Långtidstest – Polars M450 cykeldator

Datum:
01 mars 2016 23:01

Happyride har långtidstestat en Polar M450, det är en liten och lätt cykeldator för dig som vill kunna logga dina cykelturer och analysera mer när du kommer hem.

Polar som nygammal spelare

Polar grundades i Uleåborg, långt upp vid Bottenviken i norra Finland och de lanserade sin första träningsklocka med trådlös pulsmätning redan 1984. De har idag två cykeldatorer och två pulsklockor med inbyggd GPS i sitt sortiment, när det kommer till cykeldatorer finns  modellen V650 med färgskärm och karta samt M450 med svartvit skärm utan navigering. 

Polar M450

Den enklare av Polars två cykeldatorer är en lättarbetad och liten cykeldator som ger dig som cyklist överblick över din träning både på passet och när du kommer hem. Behöver du ha tillgång till karta och navigering är du hänvisad till den mer avancerade V650.

Snabbfakta

Typ: Cykeldator med GPS
Skärm: Svartvit
Batteritid: 16 h enl Polar
Vattentäthet: Stänkskyddad (IPX7)
Koppling: Bluetooth för sensorer och synkronisering, micro-USB för synkronisering och laddning
I kartongen: Pulsband för bluetooth, manualer, cykelfäste och kablage för koppling till dator och laddning, laddare för vägguttag saknas
Pris: Rek 1995 kr, billigaste ca 1395 kr enligt Prisjakt i skrivande stund

Testmiljö

Cykeldatorn är testad under hösten mestadels utomhus men också lite inomhus, både långt och lugnt samt korta intervallpass. För att testa möjligheten med att koppla tillbehör har en Stages Wattmätare använts och Polars app installerades på en Android-telefon.

Cykeldatorn

Polar M450 är en cykel-GPS som ger dig möjligheter till att logga och planera din träning. Den är enkel och lättförståelig, både i navigering och utformning. Formfaktorn är av det mindre slaget om man jämför med konkurrenterna, 9 gram lättare än exempelvis Garmins Edge 520

Jämfört med Edge 800 Magnus AlexanderssonJämfört med Edge 800

Cykeldatorn har en svart-vit skärm och all navigering sker via en av fem knappar på enheten. Polar skickar med ett styrfäste med snabbkoppling som känns gediget. Fästet i sig påminner om konkurrenternas versioner, dock med ett mer gediget intryck och rejäla klick, det är nästan som att spänna fast cykeldatorn i hållaren. 

Med i paketet kommer allt du behöver för att använda den, det enda som jag kanske skulle sakna är en laddare för vägguttag, andra sidan har ju de flesta en mobilladdare eller ett ledigt USB-uttag i sin dator som kan man kan använda. 

En sak som jag tycker ofta är lite rolig kuriosa, speciellt nu på vintern är termometer i cykeldatorn, vilket saknas i Polar M450, inget som ett köp står och faller med, men något jag vant mig vid.

Synkronisering och andra appar

För att ladda upp träningspassen från cykeldatorn installerar användaren Polars mjukvara Flow på den egna datorn. Den synkroniserar all träning med deras träningsportal kallad just Flow där det finns en dagboksöversikt och en möjlighet att analysera träningspassen i detalj, precis som konkurrenterna har.

Polars Flowsida presenterar alla dina pass överskådligt i en dagbok, och du hittar även möjligheter till konfigurering av enheten som uppdateras när den kopplas till datorn.

En automatisk överföring till Strava har länge efterfrågats av Polars användare och nu i december lanserades möjligheten. Tidigare var användarna hänvisade till tredjepartsapplikationer för att sköta kopplingen. Träningspassen från kopplingstillfället och framöver kommer att föras över per automatik, så det riskerar inte att bli dubbelregistrering för de användare som lagt över sina pass till Strava manuellt.

