HappyMTB har tittat närmare på Roses nya landsvägsmodeller för 2016. Det bjuds bland annat på en ny skivbromsförsedd aeroräser och en uppdatering av den storsäljande cykelkrossen.
Text och Foto: Anders Jansson (aj@happymtb.org)
Rose visade upp sitt nya 2016-sortiment i Österrike tidigare i år. MTB-modellerna gick vi igenom i en tidigare artikel. Nu har turen kommit till landsvägscyklarna. Som med terrängcyklarna så blev provcyklingen något lidande då vissa nya modeller endast visades upp som prototyper.
X-Lite CWX – ny skivbromsförsedd aeroräser
Snabbt ska det gå och säkert ska det kunna bromsas. Rose kombinerar detta i en helt ny modell X-Lite CWX som är en aerodynamisk linjecykel utrustad med skivbromsar. För den som fortfarande bromsat sig kvar i 1900-talet finns även nya X-Lite CW som är samma modell fast med fälgbromsar.
Aerodynamiken är förbättrad mot föregångaren genom nya rörprofiler och en design där sadelstagen fäster in lågt på sadelröret som i sin tur sluter om tätt kring bakdäcket. Fästet för flaskställ på diagonalröret sitter något införsänkt i ramen vilket även det sägs ge bättre aerodynamik. Den nya designen sägs ha ökat styvheten med 14 % från tidigare modell och luftmotståndet är 8 % lägre.
Ramen har intern kabeldragning och är förberedd för antingen elektriska eller mekaniska växlar. Kabelstoppen i ramen är löstagbara vilket ska underlätta montering. För triathlonbruk finns möjligheten att vända sadelstolpen 180 grader vilket ger en sadelrörsvinkel mellan 73-76 grader. Sadeln fäst med Monolink-fäste vilket ger än mer justeringsmöjligheter.
Ramen väger in på 1050 gram (storlek 57) och gaffelvikten är 365 gram. X-Lite CWX finns i fem storlekar från 51 till 62 cm.
De två olika modellerna delar samma ram i grunden som är utrustad med fäste för både skivbromsar och fälgbromsar. Fästet för bakhjulet konverteras sedan med olika insatser beroende på navbredd och axelvariant. Framgaffeln är dock olika så den som vill byta bromstyp får även byta framgaffel.
Hos den skivbromsade modellen monteras bromsoken med Flat Mount-fäste både i ram och gaffel. Hjulen sitter fast med genomgående axlar fram och bak. Skivstorleken är 140 eller 160 mm. Ledningen till frambromsen dras aerodynamiskt skyddad intern i framgaffeln.
Den fälgbromsade modellen har direktmonterade bromsok där bakbromsen sitter monterad nere under vevpartiet. Hjulen sitter fast med traditionella snabbkopplingar.
Det maximala utrymmet för däck skiljer mellan de två modellerna. Den som använder fälgbromsar får klara sig med 25 mm breda däck på grund av att fälgbromsoken inte rymmer större dimensioner. Hos skivbromsversionen är det istället ramen som sätter gränserna och där går det att få in maximalt 28 mm bredd.
Priserna startar på cirka 31 000 kr för modellen med fälgbromsar och cirka 44 000 kr för skivbromsversionen.
X-Lite CWX fanns endast som prototyp vid visningen och var ej möjlig att provcykla.
Aero Flyer – ny triathloncykel
Cykeln för den som gillar att bada innan. Roses nya triathlon-cykel kommer i helt ny version till 2016. Ramen, styrstammen, styret och gaffeln har designats till en form som ser ut att vara gjord i ett enda stycke. Alla vajrar och kablar dras internt för att inte ligga och störa i vinden.Även bromsarna är ”osynligt” integrerad i framgaffeln. Bakbromsen sitter nere vid vevlagret under en vindavvisande täckkåpa. Ram och gaffel har plats för fälgar med en bredd upp till 30 mm för att passa hjul som Zipp Firecrest och liknande.
Aero Flyer är förberedd för antingen mekaniska eller elektriska växlar. För de elektriska växlarna finns ett speciellt utrymme för batteriet inne i sadelröret som nås via en lucka där sadelstagen fäster in. Sadelstolpen är vändbar vilket ger 74 – 80 graders sadelvinkel.
