Första titt: Nya Canyon Ultimate är en ultralätt fullblodsracer

Datum:
08 september 2022 19:56

Canyon lanserar den femte generationen av sin Grand Tour-vinnande landsvägscykel Ultimate, en maskin för racing på den högsta nivån.

En nyutvecklad racer med lång historia

Canyon Ultimate såg dagens ljus för första gången 2004 och har sedan dess samlat stora vinster på hög, med ett flertal segrar i VM, Grand Tours och vårklassikerna. Efter ett tre år långt utvecklingsarbete kommer nu den femte generationen av samma cykelmodell med bland annat förfinad aerodynamik, ökat däckutrymme, ökad komfort och ännu mer integrerade komponenter.

Canyon nämner siffror som 15% ökad styvhet i styrhuvudet och 10 W högre aerodynamisk effektivitet vid 45 km/h jämfört med föregångaren, tillsammans en vikt som är nere och sniffar på UCI:s minimigräns på 6,8 kg för storlek medium. Komforten sägs också vara bättre, dels genom ett större däckutrymme som har plats för upp till 32 mm breda däck, och dels genom att man lagt kolfibern i ramen på sätt som optimerar kraftöverföringen där det behövs som mest medans man låter andra ställen flexa något för att minska vibrationer och ta upp stötar från underlaget.

CanyonNya Ultimate fick bekänna färg under årets Tour des Femmes…
Canyon…och under herrarnas Tour de France.

Inte enbart en klättrare

Ultimate har skapat sig ett rykte om att vara en av marknadens mest kompetenta klättrare. Canyon själva hävdar att den är mycket mer än så och fungerar som en lätt och mångsidig cykel för olika typer av landsväg. Där märkets andra toppmodell Aeroad fokuserar mer på aerodynamik (det hörs ju på namnet)  så fokuserar Ultimate mer på allroundegenskaper. Aeroad har även en mer aggressiv körställning och lite högre vikt medan Ultimate är lite bekvämare både när det gäller sittställning och åkkomfort.

CanyonPlats för 32 mm breda däck.
CanyonAerodynamisk ram med hög komfort.Can

Integrerade komponenter

Som brukligt är med Canyon är många av komponenterna deras egna och väl integrerade i helheten. En fiffig detalj är styret som – förutom att vara integrerad med styrstammen, fattas bara – går att justera i tre olika bredder med 20 mm intervall. Tricket är ett rörcan Du kan också byta mellan två olika höjder på styret utan att såga i styrröret, eller ha något som sticker upp ovanför styrstammen. Canyon har även utvecklat en rad olika tillbehör som är skapade enkom för Ultimate som ett 3D-printat, integrerat GPS-fäste och en baklampa för sadelröret. Tyskar gillar uppenbarligen det här med detaljer.

CanyonIntegrerad cockpit med enkel bredd- och höjdjustering.
Canyon3D-printat GPS-fäste.

Tre olika modeller

Ultimate kommer i tre olika plattformar:

  • CF SL
  • CF SLX
  • CFR – Toppmodellen

Varje modeller har sedan olika varianter av komponentspec och utförande, totalt finns det 11 olika modeller av Ultimate att välja på.

CanyonCanyon Ultimate CFR
CanyonCanyon Ultimate CF SLX
CanyonCanyon Ultimate CF SL

Många olika storlekar

Ultimate kommer i en rad olika storlekar, från 3XS-2XL på CF SL och CF SLX, och 2XS-2XL på CFR.

Noterbart är att CF SL i 3XS och 2XS kommer med 650B-hjul, något som även CF SLX i 3XS gör.

Canyon Ultimate

Tillgänglighet och pris

Alla varianter av Canyon Ultimate finns att köpa från och med 8 september, 2022.

  • CF SL – Från 24 999 kronor
  • CF SLX – Från 69 999 kronor
  • CFR – Från 94 499 kronor

Mer info

canyon.com

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

HåkanC 2022-09-24

De 10 W verkar mest vara ett önsketänkande, 2 W verkar stämma bättre. Även nya Ultimate är då, trots lägre vikt, fortf långsammare än Canyon Aeroad med över 15 W skillnad! Nya Canyon Ultimate CF SLX 9 Di2 är testad, inkl vindtunneltest, i Tour nr 1...