Polars tjänster Magnus AlexanderssonPolars tjänster

Som stöd för att överföra passen trådlöst finns en Polar Flow app att installera, det är en nedskalad version av Polars träningsdagbok Flow som visas. Handhavandet är enkelt, man parar cykeldatorn via bluetooth och sen kan jag som användare synkronisera mina pass och automatiskt ladda upp dessa till Flow via appen.

Några gånger har uppladdningen inte fungerat som det skulle, passet har fastnat i appen men inte gått över till Flow på polar.com vilket gjort att jag fått koppla in M450 till datorn för att få passen uppladdade via det installerade programmet. Någon gång kan det berott på att jag inte hade uppkoppling vid synkroniseringstillfället, inget större bekymmer men något som hände tillräckligt många gånger för att jag tyckte det skulle vara värt att nämna.

Att handskas med en Polar

Enheten har en meny som går att klicka sig genom med knapparna och när man använt den så går den i standby. En röd knapp ovanpå enheten ger start och varvtid och en av knapparna på nerkanten stoppar och sparar passet. Två knappar agerar upp och ner, sen finns det en ljusknapp på sidan som dubblar som avstängningsknapp.

När jag först startar cykeldatorn så får jag mata in uppgifter om mig som cyklist och sen är vi igång. När jag sen ska starta ett pass klickar jag igång den och väljer vilken typ av cykling jag planerar, den har förinställda sportprofiler som exempelvis landsväg, mountainbike och inomhuscykling. Profilerna kan skilja sig på allt från volym på pipljud till om GPS ska loggas eller inte. Till sportprofilerna hör också vilka sidor som skall visas på datorn med information samt inställningar som varvtider, pulszoner och effekt. Dessa sportprofiler kan man konfigurera på Polars Flowsida.

Som trogen användare av Garmin har jag vant mig vid att kunna lägga till träningspass som jag kan använda för att styra min träning, detta finns också i Polars Flow där man bygger sina pass via dagboken. På Polarspråk är detta mål eller Goals och vill man träna intervaller lägger man till ett intervallmål eller Phased Goal på Polar. Det är en annan vinkel som finnarna bjuder på, utan att för den delen kännas omständligt. Dessa Goals kan också sparas ner som favoriter där användaren kan hämta dom under tiden hen bygger exempelvis sin träningsvecka. Goals kan också vara något så enklare som ”Cykla 30 min” eller ”Cykla 50 km”.

En sak jag noterar är att det inte verkar finnas något större behov av att stänga av en M450 då den går ner i standby läge när jag använt den färdigt.

Polars anhängare säger ofta att deras modeller är överlägsna konkurrenterna när det kommer till att hitta GPS-signal, många är vi nog som suttit utanför porten i långa minuter innan cykeldatorn hittat signalen, så detta måste ju Happys redaktion bara testa!

Testbänken bestod av en kamera och en Garmin Edge 800 som motpart i testet.

Som ni ser på testet så blir svaret på vilken cykeldator som är snabbast, ”det beror på”. Om det är första gången du skall använda din Garmin på den aktuella platsen så kommer den troligtvis ta en minut på sig för att hitta GPS-signalen och då är Polar M450 betydligt snabbare. Väldigt mycket snabbare om man räknar in Garminens starttid. Om man startar Garmin när den har sparat undan var den hittat signal tidigare så är den ganska mycket snabbare, som ni ser i den senare delen av filmen.

Batteritiden uppges till 16 timmar av Polar och jag skulle säga att de inte blåljuger direkt. Som test lades enheten inomhus i fönstret med GPS-signal igång och loggning på. Efter ca 15 timmar så stängdes GPS-loggningen av på grund av för lite batteri, sedan fortsatte M450 att logga ca 10 timmar till. Notera att det är inomhus och inte i vårt nordiska klimat plus att det var stillastående hela tiden. Som vanligt så är svaret ”det beror på”.

Att koppla saker till Polar M450

Polar har valt att koncentrera sig på Bluetooth för att koppla saker som pulsband och effektmätare till enheten. Min gissning är att Polar valt bort ANT+ eftersom det ägs av Garmin vilket borde medföra licenskostnader, sen är det ju en extra kostnad att bygga in stöd för två standarder.

