Hardbarka Enduro Hemsedal, aka en episk långhelg i september

Datum:
23 augusti 2019 14:44

Endurotävlingen Hardbarka i Hemsedal som körs sista helgen i september är inte något solvarmt rödvins & croissant-race nere i Alperna. Glömmer du vindjackan hemma i Sverige, går du inte i mål på Hardbarka. Men trots detta är det en överjordiskt bra upplevelse. Häng med till Norge och fem specialsträckor som bjuder på 2500 fallhöjdsmeter och utsikt som man kan dö för. 

– Det här är det roligaste jag har gjort, kläcker medresenären Mårten Gunnarsson ur sig.
Vi har just kört Hardbarka i Hemsedal, upplagan 2018 och jag kan inte annat än att instämma. Men vi börjar från början, låt oss stolpa lite:

  • Situation: Långhelg i september
  • Önskan: Att få race’a riktigt fina och långa naturliga stigar med riktigt skön stämning och inramning
  • Lösningen: Hardbarka Enduro i Hemsedal, Norge.

Jag har ännu inte deltagit i någon ESS-tävling hemma i Sverige. Suget har aldrig riktigt infunnit sig. Visst har jag känt mig manad. ”Man borde ju. Många polare är ju där. Det är ju endurocykling.” Eller? I kontrast kan jag nämna att jag hela året har sett fram emot årets upplaga av Hardbarka.

Gustav NorvikRoadtrip mot Hemsedal och endurotävlingen Hardbarka.

Trots alla möjliga omständigheter som skulle kunna vara skäl nog att istället längta till betydligt mer lättillgängliga Falun eller Gesunda, så är det någonting som drar mig och får mig pepp på just norska Hardbarka. Jag lyckades övertala mina vänner Jakob, Johan och Mårten förra hösten att hänga med på en  roadtrip från Stockholm till Hardbarka-racet och Hemsedal.

De många höjdmeterna och långa sträckorna i Hemsedal gör att det är rolig cykling och det är enduro på riktigt, verkligen. En tuff dag där man faktiskt tvingas tänka efter vad man har med sig att äta och att man sparar energi under transportsträckorna. Väl på specialsträckorna ges full gas, men helt huvudlöst kan man trots allt inte köra de långa sträckorna och det är just här den verkliga tjusningen med enduro infinner sig, enligt mig.

Förvånansvärt mycket folk står och hejar i spåret vilket ger härlig energi och det inte bara vackert så att man kan dö, tävlingsorganisationen bjuder ett varmt välkomnande och är behjälplig för vilsna svenskar som glömt cykelpumpen hemma. Det bör nämnas att tävlingsorganisationen är den lokala cykelklubben i Hemsedal, som arrangerar detta race på helt på frivillig basis. Pengarna som eventet drar in går rakt tillbaka till utveckling av stigarna i Hemsedal.

Gustav NorvikOk, det regnar inte hela tiden i Norge ändå, ibland skiner solen.

Hardbarka går av stapeln sista helgen i september under norrmännens höstlov och tack vare detta är liften igång. 2,500 höjdmeter avverkas under tävlingsdagens 5 specialsträckor, där cirka hälften täcks av liften på transportsträckorna. Snittet för totaltiden på specialsträckorna är en timme, vilket innebär att det finns flow och action så att det räcker och blir över.

Brendan MulhollandFem specialsträckor med totalt 2500 fallhöjdmeters bjuds på Hardbarka.

Personligen gillar jag verkligen att behöva vara tvungen att ta mig upp till några av starterna för egen maskin och detta i kombination med de långa specialsträckorna medför en härlig utmaning både fysiskt men också strategiskt. Detta andas ju verkligen full enduro!

Anders OlssonHardbarka tar dig upp på fjällen i Hemsedal.

