Låna en cykel på biblioteket

Datum:
20 augusti 2015 11:54

Foto: Cykelbiblioteket

För den som funderar på att byta bilen mot cykel, helt eller delvis, finns nu möjligheten att i Malmö testa en ny livsstil. I våras slog Cykelbiblioteket upp portarna. Här går det att under 12 dagar låna en elcykel eller lastcykel både med eller utan el-assist.

(Av: Jennie Fast)

Bakom projektet står Bertil Björk som startade Sveriges första cykelkök.

”Att provcykla en kort sträcka hos cykelhandlaren innan man bestämmer sig för att investera i en dyr cykel räcker inte alltid, då är det en fördel att få möjligheten att prova att göra både helg- och vardagssysslorna med cykel istället för med bil”, säger Bertil.

Cykelbiblioteket är ingen cykelpool för den som behöver låna en last- eller elcykel temporärt. Istället är det ett sätt att se om det dagliga livet kan fungera utan bil. Pilotprojektet som är föreningsdrivet, finansieras till största del av medel från Trafikverket och är tänkt att pågå under tre år. Cykelbiblioteket kommer att utvärderas både miljömässigt och ekonomiskt genom att testpersonerna besvarar en enkät både före och efter lånetiden. Detta ger även möjligheten att fortlöpande utvärdera projektet. Är det en bra modell för att ändra livsstilen?

I ett försök att få invånarna att välja cykeln framför bilen, har Malmö stad under våren även infört utlåning av elcyklar på några av de traditionella biblioteken. I Bunkeflostrand har invånarna fått möjlighet att låna en elcykel under en treveckorsperiod och nu ska de 20 cyklarna vidare till Oxie.

Kommentera och diskutera på forumet

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.