Tempobågarna på det låga styret kan individuellt anpassas med spacers upp till 60 mm höjd för att hitta korrekt sittposition. På ramen bakom styret finns plats för en klassisk triathlon-låda där bar, gels etc kan placeras.
Ramen kommer i tre storlekar (S, M och L) och uppges väga 1400 g i storlek M. Priserna startar på cirka 34 000 kr.
Aero Flyer fanns endast som prototyp vid visningen och var ej möjlig att provcykla.
Xeon Team CGF – uppdaterad komforträser
Roses komforträser i kolfiber Xeon Team CGF genomgår en enklare facelift till 2016. Den mest synbara skillnaden mot föregångaren är att sadelstagen rätats ut en aning och har inte samma tydliga knäck som tidigare. Den som tar en mer noggrann titt ser även att diagonalröret och sadelröret har något smalare diameter.
Ramen tillverkas med en ny metod kallad EPS där en kärna av expanderbar polystyren används vid ramtillverkningen vilket ska ge en renare insida av ramrören och mindre lufthåligheter. Detta har inneburit att vikten kunnat reduceras samtidigt som styvheten sägs vara oförändrad. Komforten har ytterligare förbättrats mot tidigare genom att ram och gaffel nu har plats för 28 mm däck.
Förra generationen av Xeon Team GF hade en något udda konstruktion av växelörat och bakgaffeländen på de modeller som var utrustade med skivbromsar. Konstruktionen gav upphov till visst besvär att montera av bakhjulet. Till 2016 får skivbromsmodellerna Flat Mount-montering av bromsoken vilket innebär att bakgaffelkonstruktionen har ändrats och fungerar mer som vanligt.
En ny storlek för de allra längsta cyklisterna har tillkommit och Xeon Team CGF finns nu i sju storlekar från 50 till 64 cm. Ramen väger 970 gram i storlek 57 och gaffeln väger in på 320 gram. Priserna startar på cirka 16 000 kr.
Pro SL – ny instegsmodell
Roses instegsräser Pro SL uppdateras med moderna rörformer och ny design. Sadelstagen ansluter nu en bit lägre ner på sadelröret vilket för utseendet till märkets övriga modeller. Diagonalröret får ett mer modernt kantigt utseende och innehåller även en kabelkanal på undersidan nere vid vevpartiet vilket ska underlätta vid dragning av de interna vajrarna.
Komfort har blivit allt mer viktigt hos dagens landsvägscyklar. Främst för de som cyklar men även som en viktig del i marknadsföringen. Hos Pro SL har komforten förbättrats genom dels ökad plats för 28 mm däck i ram och gaffel men även att längden på sadelröret kortas ner vilket ger längre utstick av sadelstolpen som därmed tillåts flexa mer.
Med nio storlekar från 48 till 65 cm täcker Pro SL in de allra flesta kroppslängder. Förutom de självklara måttökningarna av ramdimensioner mellan de olika storlekarna så anpassas även kedjestagslängden efter ramstorlek för att ge önskade åkegenskaper. Ramvikten landar på 1350 g för storlek 57 och gaffeln väger 330 g. Priserna startar på cirka 10 000 kr.
Team DX Cross – pendlarnas favorit
Roses skivbromsutrustade cykelkrossar har blivit riktiga storsäljare på den svenska marknaden. Modellernas breda användningsområde gör att de passar både som träningsredskap och som transportmedel till arbetet.
Till 2016 uppdateras crossortimentet med ännu en modell kallad Team DX Cross. För att få reda på vad som skiljer den modellen mot nuvarande Pro DX Cross, som fortfarande finns kvar i sortimentet, tog vi ett samtal med Roses landsvägs- och crossutvecklare Jürgen Telahr.
Enligt Jürgen så har Team DX Cross en helt ny ram som lånar mycket av design och detaljer från märkets landsvägsmodeller. Modellen har gått ifrån tävlingsinspirerad crosscykling och blivit mer allround. Geometriskt så är nya Team DX något längre (reach) och har flackare gaffelvinkel och längre hjulbas. Höjden på fronten går att justera med 40 mm (20 + 20 mm) med samma typ av spacersystem som finns hos landsvägsmodellen Xeon DX.