Jag har tävlat enduro i Italien, Frankrike, Schweiz och Nya Zealand och dessutom överlevt två EWS’er. Enligt mig håller Hardbarka Enduro hög kvalité; allt ifrån arrangemanget till specialsträckorna. Inte nödvändigtvis är specialsträckorna särskilt svåra, men de är fantastiska; ren mountainbike-propaganda. Racet som helhet får även högt betyg, då det har allt; man är trött kall, blöt och lycklig.

Hemsedals enastående utsikt och landskap göra att man får en god dos av upptäckande på köpet då racet tar en genom minst två olika dalar. Sist men inte minst är det sådär härligt utmanande så att man känner sig en smula stolt att man genomfört racet efteråt. Nej, det är inte som på några av racen nere i Alperna med 27 grader varmt och soligt, nästan helt lift assisterat och där du kan mumsa croissant och rödvin i de otaliga depåerna. Glömmer du vindjackan hemma i Sverige, går du inte i mål på Hardbarka.

Gustav NorvikKlart man firar att man överlevt Hardbarka med en bonfire!

Och när vi ändå är inne på att gå i mål på Hardbarka. Efter en lång dag i typiskt norskt septemberväder (läs 7 grader och duggregn) så är det riktigt härligt att anlända nere vid målområdet vid Skistar Lodge, där förvånansvärt mycket människor står och hejar och där massa eldar lyser upp målgången. Det är en härlig känsla av att ha klarat av den tuffa dagen och efter snabb bastu, varm dusch och sportdryck så är det riktigt stämningsfullt att möta alla som man kämpat med under dagen på partyt och prisutdelningen på lodgen.

Kommer vi åka på Hardbarka igen, 2019?
-Har man glitter i tubeless-mjölken? Ses där!

Hardbarka Enduro 2019 går av stapeln Lördagen den 28:e September

Praktiskt

Tider (senaste racet):

 • 9:30 briefing
 • S1: 10:00 lift till S1 + 20 min push bike
 • S2: Lift till S2 + 20 min trampa & push bike
 • S3: Trampa till S3 40 min. (varm dryck, gifflar och nötter)
 • S4: Trampa till S4 1.20min (i slutet på sträckan: varm dryck + frukt nötter choklad)

Tillbaka på hotellet kl. 16:30 – Liften till kvällsetappen stänger kl. 19:00, så det var ungefär 2 timmar vila mellan S4 och S5

 • S5: lift + 20 min tramp + push bike, repeterar S2.

Resa: Bil: ca 9 timmar från Stockholm (referens; ca 2.5 timmar från Oslo) och ca 6 timmar från Göteborg.

Bo: Hemsedal Skistar Lodge erbjuder riktigt prisvärda boendealternativ (med anledning av lågsäsong.) Smidigt att bo i själva utgångspunkten av racet och slippa ta sig med bil mellan dagsetapperna och kvällsetappen. Likaså efter sista kvällsetappen är det härligt att sedan bara glida ner på efterfesten.

Tips: Avresa torsdag, stanna i fantastiska Nesbyen på vägen upp och cykla under fredagen. Tävla lördagen i Hemsedal och res hemresa under söndagen.

Info-länkar
https://www.hardbarka.com/

https://www.facebook.com/Hardbarka-MTB-Hemsedal-1379921358713322/?ref=settings

https://www.instagram.com/hardbarka_mtb_hemsedal/

SKRIBENT: Gustav Norvik

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

ErikH 2019-08-27

Ser ju kalasfint ut!

Wingqvist 2019-08-23

Om cyklingen och väldigt snygga bilder: https://www.freeride.se/hogt-over-hemsedal-med-mtb

Acura 2019-08-23

Nej hardbarka är fristående race.

Westman 2019-08-23

Kudos för snygga bilder! Hur är cyklingen i och kring Hemsedal?

larsaw 2019-08-23

Schizze! Vilket race!! Det här osar så där härligt mycket misär så man nästa blir sugen på en tripp! Tur att jag är solskenscyklist och enbart temporärt lagat min avbrutna stålram... BTW Är detta race med i Norrbaggarnas 80/20-serie?

skier 2019-08-23

Fint! Riktigt så man börjar längta efter lite höstfärger :)