Island: färglöst vackra stigar på en annan planet

Datum:
02 september 2019 14:28

Att komma till Islands höglänta inland är som att komma till en annan planet. Följ med på en resa till naturreservatet Fjallabaki och stigar som slingrar sig längst kala, sepiatonade bergsryggar. 

-This is a good reminder. You must keep on the trails, at all time! säger Anna Asbjörnsdottir med ett allvarligt ansiktsuttryck.
På träbordet i den spartanska stugan ligger dagens tidning medtagen från Reykjavik. Hon pekar på den stora bilden. Den visar ett vackert landskap och ett gäng vandringstolpar med knappt urskiljbara cykelspår tätt intill vandringsleden.

Fredrik Schenholm.Anna Asbjörnsdottir driver cykelföretag på Island och guidar till bra stigar på ön.

-This is not good for the bike community. People might get angry leading to problems for us bikers. We have to show respect, both to other people and to the fragile nature, fortsätter Anna.
Vi har precis avslutat en utsökt middag med nygrillat lamm, kokt potatis och ett par glas vin. Benen är möra efter många dagar med cykling här på Island. På bordet står ett par värmeljus som ger kontraster i den annars mörka stugan. Utanför fönstret står ett gäng hästar i hagen och bakom dem breder delar av den isländska högplatån ut sig. Stämningen är god, samtalsämnena skiftar snabbt och skratten är många.

Fredrik SchenholmMiddag modell mysig i stuga på Island.

Tidigare under dagen satt vi i Annas fyrhjulsdrivna bil guppandes genom det månliknande landskapet längs höglandsvägen F225. Vägen, stenarna och bergen var färglösa. Allt var svart och grått. Det färglösa hade aldrig varit så vackert förut.

Fredrik SchenholmIslands hästar är precis lika bildsköna som landskapet.

Slutdestinationen för dagens bilfärd var höglandet i naturreservatet Fjallabaki. Det ligger knappt 18 mil öster om Reykjavik. Men på grund av de F-klassade grusvägarna tog resan lite mer än tre timmar. F-vägar är speciella vägar på Island. De är grusvägar som ofta är i dåligt skick, de kan vara branta och ibland korsa stora vattendrag utan någon bro. Fyrhjulsdrift är ett krav för att få färdas på dessa vägar. Uppsidan är att man kan ta sig till några av de mest spektakulära platserna på ön.

Fredrik SchenholmAvsläppta för första cykelturen på höglandet, inne på Island.

En resa till Island är inte komplett utan ett besök till höglandet. Anna släppte av oss längs F225:an för att själv ta bilen till stugan och förbereda maten under tiden som vi cyklade dit. Vi insåg redan i början av cyklingen att det här var något speciellt. Utsikten efter den första stigningen var magisk. Vi hade precis kört bil genom det karga, hårda och färglösa landskapet, men nu var det helt annorlunda. Landskapet skiftade mellan gröna berg och blåa sjöar.

Fredrik SchenholmPå toppen av kullen vid första cyklingen på höglandet.

Den knappt nio kilometer långa cyklingen till stugan följde en bred bergsrygg, löpte bredvid sjöar och hade gott om både uppförsbackar och nerförslöpor. Stigen följde först ett gammalt fyrhjulingsspår för att sen kombinera både fårstigar och vandringsstigar. Det var lättcyklade single tracks och enormt storslagen natur. Det helt trädlösa landskapet badade i kvällsljuset hela vägen till middagsbordet.

Stugan ligger i Landmannahellir. Ett ställe ute i ingenstans. Så kändess det i alla fall. Hit går det en väg som knappt syns på kartan och här finns det några stugor och en hästhage. För Anna är det en perfekt bas för hennes två dagars ”Single track madness”-resa. Och vi kunde än så länge bara hålla med.

Fredrik SchenholmCykling till stugan.