Detta gör att utbudet av tillbehör är lite smalare, på grund av ANT+ utbredning. Polar litar på att deras användare skaffar, eller redan har, tillbehör som effektmätare som redan pratar Bluetooth. Antalet tillbehör håller på att växa till sig och en vanlig Watt-mätare som Stages pratar båda språken. Även för populära smarta trainers tillverkare som Tacx och Elite får stöd för Bluetooth allt eftersom.

Omdöme

När jag kikar på vad man får för pengarna så ligger Polar M450 riktigt bra i pris. Nu ligger den i nivå med betydligt enklare och obeprövade kort från mindre aktörer, vilket gör en M450 till ett prisvärt alternativ i mina ögon. Speciellt med tanke på Polars närvaro i Finland och Norden gör att frågor till Polars support för mig som användare blivit besvarade snabbt.

Som användare har jag inte saknat något i den M450 som jag fått låna, det har varit enkelt att komma igång och använda. Det är småsaker som jag har funderingar på, exempelvis är ju Polar ett lite mindre märke vilket gör att utbudet av tillbehör är begränsat, det finns exempelvis bara en sorts cykelfäste för styre eller styrstam. Ett fäste för att få fram cykeldatorn framför styret finns inte utan där är du hänvisad till varianter från tredje part.

För vem är den? Den är för dig som vill ha en funktionell träningsdator med bra möjligheter att följa din egen utveckling på Polars sidor. Det du avstår är möjlighet att koppla upp dig mot tillbehör som saknar Bluetooth samt att enheten helt saknar stöd för navigering. Är det inte en dealbreaker får du en kompetent och prisvärd träningskompis.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

simand 2016-06-14

Hur fungerar Strava? Skaffar man sig en Polar synkar den med strava appen via blåtand eller blir man tvungen att plugga i den i datorn för att få ut all information? Jag söker ett sätt där man slipper koppla ihop med datorn då jag vet att det bruk...

GustafH 2016-06-13

I Strava trycker du på Settings -> Gear så ser du hur långt varje cykel har loggat på Strava. I Polar-datorn ovan skulle jag gissa på att man trycker på History och sen Totals (så ser det ut på V650:n i alla fall).

NickPick 2016-06-13

Jag har inte hittat den funktionen... Men strava är ju såpass universalt och lätt att kolla upp olika cyklar... Varje gång man ska godkänna en stravaaktivitet får man ju välja hoj.

lundatok 2016-06-13

Nu har jag inte kvar enheten och kan testa men de flesta moderna gps:er har så du kan ställa in vilken cykel du använder, antingen direkt i enheten eller när du synkar. Då kan ju ju alltid hålla koll på hur långt respektive cykel gått. Personligen a...

simand 2016-06-13

Hur fungerar dessa GPS cykeldatorer? Visar de även totala distansen, tex om man vill ha koll på service intervaller på cykeln? Eller finns det något annat bra alternativ till just den egenskapen, utan att behöva sätta sensor på cykeln? För mitt pr...

lundatok 2016-03-05

Jag filosoferar så att jag inte vill stå med urladdad telefon när jag behöver den som mest. Det är huvudskälet för mig, sen finns det ju andra anledningar som kringutrustning och att jag vill ha en lite mer exakt GPS. Men var och en till sitt giv...

Skral 2016-03-05

Varför skulle man vilja ha en gps förutom den i telefonen egentligen? Bättre batteritid? På alla andra punker (kartor, användarvänlighet, pris, skärm, osv osv) är väl smartphonen överlägsen?

Rally88 2016-03-02

Laddar med iPhone-laddare. Pulsbandet funkar till m450 och Monarken också samtidigt.

NickPick 2016-03-02

Var på spinning igår och då var det uppkopplat till både m450 och spinningcykelns display. Väldigt lämpligt! Har enbart vågat ladda min genom usb-port. Laddar ni bara med vanliga mobilladdaradaptrar?