Friskvårdsbidrag och cykling: vad gäller?

Datum:
18 januari 2022 14:55

Sedan 1 januari 2018 är liftkort för cykling och diverse kurser inom exempelvis mountainbike godkända som skattefria friskvårdsförmåner. Men hur fungerar detta egentligen? Happyride har sammanställt vad som gäller för friskvårdsbidraget och cykling.

Friskvårdsbidraget har funnits sedan 1988 och syftar till att minska den fysiska och psykiska ohälsan i arbetslivet. De sista åren har fler aktiviter godkänts som friskvård.

I Sverige är de allra flesta idrotter berättigade till friskvårdsbidrag. I början av 2018 kom beskedet från Skatteverket att också alpin skidåkning är okej som friskvård vilket i praktiken också innebär att liftburen cykling på skid- och cykeldestinationer tillåts. I grunden fanns ett nytt domslut från Högsta Förvaltningsdomstolen som gällde golf, som tidigare precis som tex alpin skidåkning och ridning inte godkänts som friskvård, domslutet förändrade praxis.

Den nya synen på friskvårdsbidraget ger fler chansen att upptäcka cykling, inte minst MTB. Det bäddar för mer regelbunden cykling, vilket gör att fler sannolikt kommer att ha möjlighet att utveckla och hålla i sitt sitt fritidsintresse. Dessutom kan friskvårdsbidraget också användas till att ta lektioner, exemplevis mountainbikekurser.

Sommaren 2020 adderades också startavgifter till motionslopp till det som kan godkännas som friskvård. Du kan alltså täcka deltagaravgiften i både Vätternrundan och Cykelvasan (30, 45 och 90 km, men ej tävlingsklassen 90 km) med friskvårdsbidraget.

Även appar för motionsloggning är okej som friskvård, exempelvis Strava och Zwift.

Petter ElfsbergÄr det här friskvård?

Däremot går det inte att använda bidraget till att köpa utrustning, och inte heller hyra dito. Anledningen är att utrustningen i sig inte anses  vara motion eller friskvård. Det är aktiviteten cykling som är friskvården, därav ses liftkort och diverse kurser mer som direkta kopplingar till denna aktivitet.

Du kan inte använda friskvårdsbidraget till att köpa ny hoj.

Det skattefria friskvårdsbidraget kan uppgå till max 5000 kronor per år, samt att maxbelopp per dag/aktivitet är 1000 kronor. Det är dock fortfarande arbetsgivaren som bestämmer beloppet för varje arbetsplats vilket gör att beloppet kan vara mindre beroende på var du jobbar.

Det är också arbetsgivaren som godkänner cykling eller mountainbikekurser (eller annan aktivitet) som friskvårdsförmån, vilket innebär att även om aktiviteterna inkluderas av Skatteverket så kan din chef sätta en käpp i hjulet om det vill sig illa.

Petter ElfsbergDet skattefria friskvårdsbidraget kan uppgå till max 5000 kronor per år.

Nedan följer en sammanställningen av skatteverkets regler gällande friskvårdsbidrag för cykling samt vad som inkluderas och vad som inte gör det.

Skatteverkets regler i korta drag

 • Skatteverket anser numera att golf, ridning, cykling etc kan ses som ”motion eller friskvård av enklare slag”, vilket är grundregeln för friskvårdsbidrag.
 • Friskvårdsbidraget innebär att företag/organisationer kan erbjuda alla anställda ersättning för utgifter i samband med fysisk aktivitet.
 • Det är arbetsgivaren som bestämmer om den godkänner liftburen cykling och mountainbikekurser (eller annan aktivitet) som friskvårdsförmån.
 • Det maximala skattefria beloppet är 5 000 kronor per år. Det är dock arbetsgivaren som bestämmer beloppet för sin arbetsplats, som därmed kan vara lägre än maxbeloppet.
 • En förutsättning är att all personal inom företaget/organisationen erbjuds förmånen, det vill säga möjligheten att cykla.
 • Reglerna gäller från och med 1 januari 2018.

Det här gäller friskvårdsbidraget för

 • Liftkort/avgift för stig etc.
 • Års- eller säsongskort på en skid- och cykelanläggning
 • Mountainbikekurser och liknande, t.ex. nybörjarkurs, cykelträning, privatlärare (under 1000 kronor per tillfälle)
 • Deltagaravgift i motionslopp, som tex Vätternrundan, Cykelvasan (ej just tävlingsklassen 90 km)
 • Appar för motionsloggning, exempelvis Strava och Zwift.

Det här är inte godkänt

 • Medlemsavgift till förening eller cykelklubb (samma gäller för all föreningsidrott)
 • Träningskläder eller utrustning, t.ex. cykel – och det gäller oavsett om du köper eller hyr
 • Träningsavgifter som överstiger 1000 kronor per tillfälle
 • Deltagaravgift i cykeltävling
Petter ElfsbergNyttja friskvårdsbidraget till ett liftkort.