Anna Asbjörnsdottir är kvinnan som älskar att arbeta med människor och guida dem längs de isländska stigarna. Hon är ägare till företaget ”Bike company” och guidar många av företagets turer själv. Än så länge finns ingen universal utbildningsnorm för cykelguidning. Skid- och klätterguider utbildar sig till bergsguider via UIGMA (IFMGA)-normen för att få guida långa turer, på glaciärer, skidåkning, klättring med mera. På Island är det inte lag, men etik, att gå en veckolång intensiv första-hjälpen kurs, för att få arbeta som guide. Det märks på Anna att hon är en van guide. Hon är ödmjuk, kunnig, duktig cyklist och inte minst en bra människokännare. Det sistnämna, förutom att kunna erbjuda säker guidning, är förmodligen en guides viktigaste uppgift. Vi trivs verkligen i stugan med hennes sällskap, hennes goda mat och svaren på alla tusen frågor vi har om cykling på Island.

Nästkommande morgon äter vi en god frukost innan vi packar ihop sovsäcken och hoppar in i bilen. Trettio minuter senare parkerar Anna bilen i Landmannalaugar. Det här turismens hjärta på höglandet. Parkeringsplatsen är full med tält, bussar och fyrhjulsdrivna bilar. Under tiden som vi hjälps åt att plocka ner cyklarna från släpet säger Anna:
-Don’t worry about the people. 30 minutes from here we will see no one.
Hon hade sett oron i våra ögon och läst av oss helt rätt.

Fredrik SchenholmFörsta ryggen i Landmannalauga, Island.

Landmannalaugar är som en plats från en annan värld. Bergens former och färger är som tagna från en akvarelltavla. Bergen är branta med hundratals ryggar som går ner i dalarna. Landskapet badar i färger som sällan skådas i naturen. På agendan står en 20 kilometer lång och 1000 höjdmeter rundslinga. Det är något som borde kännas i våra ben bara vid tanken av det, men naturen gör ibland under för kroppen.

Det här är nämligen vår femte dag med cykling. De första dagarna vigdes åt leder nåbara med vår tvåhjulsdrivna bil hyrd på flygplatsen i Keflavik. De flesta lederna har varit bra, riktigt bra med nåt undantag där det varit för stökig för vår smak. Vi har cyklat underbara single tracks på lerstigar, cyklat på kanten till djupa raviner, tagit välbehövliga pauser vid spektakulära vattenfall och avslutat en av dagarna i en varm källa. Landskapet har känts levande, vilket det i allra högsta grad är.

Fredrik SchenholmPå toppen av Skalli.

Island ligger mitt på den mittatlantiska oceanryggen och är en del av både den Nordamerikanska plattan och den Euroasiatiska plattan. Tack vare att dessa plattor rör sig från varandra finns Island. När plattorna divergerar, alltså rör sig från varandra, tränger magma upp från jordens inre. Resultatet är vulkanutbrott. I massor. Idag finns det 30 aktiva vulkaner med i snitt ett utbrott var femte år. Landsmassan Island reste sig ur havet för cirka 16 miljoner år sedan och vulkaner, glaciärer och vatten har sedan dess format ön. Dessa processer gör att Island verkligen lever och fortsätter än idag att forma ön, något som verkligen kan skådas här i Landmannalaugar med de spektakulära lavaflödena, alla vattenformade V-dalar och den svavelluktande röken.

Turen börjar med en cykling på platten innan vi kommer fram till en bergsrygg. Vi har cyklat i 10 minuter och människorna är redan borta. Bergsryggen är en knapp meter bred och cyklarna lyfts upp på våra axlar. Det är mycket enklare att bära cykeln när det går uppför, framför allt när det är brant som här, men just i detta fall är bergsryggen för smal för att både gå upp och ha cykeln bredvid. Det är först när vi flåsandes kommer upp till toppen av berget Skalli som vi förstår vidden av skönheten vi står i.

Fredrik SchenholmBjörn på ryggen, vackert men farligt.

Efter alla wow, vackert och häftigt står nerförscykling på agendan. Det är raka spåret ner till dalen och sen upp igen. Längs leden tar vi en omväg till bergsryggen vid Stóra-Hamragil. Våra hakor faller rakt ner på marken. Ingen av oss har någonsin sett en så iögonfallande linje. Vi tar en paus och äter ett par mackor. Samtidigt kommer en tjej och en kille gåendes upp från den spektakulära och färggranna bergsryggen:
-Are you going to bike that?, frågar killen oss med ett tonläge som indikerar att han tycker vi verkar lite galna.
-Yes, säger vi snarare lite kaxigt än ödmjukt.

