HappyMTB granskar cykelstölderna

Datum:
31 augusti 2015 16:33

s_ga_webb
Cykelstölder är det vanligaste enskilda egendomsbrottet som allmänheten utsätts för i Sverige. Polisen skäms över de låga siffrorna för ouppklarade cykelstölder och f.d. cykeltjuvar deklarerar att inte ens de tuffaste låsen spelar någon större roll. HappyMTB har utforskat en värld av batteridrivna vinkelslipar och förfalskade kvitton. Dessutom ger vi några tips om vad du kan göra för att behålla din ögonsten.

(Av: Jennie Fasth)

Under 2014 anmäldes 70.900 cykelstölder, vilket är en ökning med 7 procent jämfört med föregående år. Det är främst boende i flerfamiljshus som drabbas och av dem är det barnfamiljer som står för den högsta statistiken. Detta skulle dock kunna bero på att barnfamiljer generellt äger fler cyklar per hushåll. Utsattheten för cykelstöld är dessutom högst i storstadsregionen, så vill man behålla sin cykel bör man enligt statistiken, flytta ut på landsbygden. I 65 procent av fallen sker cykelstölderna på en allmän plats.

cykel4
De flesta cykelstölder förblir ouppklarade, eftersom det sällan finns en identifierad misstänkt person. Under 2014 direktavskrevs 71 procent av de handlagda stöld- och tillgreppsbrotten. Många cykelstölder anmäls dessutom inte alls. Försäkringsbolagens krav har med åren hårdnat och att cyklisten vårdat sin cykel eller försett den med nya och dyra komponenter, tar man sällan hänsyn till. Endast 40 procent uppger att de gjort en anmälan när deras cykel blivit stulen, jämfört med bilstölder där nästan 90 procent anmäls.

Mörkertalet för stölder av äldre cyklar som försäkringsbolagen inte ersätter är troligtvis väldigt stort. I takt med att försäkringsskyddets självrisk höjs är det sannolikt att ännu färre cykelägare är benägna att polisanmäla cykelstöld. Cykelstölder är dessutom inget prioriterande ärende hos polisen då bottsskadans storlek mätt i ekonomiska värden är ofta relativt låg.

”Uppklarningsprocenten är väldigt låg. Jag skäms nästan över att säga att den ligger under fem procent.”, säger Jörgen Nilsson, närpolischef i Lund.

Enligt Jörgen Nilsson, finns det grovt räknat tre kategorier cykeltjuvar. Ungefär hälften av brotten sker spontant och inte sällan i onyktert tillstånd. ”Då rör det sig om personer som använder cykeln för att förflytta sig. Ofta blir de liggande någonstans efteråt.” Övriga stölder fördelas mellan missbrukare som finansierar sina drogvanor genom småstölder samt organiserade ligor som rensar cykelställen på finare och dyrare cyklar.

För att skydda sin cykel uppmanar såväl polis som försäkringsbolag att cyklister använder godkänt lås samt låser fast ramen i cykelställ. Men den f.d. cykeltjuven Jonas håller inte med. Han arbetar sedan sju år  för KRIS (Kriminellas revansch i samhället) och menar på att cykellåsen sällan avskräcker. ”Det finns väldigt smidig utrustning”, säger Jonas och tillägger att för en yrkeskriminell så handlar det mer om vart cykeln är placerad. En öppen och upplyst plats betyder större risker att bli påkommen. Finns det dessutom gott om pensionärer så står cykeln extra säkert. ”Där de håller uppsikt undviker man att stjäla”, säger Jonas.

s_ga_webb

Vart tar alla stulna cyklar vägen? Enligt Jonas så skeppas många av cyklarna utomlands men de flesta blir ändå kvar i Sverige. På de populäraste säljsidorna kan man lätt hitta klassiska damcyklar till en bråkdel av nypriset och kvitto utlovas i stort sett alltid. För många betraktas kvittot som en värdehandling och inga vidare kontroller av cykeln görs innan köpet är genomfört. Tyvärr visar det sig alltför ofta att dessa kvitton är förfalskade och cyklarna stulna. Innebär detta att man inte borde köpa begagnade cyklar?

