Kränkt i gryningen – Le Peloton

Datum:
17 juni 2015 23:28

le_peloton

Idén är enkel; Först en timmes stenhårt lidande för att hålla sig kvar i landsvägsklungan – följt av en skön frukost och selfies på café. Le Peloton är Happyridens hårdare, tajtare och morgonpiggare asfaltskusin från kontinenten.

(Text: Magnus Alexandersson)

Först måste du jobba för frukosten, det går inte att komma ifrån. Uppvärmningen brukar vara lika kort som brutal. Pelotonen rullar ut i riktning mot första vändpunkten, farten skruvas sakta upp de första kilometerna innan det smäller till. Det går som ett ryck i klungan när uppvärmningen är slut, full gas. På de efterföljande kilometerna  är det “all in” som gäller och du kivas med de andra i klungan för att inte bli avhängd direkt.

Upp mot första vändpunkten skruvas tempot upp ytterligare, det enda som hörs är den där snabba jävelns högprofilhjul, cyklisten framförs flås och ditt hjärtas bultande. Överlevnad står på programmet. Väl efter vändningen känner du dig som en vinnare, när pulsen gått ner så mycket att du orkar tänka och ta en klunk vatten. Du satt med, orken fanns där, du åkte inte av. Plötsligt är det någon där framme som ökar farten igen och det blir återigen en ursinnig batalj för att hålla position, ligga kvar på hjul. Fokus ligger på att ligga högt, se om någon släpper och ha något extra när nästa backe kommer.

le peloton

Inför sista backen är det lite avvaktande körning först, sen gasas det fullt, vidare ner förbi rondellerna där du lite överraskat nästan åker av men biter dig kvar. Snöret får inte gå av, går det av är det godnatt, det har du lärt dig. Då får du ta dig tillbaka till caféet, lika trött men inte med uträttat ärende utan med något kvar att klara av. Att sitta med i första klungan.

Det går inte varje gång, förra veckan gick snöret av. Efter en stund kom andraklungan ikapp och sög med dig i sitt lagtempo. Nästan lika jobbigt men lite lindrigare för ben och lungor. När ni rullade in på Folkungagatan hade snabbklungan precis kommit fram till caféet. Väl framme är alla överlevare, vinnare, segrare över de som stannade kvar i sängen.  Alla har något från morgonen som bubblar upp vid buffén eller över kaffet. Glada, mätta och trötta rullar deltagarna iväg för att påbörja den egentliga dagen. Ett dagsverke senare.

Le Peloton är importerad från Australien, konceptet kom med fransmannen Nicolas Remires som flyttade med kärleken till Sverige. Han kände att det fattades något och så startade han Le Peloton tillsammans med några likasinnade cyklister för att mildra längtan till sol och värme. I Nicolas tidigare hemstad Canberra fanns grupper som cyklade och åt frukost varje morgon i veckan, med olika rundor och kaféer.

le peloton

I Stockholm finns det många träningstillfällen för klubbcyklister, men desto färre öppna pass med hård sparring på morgonen. Nicolas och hans cyklistvänner startade med två, tre, kanske fyra i klungan, som cyklade varje onsdagsmorgon. Det var så hans Peloton skaffade sig skaran med trogna cyklister. Filosofin satte Nicolas tidigt; Kör så hårt du orkar, det är inget att skämmas för om du blir avhängd. Cykla säkert och snyggt, håll dig till trafikregler och sköt dig i klungan så alla känner sig säkra på Le Peloton.

Samling sker vid Urban Deli i Sickla onsdagsmorgnar kl 05.55. Nicolas går kort genom hur det funkar 05.59, och 06.00 rullar cyklisterna iväg mot en timmes hårdför cykling. Efteråt väntar både bufféfrukost och glada, endorfinrusiga miner på Cykelcafé Le Mond.

le peloton

Efterhand så har nya “Pelotoner” startats runt om i landet, först en i norra Stockholm och nu landets alla delar, från Umeå i norr via Göteborg till Malmö i söder. Peloton har blivit ett fenomen!