Fredrik SchenholmDubbelpunka-blicken, Homan Pelaseyed.

Andreas har precis fått dubbelpunka. Några av oss hjälper han medan Björn beger sig ut på ryggen. Han kommer snabbt tillbaka. Eller snabbt och snabbt. I alla fall kontrollerat nog för att inte tappa balansen:
-Det där var utan tvekan det läskigaste jag gjort på en cykel! Ramlar man är det bara att greppa tag om ryggen så gott man kan med händer och tänder. Det är riktigt brant på sidorna. Cykeln kan man bara glömma vid ett fall.

Fredrik SchenholmAnna på väg mot Landmannalaugar, på en lite mindre if-you-fall-you-die:ig stig.

Med svansen mellan benen vänder vi på våra cyklar och trampar förbi vandrarna och fortsätter med rundslingan. Den böljer upp och ner längs det steniga och vackra höglandet tills vi åter närmar oss Landmannalaugar. Ensamheten byts mot folkfest. Stigen är full med dagsvandrare och de flesta tittar på oss som om vi kommer från en annan planet.

Och precis så känner vi. Att vi är på en annan planet.

Fredrik SchenholmAnna mellan lavafloden i Landmannalaugar.

Resa till Island
www.sas.se
www.icelandair.se

Hyra bil
Vi var totalt sex personer med egna cyklar och hyrde en sexsitsig Toyota Proace versus crew cab. Det visade sig funka bra att få in 6 cyklar i den. Vi var dock tvungna att ta av framhjulet på en av de sex cyklarna. Hyrbilsfirmor finns det gott om.

Ta med egen cykel
Kostar 295 kr enkel väg hos SAS. Bokas vi köp av biljett.
Kostar €70 enkel väg hos Icelandair. Boka plats för cykel via deras messengerchat.

Boende
Airbnb. När vi inte var på ”Single track madness”-resan så bodde vi i närheten av Selfoss. Det är ett bra läge för att nå cyklingen både västerut och österut.

Guidning
www.bikecompany.is. Företaget erbjuder allt från dagsturer till sexdagarsturer. Om man vill slippa allt bök med egen cykel, transport av denna och hitta de bästa stigarna så är ett guidekoncept ypperligt. Cykel, mat, transport och boende ingår i flerdagarspaketen.

Fredrik SchenholmHoman Pelaseyed njuter av utsikten.
Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

happymtb.fr 2019-09-03

Tackar! Jag undrade om grabben skulle kunna vara med men vi får nog vänta några år till !

Bikzz 2019-09-03

För min del var det vandring och camping för länge sen, från Landmannalaugar tex. Helt otroligt landskap, verkligen en annan planet. Har inget minne av att öl var förbjudet - men det kanske berodde på för mkt Svarta Döden -- .

Schenis 2019-09-03

Tack för det roskai, skoj att höra!

roskai 2019-09-03

Riktigt snygga landskapsbilder!

Yonna 2019-09-03

Då blir det dags för ett lååång fatbikeäventyr, kanske också med packraft :)

Schenis 2019-09-03

Generellt ganska så lätt, i alla fall om man tänker på neråtkörning. Men som koncept passar det inte alla. Vissa turer måste man vada över forsar och bära cykel på ryggen många höjdmeter. Men neråt är merparten av stigarna enkla med mycket flyt. Sen ...

happymtb.fr 2019-09-03

Hur svår är cyklingen där?

Wingqvist 2019-09-03

Ja, skidåkning finns ju också. Vi var på norra Island, Dalvik, och toppturade för några år sedan: https://www.freeride.se/o-med-sno Det var svincoolt, men jag håller nog ändå Norges kust lite högre, men har man gjort det så är Island absolut ett hä...

matz 1 2019-09-02

Varit på Island några ggr och ja. Det är galet vackert !! Då höll jag inte på med MTB men väl utförsåkning. Sjukt bra glaciäråkning men väldigt annorlunda. När jag var där var det förbjudet att ha hund och att dricka öl var absolut förbjudet. Men spr...

Bikzz 2019-09-02

Kan bara hålla med, det är nog ett av dom mest annorlunda landskapen man kan se.