tävling i taget. Hade jag börjat föreställa mig sex i rad och trippelsegern hade det blivit en för stor distraktion.

Red Bull Content PoolEn glad Emil Johansson efter sitt åk på Rotorua.

Vi såg din reaktion när vinsten var ett faktum, du såg lättnad ut men också som att du inte trodde det var sant?

– När Nicholi inte satte sitt andra åk visste jag direkt. Han körde fantastiskt bra innan missen, och man tänker förstås på poängen och sitt eget andra åk. Så på ett ögonblick slår känslorna över och folk kommer fram och kramar om dig och hyllningarna flödade. Det var en tuff vecka med tanke på förutsättningarna, så att alla kom ner säkert, att nivån vara så hög och med den grymma kamratskap som finns i den här gruppen var det bara fantastiskt. Att vinna en triple crown är något jag knappt vågat drömma om. Det är så mycket som står på spel under en säsong där du måste vinna varje event för att ta det, så jag försökte bara fokusera på en tävling i taget.

Red Bull Content PoolEmil Johansson’s störtkruka och pokalen för totalsegern Crankworx 2021.

Vinst i Innsbruck, Kanada och Rotorua

Årets Slopestyle-världscup startade Emil med en 97,5-poängare i sitt andra åk i Innsbruck. Ett okarakteristiskt misstag i hans första åk, som nästan upprepades även på hans andra satte verkligen press, men Emil höll nerverna i schack och kunde ta serieledningen.

I Kanada följde en överlägsen seger på den nya banan i Silverstar. Emil tog förstaplatsen med en 95-poängare i sitt första åk vilket också gjorde honom till storfavorit inför Rotorua.

I Rotorua var det två av hans fyra motsatta kombinationer som verkligen fångade allas uppmärksamhet och som pushade sportens tekniska nivå till nya höjder. En tidig motsatt triple tail whip följdes upp med en enorm motsatt 360 dubbel whip som avslutning på det sista hoppet.

Red Bull Content PoolEmil Johansson blev historisk efter sin succésäsong.

Om vi går tillbaka och ser på 2020, hur upplevde du att det gick och hur satte det året tonen för 2021?

– Jag var så peppad över hur jag körde förra året. Jag hade med mig en vinst från slutet av 2019 och hade en bra känsla och höll mig frisk under vintern. Sen vändes världen upp och ner och vi alla var bara tacksamma över att vi överhuvudtaget kunde tävla. Jag vann båda crankworxtävlingarna 2020, men två är inte tre, så matematiken var ganska enkel. Jag gjorde mitt bästa och om jag ska vara ärlig så var det en stor besvikelse att den tredje tävlingen inte blev av. Detta gjorde mig lite nedstämd, jag hade mer att ge, men jag lyckades ändå hålla glöden uppe. Men 2020 var trots allt en stor bedrift, och under vintern kunde jag se tillbaka och uppskatta vad jag gjort. Jag kunde hålla mig frisk under säsongen, utmana mina egna gränser och jag fick till en perfekt balans mellan cykling, återhämtning och utveckling.

Den balans och det drivet tycks ha haft bra effekt, så när vi kom tillbaka till Rotorua, hur var dina förväntningar efter vinsten i Silverstar?

– På tävlingen i Rotorua försökte jag bara göra det jag hade gjort under de två tidigare tävlingarna; ta en dag i taget och koppla bort tankarna på en totalseger. Ett misstag på någon av tävlingarna och en triple crown är bara att glömma, och uppenbarligen var trycket högre inför Rotorua än det var i Silverstar eller Innsbruck. Jag visste att jag bara var två tävlingsåk från något väldigt speciellt, så Rotorua var verkligen nästa nivå.

Red Bull Content PoolTomas Lemoine (2nd), Emil Johansson (1st) och Erik Fedko (3rd) på Crankworx Innsbruck oktober 2020.

The Triple Crown har bara delats ut en gång tidigare, till Nicholi Rogatkin 2018 och nu var det han som fick överlämna pokalen till dig. Hur kändes det?

– Det kändes fantastiskt att få pokalen av Nicholi som enda tidigare vinnare. Det är svårt att tro att det redan gått tre år sedan han gjorde det, han var den som visade att en trippelseger var möjlig; andra hade försökt men han var den första att lyckas. Att en trippelseger blev verklighet igen känns som en bra push för sporten. Sen att det var jag som fick skriva in mig i historieböckerna är fortfarande för stort för att riktigt greppa.

De tre podiumåken från slopestyletävlingen Rotorua nu i november (Emils åk 2:03)

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Inga kommentarer