Sponsrat innehåll från Tänndalen

Flyt ovan trädtopparna i Tänndalen

Datum:
14 maj 2021 08:00

Att cykla i fjällen är en alldeles särskild upplevelse med porlande bäckar, förförande vyer och och släta, sandiga leder. I nordvästra Härjedalen ligger Tänndalen och här har du möjlighet att prova på just detta. Här finns flytstigar och xc-leder för både blåbärstrampare och cykelrävar. Gemensamt för dem är att de helt eller delvis cyklas på högfjället ovanför trädtopparna. Årets premiärdag för Tänndalens Fjällcykelpark är 1 juli 2021.

Mot toppen 

Alla måste vi börja någonstans. Flytstigarna och xc-lederna uppe på kalfjället i Tänndalen passar utmärkt för dig som är ny på tramporna och vill uppleva våtmarker på torrt avstånd och storslagna vyer utan att få blytunga ben.

Tänndalen/Emrik JanssonSittliften till toppen i Tänndalen, både för flytstigarna nedför och xc-slingorna på fjället.

När du cyklar i Tänndalen Fjällcykelpark är det alltid nära hem och du behöver inte packa mer än det du vill äta när du pausar. Visst finns det chans till mjölksyra i tuffare stigningar och fartfylld utförsåkning om du vill, men se upp så du inte krockar med ett gäng renar.

Fjällcykelparken i Tänndalen ligger i startgroparna för årets säsong. Denna sommar öppnar man torsdagen den 1 juli och har öppet dagligen till mitten på augusti, därefter är det långhelger torsdag-söndag till och med början av september.

Tänndalen/Emrik JanssonLederna är graderade efter svårighet, precis som skidbackar. Grönt är enklast, sedan kommer blått, därefter rött och svårast är svart led.

I Tänndalen Fjällcykelpark ligger äventyret i dina händer att forma som du vill, jämfört med när du ger dig ut på vanliga fjälleder, där naturen och fjällets skiftningar är dirigent. 

Tänndalen/Emrik JanssonVidga (cykel)vyerna i fjällen!

Två nykomlingar: blåa leden Fäbodflytet och stort teknikområde

I dagsläget finns tretton cykelleder i Tänndalen. Lederna har olika karaktär men de flesta lederna kan cyklas av hela familjen. Här finns allt ifrån gröna leder med svag lutning för familjens yngsta cyklist till slingrande flytstigar där ditt eget tempo styr hur fort och stort du vill cykla. 

Tänndalen/Emrik JanssonTänndalens cykling växer, denna sommar har man 13 leder.

Den första juli när parken öppnar är det premiär för två nykomlingar. Fäbodflytet är en 3 km lång blå flytstig med oslagbar utsikt och härligt flow! Fäbodflytet bjuder på häftiga velodromkurvor, rollers, hopp, broar och en adrenalinkick som du kommer vilja ha mer av!

TänndalenFrån toppen av sittliften Hamra finns slingrande, roliga leder.

Nya flytstigen Fäbodflytet är ca 3 km lång och startar på fjället högt ovan trädgränsen. 

Den andra nykomlingen tar plats nere i dalgången. Ett 2500 kvadratmeter stort teknikområde med skills trail som ligger i direkt anslutning till restaurang, sportbutik och cykeluthyrning.

TänndalenTeknikområdet i Tänddalen är nytt för denna sommar.
Tänndalen/Emrik JanssonTeknikområdet ligger alldeles nära sportshopen där du också hyr cykel.

I teknikområdet kan alla, oavsett ålder träffas för att utveckla sin cykling. Här finns bland annat balansträning, kurvträning och utmanande hopplinjer som designats av Velopark Bike Playgrounds. 

Tänndalen/Emrik JanssonLängre ned mot dalstationen i Tänndalen går stigarna genom skogen.

Ta liften till stigen 

Det finns två sätt att ta sig till lederna. Antingen sätter du dig i Hamra Komfort (öppen dagligen under cykelsäsong klockan 10-16), hakar fast cykeln och låter liften ta dig till toppen på några få minuter. Eller så väljer du att trampa upp längs någon av grusvägarna och får ett skönt träningspass på köpet. 

TänndalenSittliften tar du upp till både flytstigarna (snäll downhill) och xc-lederna (där trampar du själv). Du kan givetvis också trampa hela vägen upp själv om du vill ha extra motionsträning.

Tänndalen – en del av Funäsfjällen 

När du vuxit ur Tänndalen Fjällcykelpark väntar mer av den vackra fjällvärlden. Drömmen för många som fastnat för fjällcykling är att ge sig ut på egen hand längs stigar och vandringleder. Priset för att få åtnjuta det orörda, vilda och unika betalas ofta med en ibland orimligt hög andel bärande, släpande och krånglande med cykeln samt svett och mjölksyra.

Tänndalen/Emrik JanssonTänndalen är en del av populära och gemytliga Funäsfjällen.

Ett sätt att minska mängden slit i förhållande till härlig och underhållande fjällcykling stavas Funäsfjällens cykelleder. Här trampar du fram i både lättsam och mer trotsig terräng, dock utan att riskera att korsa partier med känslig fjällväxtlighet, stenrösen eller myrar med alldeles för smala spänger. 

Tänndalen/Emrik JanssonBrorull i skogen, Tänndalens bike park.

Var snäll, njut och ha kul! 

Var snäll mot naturen när du cyklar. Undvik mjuka stigar, använd ditt sunda förnuft och anpassa ditt cyklande efter underlaget. Fjället bjuder oss på massor av underbar cykling. Det är vår plikt att bjuda tillbaka och inte cykla där vi inte ska cykla.

Lämna aldrig skräp på fjället, utan ta med det hem i ryggsäcken. Håll dig till lederna, fjällmiljön är känslig. Precis som vissa människor du möter. Bromsa in när du möter eller behöver köra förbi vandrare. Ett hej och ett leende skadar aldrig. 

TänndalenTroligen liiite bättre utsikt i Tänndalen än på din vanliga hemmarunda.

Till sist, lycko dig som aldrig provat fjällcykling tidigare och får uppleva det för första gången. Till er andra, lycko er som vet exakt hur grymt det kommer att bli. 

Happyride testar Tänndalen från förra sommaren

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

    , , ,
  • Kategorier

    Sponsrat

Senaste kommentarer

fhloston 2021-05-14

Det ser ut som att de kör en lift idag. Dock inte för cykling 😂 https://www.tanndalen.com/paa-plats/tdidag 488728