Nya Team DX Cross har rör som hydroformats till en mer modern och fräsch form till skillnad mot Pro DX Cross som har runda ramrör. Sadelklämman är integrerad i ramen som hos landsvägsmodellerna. Ramvikten har även reducerats och väger nu 1390 g jämfört med tidigare 1460 g.
Skivbromsarna fästs med Flat Mount-montering. Fram och bakhjul har genomgående axlar. I ramen dras vajrar och ledningar internt. Gaffeln i kolfiber väger 460 gram och har förutom intern dragning av bromsledningen även intern dragning av kabeln från eventuell navdynamo. Framväxelfästet med sin klämma ser vid en första anblick lite billigt ut i dessa tider då allt ska vara direktmonterat. Team DX Cross kommer dock att kunna erbjudas med enkelklinga fram vilket innebär att avsaknaden av Flat Mount-fäste då kommer att ge ett renare utseende.
Nya Team DX Cross är formligen fullmatad med detaljer som underlättar för pendlingscyklisten. Det finns ordentligt med utrymme för skärmar i gaffel och baktriangel och plats finns för upp till 42 mm breda däck. Den som vill ha med sig mycket prylar så finns fäste för pakethållare och lowriders. För att slippa luta cykeln mot en vägg eller lämna den i ett rangligt cykelställ finns fäste för stöd på vänster kedjestag. Fästet må vara praktiskt men ser dock inte så ”landsväg” ut.
Utrustningsmässigt kommer Team DX Cross med antingen elektriska eller mekaniska växlar. Bromsarna är hydrauliska på samtliga modeller. Som den ”cross” den är kommer modellen med nabbade däck men finns även i version med släta däck.
Priserna startar på cirka 18 000 kr för modellen med 105-nivå.
Första intryck.
Det fanns ett gäng varianter av Team DX Cross för prov och vi slängde oss direkt på modellen med 105-växlar och nabbade 33 mm däck. Vägvalet ut från hotellet var antingen ner eller upp. Självklart valde vi uppåt och direkt sattes Team DX Cross på prov med en 500 höjdmeter lång och fin klättring.
Den initiala känslan är att Team DX Cross klättrar med lätthet och geometrin ger en upprätt och effektiv sittställning. När asfalten så småningom övergick i grusväg kom fästet och komforten från de tjockare däcken väl till pass. Just då fanns det inte någon annan modell jag hellre hade valt. En ren landsvägscykel hade fungerat sämre på gruset och en MTB hade känts alldeles för trög och svampig i jämförelse.
Uppe på toppen 500 höjdmeter senare fanns två vägar ner, antingen samma som vägen upp eller via Endurospåret Fleckalm Trail. Även om Team DX Cross tål en hel del ojämn terräng hade det senare alternativet blivit lite väl mycket överkurs. Utför går det stabilt och tryggt. De hydrauliska bromsarna tar mycket effektivt och är lätta att dosera i lösgruset. Vi är glada att Rose valt bort mekaniska skivbromsar som är rena skräpet i jämförelse med sämre bromskraft, sämre modulation och krångligare underhåll.
Väl nere igen bytte vi till modellen med släta 32 mm däck, Team DX Cross AR, och rullade utför för lite mer av normal landsvägscykling på vägarna i dalgången. Den som tänk sig Team DX Cross som en ren landsvägscykel bör dock investera i ett par lättare hjul. Vid en direkt jämförelse med märkets skivbromsade landsvägscykel Xeon CDX, som vi provade som referens, är skillnaden påtaglig. Crossen har ett något sävligare uppträdande och upplevs inte lika spänstig. De tyngre däcken hämmar accelerationen och den påtagliga gyroeffekten gör det svårare att svänga in cykeln i tvära snabba kurvor. De tjockare däcken tar dock igen allt med råge när det handlar om komfort. 25/28 mm i all ära men det är svårt att slå den mjukhet över dåligt underlag som 32/35 mm med väl avvägt däcktryck kan erbjuda.
Med sin nya landsvägsinspirerade karaktär i kombination med skivbromsar och ett par voluminösa däck finns alla förutsättningar för Team DX Cross att bli en riktig pendlar-missil och fortsätta vara Roses bäst säljande modell i Sverige.
Pris och tillgänglighet
De flesta av Roses 2016 modeller finns nu tillgängliga med priser på hemsidan. Som vanligt byggs alla Roses cyklar på beställning så leveranstiden är cirka 3-8 veckor beroende på säsong.