Initiativtagaren bakom ”Le Peloton du Nord” i Täby, Jonas Bröggert, berättar att han med 1 km till nya jobbet saknade morgoncyklingen efter många år av cykelpendling. Peloton-konceptet var intressant som tidseffektiv träning före jobbet. Han och en granne började ge sig ut på onsdagsmorgnar och nu sker samling via Facebook-gruppen där evenemang startas för varje vecka. Norra Pelotonen utgår från Café Gateau i Näsby Park kl 06.10, där cyklisterna också samlas efteråt för att skryta eller gråta ut över frukosten.

le peloton

– När man är lite flera blir det en rutin och gör det enklare att komma upp på morgonen, menar Jonas.

De kör en 37 km runda med förstaklunga för de som är sugna på fullgas-tempo och en andraklunga för de som vill cykla samlat i en grupp.

Så funkar det också för ”Le Peloton Umeå” där Camilla Lundberg är med. Umeå-cyklisterna samlas vid Tegs cykelbro och avslutar med Skandic Plazas frukostbuffé. I Umeå är Le Peloton fortfarande nytt vilket gör att rundan cyklas med en “Alla ska med!”-inställing. Efter uppvärmning kommer ett eller flera fartpartier på 1-5 km, de snabba vänder och möter upp med de som kommer efter, berättar hon. Camilla som älskar morgonträning och social cykling tycker att det är både den perfekta starten på dagen och den perfekta avslutningen på veckan eftersom de kör på fredagmorgon.

Inför uppstarterna i Göteborg och Malmö blev Nicolas kontaktad av cyklister som ville göra något liknande i sina respektive städer.

– Mitt råd var att börja stegvis, hitta en bra runda och ett bra café, säger Nicolas. Att bygga en Peloton tar tid och man måste tro på projektet. Det går inte att ge upp efter ett par regniga veckor utan det gäller att vara uthållig.

Camilla Lundberg som nyligen har erfarenhet av att starta upp en Peloton fyller också i:

– Vi får vara ihärdiga och marknadsföra oss med fina bilder och glada tillrop, säger hon. Lika viktigt är det att ta hand om nya deltagare så de känner sig välkomna, så klart!

Det är också viktigt för Nicolas att de som har egna Pelotons runt om i landet respekterar filosofin, så att namnet även fortsättningsvis associeras med rolig, hård och utmanande cykling. Han har även tagit hjälp av andra i den ursprungliga Le Peloton för att hålla klungan rullande vecka efter vecka eftersom hans jobb som coach och hans tävlingssatsning inom Swimrun gör det svårt att hinna med allt.

Nytt för i år var en uppdelning av Le Peloton i tre fartgrupper för att fler skulle kunna cykla med. Tanken är att du som cyklist skall kunna börja i en långsammare grupp för att sen spänna bågen och söka utmaningen i en snabbare grupp när du känner dig stark nog.

le peloton

Gemensamt för “Pelotoner” är att alla är välkomna och ofta går det att hitta cyklister som är minst lika starka som dig själv. Det vackra i utmaningen att gå upp 05.00 för att cykla hårt en timme och riskera att bli avhängd är svår att förklara. Att känna sig starkare för varje vecka, att utmana sig själv att komma tillbaka och att hänga med lite till är det som gör att frukosten smakar lite extra gott efteråt.

Läs mer på: lepeloton.se

Pelotonerna i landet finns också på Facebook:

facebook.com/LePeloton – Originalet som utgår från Urban Deli i Sickla, Stockholm

Le Peloton du Nord – facebook.com/groups/271891912995895 Näsby Park, Täby

Le Peloton Umeå – facebook.com/groups/863010333777689

Le Peloton GBG – facebook.com/pages/Le-peloton-GBG-Specialized-concept-store-Aktivitus/695256560603491

Kommentera och diskutera på forumet

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.