Christian Fasth som arbetar på Fridhems cykelaffär i Malmö anser inte att man ska avfärda begagnatmarknaden helt men att man som köpare måste vara mer alert. Möjligheten att hävda god trosförvärv försvann 2003. I korthet innebär det att den som medvetet eller omedveten köper en vara som visar sig vara stulen, blir tvungen att lämna tillbaka varan till den ursprunglige ägaren utan att få tillbaka pengarna man betalt för varan. Inte heller försäkringar täcker den här typen av förluster. Borde man dessutom misstänkt eller rent av känner till att varan var stulen så kan man dessutom själv bli åtalad för häleri och få böter eller t.o.m. fängelsestraff.

kvitto

”Första gången vi såg ett förfalskat kvitto, gällde det inte vår butik. Men på senare tid har även vi fått in förfalskade kvitton med vår logotyp. Om man inte har köpt cykel hos oss tidigare och kan jämföra kvittona med varandra så är det svårt att urskilja ett förfalskat kvitto. Ibland kommer kunder in som redan från början varit misstänksamma och vill dubbelkolla om kvittot verkligen är äkta. Sen finns det de som tror att kvittot är äkta och åberopar någon form av garanti och de kunderna blir väldigt chockade när de får höra att kvittot inte är äkta”, säger Christian.

Hur ska man som potentiell köpare veta att cykeln man vill köpa är ärlig? Christian förklarar att det egentligen inte är så svårt.  

 I första hand är det tre uppgifter som ska stämma överens mellan kvitto och cykeln. Ramnummer, nyckelnummer och ett registreringsnummer. Alla cyklar har inte registreringsnummer men merparten av nysålda cyklar i Sverige registreras i någon form av cykelregister. Den dominerade aktören är idag Solid försäkringar i Helsingborg. Lite äldre cyklar kan även vara registrerade hos Smart safety/Falck. Utöver dessa finns det även några mindre aktörer på marknaden.”

När det gäller populära Monark och Crescent damcyklar tipsar Christian även om att man som köpare bör kontrollera om det fasta ramlåset finns kvar. ”Om cykeln saknar sådant lås så bör säljaren ha en bra förklaring till varför det är så och det blir än viktigare för köparen att kontrollera ramnummer och registreringsnummer.

cykel2

cykel5

Han påpekar även att det är vanligt att cyklar får originallåset utbytt mot ett billigaste lås för att dölja att cykelns lås blivit uppsågat, vilket för en lekmans öga kan vara svårt att upptäcka. ”Om säljaren insisterar på att försäljningen ska ske på allmän plats och telefonnumret är ett oregistrerat kontantkortnummer så är det definitivt en varningsklocka”, säger Christian som ett sista råd till den som ska köpa en begagnad cykel.

Som inom så många andra områden så kan även nya trender ses när det kommer till cykelstölder. Att ett hjul eller sadel med snabbkoppling försvunnit, är kanske inget nytt men nu tycks cykeltjuvarna gå ett steg längre när det gäller stöld av enskilda komponenter. Någon som fått erfara denna nya ”trend” är Gabrielle Gjerswold, vars cykel blev rensad mitt på ljusa dagen utanför Stockholms stadshus. Det fanns inte mycket kvar av mountainbiken då Gabrielle skulle cykla hem från arbetet. Tjuvarna hade tagit både framgaffel, framhjul, bromsar, växlar och t.o.m. stänkskydden.

Gabrielle Gjerswold
Är det extra illa ställt i Sverige eller tampas våra grannländer med samma problem när det kommer till cykelstölder?

