Byta cykelkedja – HappyMTB:s Mekskola

Datum:
30 januari 2014 20:56

HappyMTB och Specialized Concept Store Stockholm har tillsammans tagit fram en serie instruktionsfilmer för att hjälpa framförallt dig som känner dig ganska ny på att skruva cykel. I HappyMTB:s mekskola #8 byter vi cykelkedja.

Följ videon så får du veta hur man byter en kedja. Kunskapen kommer också till användning om du i en nödsituation behöver laga en kedja som gått av.

Det enda verktyg du behöver för att bryta en kedja är en kedjebrytare. Förvissa dig om att kedjebrytarens stift är tillräckligt smalt för den kedja du ska bryta. Om du ska montera en Shimano kedjenit behöver du också en tång för att bryta av nitens styrstift.

Så gör du för att byta kedja på cykeln

  1.  I utgångsläget ska kedjan ligga på den minsta klingan fram och och det minsta drevet bak.
  2.  Studera noga hur kedjan går genom bakväxeln så att du kan montera den nya kedjan likadant.
  3.  Lägg kedjan i kedjebrytarens spår, så att kedjebrytarens stift är mitt för en nit. Var noga med att kedjan ligger i botten och har ordentligt stöd.
  4. Skruva kedjebrytaren till dess att stiftet drivit ur niten helt.
  5. Dra ur den gamla kedjan.
  6. Notera om den nya kedjan ska monteras riktningsspecifikt. Shimanos 10-delade kedjor ska monteras med texten utåt.
  7. Trä in kedjan genom bakväxeln, och sedan över resten av dreven.
  8. Använd en ny kedjenit eller kedjelås.
  9. Om du använder kedjenit, tryck i den enligt beskrivningen i steg 3-4. Det ska gå lite trögt. Var försiktig så inte niten drivs för långt.

Klart!

Man kan behöva justera niten så att den sticker ut lika mycket på båda sidor. Det är viktigt att länken rör sig lätt så att kedjan är följsam över dreven. Justera niten med hjälp av kedjebrytaren tills den rör sig lätt.

Om kedjan är en standardkedja eller någon annan kedja som ska monteras ihop med en vanlig standardnit ska du inte driva ur niten helt när du bryter kedjan. Driv ut den tills någon millimeter återstår.

Shimanos kedjenit har ett styrstift som ska brytas av efter montering.

Kedjelängden avgör du enkelt genom att jämföra med den gamla kedjan. En regel är annars att lägga kedjan på de största dreven fram och bak, utan att dra den genom växlarna, och sedan lägga ihop ändarna. Kedjan ska vara så lång att de två ändarna precis ska möta varandra, och sedan lägger du på ytterligare två länkar.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Loppbo 2014-02-09

Har alltid tänkt skaffa ett kit för att kunna lufta ordentligt. Var kan jag köpa ett bra luftningskit till ett bra pris? Finns så många att välja på ju!

Bengt-re 2014-02-09

underscore skrev: ------------------------------------------------------- > Hyffsat värdelös video :o Hyffsat värdelöst inlägg...

underscore 2014-02-09

Hyffsat värdelös video :o

Cyrox 2014-02-07

I textens sista stycket, andra meningen, förekommer följande förslag: "En regel är annars att lägga kedjan på de största dreven fram och bak, utan att dra den genom växlarna, och sedan lägga ihop ändarna. Kedjan ska vara så lång att de två ändarna p...

Kaffekask 2014-02-05

jonas-ni skrev: ------------------------------------------------------- > KMC har en video med långsammare tempo, fler > närbilder och kedjelås. > > uirUIGh9fyc Den var bra, saknade kedjelåset på Happys. I övrigt en bra video som vanligt.

JohanA 2014-02-03

Kung_Gustaf skrev: ------------------------------------------------------- > För mig fungerar bara film #5 på iPhånen :/ > Jag vill också ha åsikter och skriva kritik... > mest för sakens skull. Ni vet. Grupptryck. Videokoden är nu uppdaterad i arti...

jonas-ni 2014-02-02

KMC har en video med långsammare tempo, fler närbilder och kedjelås. uirUIGh9fyc

Kung_Gustaf 2014-02-02

För mig fungerar bara film #5 på iPhånen :/ Jag vill också ha åsikter och skriva kritik... mest för sakens skull. Ni vet. Grupptryck.

örgelgörgel 2014-01-31

Många kedjebrytare har ju ett justerbart mothåll för att klara många olika bredder, från 1/8" bmx-kedja till 11-delat, kanske hade varit bra att ta med? För jag hade en kedjebrytare som jag lånade ut för längesen, sen var styrstiften som man ska lägg...

Batavus 2014-01-31

Bra principguide! Lärde mig förutom allt annat att låta bli att lägga nya kedjan över (främre) vevkransen vid hopsättning - kan man göra efter hopfogningen. Som sagt var fipplet vid kedjeverktyget svårt att se. Ska man någon gång göra rent och smör...