Vanliga frågor friskvård och cykling

Måste jag vara anställd för att få friskvårdsbidraget?

Ja, du måste vara anställd. Friskvårdsbidraget är en personalvårdsförmån och gäller därför endast personer som har en anställning vilket gör att barn, ungdomar, arbetssökande, sjukskrivna och pensionärer inte omfattas.

Hur går jag tillväga som anställd för att få friskvårdsbidraget?

Det är tillåtet sedan 1 januari 2018 använda friskvårdsbidraget till att betala liftkort och diverse kurser, exempelvis mountainbikekurs. Det är dock fortfarande din arbetsgivare som avgör om cykling är godkänt som friskvårdsförmån på just ditt företag. Börja därför med att stämma av med din chef vad som gäller på din arbetsplats.

Vilken summa är friskvårdsbidraget på?

Det skattefria friskvårdsbidragets maxbelopp är 5000 kronor/år och 1000kr/per tillfälle. Men det är fortfarande din arbetsgivare som bestämmer vad som gäller på just din arbetsplats.

Måste kvitton och fakturor innehålla personnummer?

Nej, det behövs inte då Skatteverket inte ställer sådana formella krav.

Kan jag köpa liftkort för friskvårdsbidraget?

Ja, liftkort omfattas av friskvårdsbidraget då cykling utför klassas som friskvård och motion av enklare slag enligt skatteverket.

Gäller detta liftkort utomlands också?

Ja, det spelar ingen roll vilket land liftkortet gäller.

Kan jag nyttja friskvårdsbidraget till att ta mountainbikekurser?

Ja, förutsatt att det går att räkna som friskvård och motion och det gör mountainbikekurser, teknikkurser och clinics oavsett om det är privat eller i grupp.

Kan jag använda friskvårdsbidraget till appar för cykling som Zwift exempelvis?

Ja, även appar för motionsloggning är okej som friskvård, exempelvis Strava och Zwift.

Kan jag ta anmälningsavgiften i ett motionslopp med friskvårdsbidraget?

Ja, om motionslopp som Cykelvasan och Vätternrundan är okej som friskvård. Tävlingslopp är inte godkända som friskvård. 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

davveno1 2022-05-02

Har Epassi som bråkar med med kvittot från Göteborgsenduron. Kvittot är utställt av Sportstiming med danskt organisationsnummer och det gillar dom inte. Någon som har fått igen lopp från swe cup/sportstiming?

Snuten 2022-04-01

Väldigt högt friskvårdsbidrag, 3500. Har förstått att en del arbetsplatser har betydligt högre bidrag än vi har där jag jobbar. Tror vi ligger på 1700 i år. Sen tänker jag att dessa pengar ofta faller mest över de redan frälsta, alltså de som ändå sk...

DD88 2022-03-30

Alla kommer bli glada för 4% löneökning, men gruppen som vill ha friskvårdsbidrag kommer fortsätta ligga på. Ger vi 3% löneökning och friskvårdsbidrag så kommer den absoluta majoriteten bli nöjda då 3% fortfarande är helt ok, men gruppen som vet at...

mv70 2022-03-30

Löneökning alla gånger före bidrag ! Vet inte hur många gånger friskvårdsbidraget blivit oanvänt då det inte gått att använda praktiskt. Cykelpendlar varje dag året runt går inte på gym eller massage som verkar populärt använda bidraget till...

DD88 2022-03-30

VI håller på att diskutera om vi ska införa friskvårdsbidrag på arbetsplatsen. Är en grupp som är väldigt mån om att det införs och en annan som motsäger sig. Vi har möjlighet att ge en större procentuell löneökning i år, eller att ta en del av denn...

jonte987 2022-03-13

Det vet jag inte men skattefritt traktamente framgår med ett kryss att det utbetalts men inga summor. På kontrolluppggifterna, inte deklarationen.

Klorofylltalibanen 2022-03-13

Jag vet, men framgår det av den info skatteverket får från arbetsgivaren - "detta är lön och detta är förmån"?

jonte987 2022-03-13

Det är skattefritt

Klorofylltalibanen 2022-03-13

Hur fungerar det med friskvårdsbidrag och deklaration? Framgår det att jag utnyttjat friskvårdsbidraget eller behöver jag ta upp det i deklarationen?

hnrks3 2022-01-23

Epassi är inte min arbetsgivare dock. Men det är ju därför jag undrar om det är någon här som lyckats med epassi just. För dom verkar ju helt omöjliga, även om man skickar in allt som går att få tag på så får man blankt nej. Det känns ju sådär att b...