I Finland har antalet cykelstölder fördubblats under de senaste fem åren och blivit ett dyrt problem för försäkringsbolagen som under tidsperioden betalat ut totalt 6 miljoner euro i ersättning för över 17.000 stulna cyklar. Enligt Aku Pänkäläinen, säkerhetsexpert för Finansbranschens centralförbund, handlar det om så stora summor att försäkringsbolagen febrilt funderar på vad man kan göra åt saken. Även i Norge är siffrorna dystra och försäkringsbolagen oroade. Bara mellan 2010 och 2013 ökade antalet stölder med 54 procent vilket är nytt statistiskt rekord. Enligt Geir Kamsvåg på Falck Sykkelregister stjäls det årligen 55.000 cyklar till ett samlat värde av 275 miljoner norska kronor. Det kan jämföras med ungefär 150 stulna cyklar i landet per dag.

cykel1

Precis som i Sverige finns det ett stort mörkertal när det gäller cykelstölder i våra grannländer. Ägare till äldre eller oförsäkrade cyklar bryr sig inte om att anmäla stölden. Toni Uusikivi från Helsingsforspolisen uppmanar dock alla att göra en brottsanmälan då det emellanåt händer att polisen hittar cyklar vid husrannsakningar. På Tryg försäkringar i Norge tar man till en annan taktik och uppmanar de cyklister som har lite dyrare cykel, att inte använda dem till och från jobb eller skola där det innebär att cykeln står parkerad på annan plats än hemmet under längre stunder.

Medan cykelstölderna ökar i Sverige, Norge och Finland så har trenden vänt i Danmark. Trots att det enligt Kriminalförebyggande rådet anmäldes 60.709 stulna cyklar i Danmark under 2014 (ca 166 st per dag), är detta en minskning. Minskningen beror dock inte på att fler cykeltjuvar blivit hederliga utan snarare att de blivit mer målinriktade.

”Cykeltjuvarna vet vad de vill ha. Det stjäls färre cyklar i Danmark men tjuvarna har blivit mer kvalitetsmedvetna”, säger Kasper Riis, kommunikationschef på försäkringsbolaget Tryg, som granskat cykeltjuvarnas aktiviteter.

”Det har skett en generell minskning av cykelstölder men antalet stölder av dyra mountainbikes och racercyklar har stigit. Vi ser ett tydligt mönster att cykeltjuvarna fokuserar på mer avancerade och dyrare cyklar”, tillägger Kasper Riis.

nihola2
En undersökning från Tryg visar att det under 2014 stals 68 procent fler cyklar med ett värde av mellan 10.000-30.000 DDK jämfört med statistik från 2009. Samtidigt stals det under 2014, 31 procent färre cyklar med ett värde under 5.000 DDK jämfört med fem år tidigare. Utöver sportcyklar så är även lastcykeln ett hett byte bland cykeltjuvarna.

Förutom att cykeltjuvarna blivit mer målinriktade så tycks de även i större utsträckning nyttja internet i jakt på nya objekt. Charlotte Göttler, forebyggelseschef på Tryg vittnar om att cykeltjuvarna är flitiga användare av såväl, Endomondo som Facebook och även kontrollerar ”Den blå avis”.

”Man ska tänka sig noga för innan man lägger ut sin dyra cykel till försäljning med bild och kontaktuppgifter. Det kan leda cykeltjuvarna till det eftertraktade bytet, säger Charlotte.

Det verkar onekligen vara svårt att värja sig för cykeltjuvar. Varken öppna ytor, dagsljus eller godkända lås tycks stoppa den målmedvetna tjuven. Den enda lösningen på problemet tycks således vara att göra det svårt för tjuven att bli av med sitt stöldgods. Som köpare måste man helt enkelt bli mer uppmärksam och ta reda på vad man köper. Om det verkar för bra för att vara sant så är det förmodligen också det. Tänk på att det kan vara din cykel nästa gång.

Kommentera och diskutera på forumet

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.