Emil Johanssons fulländade comeback i Whistler

Datum:
21 augusti 2019 10:55

Emil Johansson har en ryggskada i bagaget och har diagnosticerats med en autoimmun sjukdom men gjorde, trots allt, comeback under Crankworx Whistler 2018 och belönades då med en fjärde plats. Nu, ett år senare, under samma tävling chockade han, inte bara sin familj, utan också 30 000 åskådare som samlats för att beskåda Red Bull Joyride då Emil Johansson fick kliva högst upp på prispallen som andra europé någonsin.

Under en period trodde 20-åringen Emil Johansson aldrig att han skulle kliva upp på en cykel igen. Men med stort stöd från familj och vänner, sjukvård och med ett helt mountainbike-community bakom sig så tog han sig igenom den långa och tunga perioden bestående av en omfattande rehabilitering. I helgen vann han slopestyletävlingen på Crankworx i Whistler och comeback-sagan är därmed fulländad.

Richard Bos/rasoulutionI helgen fick svenska 20-åringen Emil Johansson fick kliva högst upp på prispallen av Red Bull Joyride som andra europé någonsin.

Ifjol var alltså Emil tillbaka på Crankworx World Tour under Red Bull Joyride 2018 efter att ha varit borta från cykeln under större delar av året. Med endast några timmars träning på cykeln kastade sig Emil instinktivt ut i banan som första åkare och imponerade stort med 86.75 poäng vilket gav honom en fjärde plats i Whistler 2018.


De tre vinnaråken från Crankworx i Whistler 2019 (Emils åk 2:06)


På Crankworx Rotorua (ett av tre stopp på årets tour) kraschade Emil redan under träningen vilket resulterade i en inställd tävling. Men redan under nästkommande stopp i Innsbruck fick Emil kliva upp på prispallen som näst bästa cyklist, endast ett halvt poäng från vinnaren Brett Rheeder. Nu i helgen fulländade Emil Johansson sin magiska comeback i Whistler med vinst.

Richard Bos/rasoulutionRed Bull Joyride, Crankworx Whistler augusti 2019, en historisk tävling för Emil Johansson.

Emil Johansson väntade nervöst på sin tur och droppade in som åttonde man efter en blåsig träning, men körde stort och hårt i hela banan och ställde bland annat ned en 360 Double Barspin till Downside Tailwhip samt en klockren Cork 720. I det stora stepdown-hoppet fick publiken se en stor Opposite 360 Tailwhip som tillsammans med övriga väl utförda trick gav massiva ovationer och belönades med 95.75 poäng. Under resterande tävling var det ingen av övriga åkare som lyckades peta ned Emil Johansson från tronen och därmed tog han hem vinsten i Red Bull Joyride under Crankworx Whistler 2019.

Richard Bos/rasoulutionHyllningarna till Emil Johansson var stora, både från publik och medtävlande under Crankworx i Whistler som gick i helgen.

Låt oss summera denna comeback: För mindre än två år sedan trodde ingen att Emil Johansson skulle kunna cykla igen, och under helgens känslomässiga och ärofyllda ögonblick i Whistler när Emil hyllades av sina medtävlande, fick han kämpa för att hålla tillbaka tårarna:
– Det har varit riktigt tufft. Förra säsongen försökte jag komma igång igen, men det räckte inte hela vägen. Jag har fortfarande problem som kommer och går men jag känner mig stabilare och starkare än någonsin förut, vilket känns bra. Jag vill rikta ett stort tack till alla som hjälp mig med detta. Familj, vänner, läkare, tränare och sponsorer, jag skulle inte stå här utan er, säger Emil Johansson efter denna historiska tävling.

Crankworx slopestyle Whistler 2019Tre svenskar med på världens bästa slopestyle tävling, inte illa.

De två andra svenskarna som var med i slopestyletävlingen, Max Fredriksson och Alex Alanko, slutade på tionde respektive tolfte plats.

Missa inte dokumentären om Emil som kom i början på sommaren

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Glisseur 2019-08-21

Supertalang känns lite väl snålt, Emil har mer än väl gjort sig förtjänt av titeln superstjärna :)

Spindelbenen 2019-08-21

Så oerhört rörande. På riktigt alltså. Både Atle och jag gick bananas här hemma när vi såg spektaklet på RedBull. Vilken comeback!!