Finland har anlagt Nordens första (officiella) turled för gravel

Datum:
19 oktober 2022 07:15

Sugen på bikepacking och ändlösa grusvägar i de tusen sjöarnas vackra land? Dra i så fall till södra Finland och upplev den nyetablerade gravelturen South by Cycle.

Under året har gravelbikeleden South by Cycle färdigställts i södra Finland och såvitt redaktionen känner till blir detta Nordens första led som marknadsförs specifikt för grusvägscykling och bikepacking. Den 900 kilometer långa leden följer Finlands sydkust från Hanko på gränsen till Ålands hav till Kouvola som ligger cirka 7 mil från den ryska gränsen. Där leden passerar Helsingfors finns ett par rundslingor som passar perfekt för ett helgäventyr.

bikeland.fiGravel genom finsk barrskog.
bikeland.fiNär grus blir konst.
bikeland.fiGrus så långt ögat når.
bikeland.fiBo i vindskydd eller på flådiga hotell

Leden är en turistsatsning som har finansierats av det Finska arbets- och näringsministeriet i samarbete med de 13 kommuner som passeras. Här bjuds på stor mångsidighet med allt från storstad till jordbrukslandskap och skärgårdsmiljö till urskog. Leden passerar också nationalparkerna Noux och Sibbo storskog. Längs rutten kan du övernatta i allt från vindskydd till boutiquehotell och äta från både det egna stormköket eller gourmetrestauranger som passeras på vägen.

bikeland.fiLeden sträcker sig 900 km längs Finlands sydkust.
bikeland.fi1000 sjöar, ett hav och två cyklar.
bikeland.fiTajgan i all sin prakt.

Även om vägarna längs rutten självklart funnits där i en herrans massa år är det ett nytt grepp i N´norra Europa att paketera gravelcykling och bikepacking på det här sättet. När får vi se det första exemplet i Sverige? (Om det redan finns så skäll på redaktionen i forumtråden och berätta för oss vad vi har missat…)

South By Cycle | Finland

bikeland.fiSouth by Cycle går mellan Hangö i väst och Kouvola i öst.

Längd

900 km

Mer info, kartor och GPX-spår

bikeland.fi/sv/southbycycle

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Skogling 2022-10-24

Och i Sverige finns HUR mycket grusväg som helst. Där man är helt ensam. :)

42Hz 2022-10-24

Och ska ni till K-Rauta för att köpa en ersättningskruv så heter det K-järn i vissa av de svenskspråkiga områdena. (?!??!?)

Oooh 2022-10-24

2rQTak37jNs

CCS 2022-10-24

Edit: Korrekturfel åtgärdat.

grondahl 2022-10-20

Här ska det ätas, men mest för att inlägget du citerade försökte förklara för mig att Göteborg heter Gothenburg på engelska vilket tarvade ett svar.

Glisseur 2022-10-20

Namnen i artikeln är ändrade sedan igår så ingen idé att älta det längre.

grondahl 2022-10-20

Normalt använder man etablerad svensk stavning när det gäller ortsnamn, ex Rom istället för Roma. När orterna har svenska namn och dessutom ligger i ett land där det ena officiella språket är svenska (och ex Hangö fortfarande har en stor andel svens...

jarek996 2022-10-20

När jag cyklade i sydvästra Ukraina , visa byar hade skyltar på ukrainska, ungerska och rumänska !

Glisseur 2022-10-20

Exakt. Det unika i det här är ju inte cyklingen i sig, utan paketeringen och marknadsföringen. Kolla på kartan på hemsidan så kan du slå på ett filter med alla dom grejerna du säger. https://www.bikeland.fi/sv/southbycycle Och om du går in på dom...

mzi 2022-10-20

Jag har fått lära mig någon gång att Jyväskylä är den största staden i Finland utan svenskt namn.