Sponsrat innehåll från Österrikes turistbyrå

Med lycrabyxorna på i Tyrolen

Datum:
07 april 2017 14:03

Landsvägscykling har blivit den nya trendsporten. I Österrikiska Tyrolen finns vägar och etapper för alla önskemål och träningsnivåer, allt inbäddat i spektakulära naturkulisser. 

Tävlingscykla i Tyrolen

Allt är möjligt! Med landsvägscykel går det att cykla upp till Tiroler Ötztal och klättra upp för 2474 meter höga Timmelsjoch. Många cyklister kämpar sig med stor entusiasm genom kurvorna upp till Österrikes näst största alppass i den 238 kilometer långa och 5500 höjdmetrar krävande cykeltävlingen Öztaler Radmarathon.

De tappra cyklisterna korsar på en enda dag inte bara Timmelsjoch utan även Kühtaisattel, Brenner och Jaufenpass. Det är inte bara extremidrottare som är beredda att utsätta sig för detta utmanande äventyr. Intresset för att få vara en av 4000 deltagarna på startlinjen är enormt stort. Många återkommer år efter år och efterfrågan på de åtråvärda startplatserna är mycket stor.

Landsvägscykling för nybörjare

Men bli inte skrämda. Allt handlar inte om extrem cykling. Det går att cykla landsväg på alla sätt i Tyrolen. För nybörjare som bara vill ha det lite trevligt finns det många enkla cykelvägar som leder till härliga undangömda värdshus och mysiga alpstugor.

Erwin HaidenRadroute Innsbruck

På så vis går det att utan alltför stora ansträngningar rulla hela vägen från schweiziska gränsen till Kufstein. Hela tiden mitt i naturen, hela tiden längs den brusande floden Inn.

På eleganta serpentinvägar

Även från Innsbruck, vid foten av de nordliga tyroleralperna, finns det möjlighet till lätta cykelutflykter. Den så kallade ”by-leden” (Dörferlinie) går via Mühlau, Arztl och Thaur. Vägen slingrar sig uppåt i serpentiner och bakom varje kurva döljer sig en ny spännande utsikt.

Erwin HaidenRadroute Innsbruck

Från 900 meters höjd över Inndalen susar man sedan snabbt ned i dalen genom Gnadenwald, fram till Wattens. Därefter går en rak och platt cykelled hela vägen tillbaka till Innsbruck.

Erwin HaidenRadroute Innsbruck Sellraintal

Beroendeframkallande passion

Med cykel går det att ta sig fram ljudlöst och känna sig helt befriad från mobiler och almanackor. Det är en rogivande känsla att få höra sin egen andning och aktivera många av kroppens muskler samtidigt. Varje tryck på pedalen styr hastigheten helt genom egen kraft, meter för meter.

Erwin HaidenRadroute Innsbruck Sellrain

Det är en härlig frihet att få ta det helt i sin egen takt och kunna njuta av kontrasterna mellan den varma solen och den svalkande skuggan. Belöningen är att få andas in den efterlängtade kyliga luften, den som stiger upp från den gröna daljorden och upp mot bergsklipporna, den som rör sig mellan bergen, det frodiga gräset och skogen. Varje tur är en härlig utmaning för både kropp och själ. Allt är underbart och världen känns som en bättre plats än för bara tre timmar sedan. Landsvägscykling är en ren beroendeframkallande passion. Den som en gång prövat vill bara ha mer, med ännu svårare bergsetapper och ännu mysigare rundor.

Erwin HaidenRadroute Innsbruck Lüsenertal

I världsmästarnas cykelspår

Hösten 2018 är Innsbruck värd för världsmästerskapen i landsvägscykling. Redan nu kan den som vill testköra en del av tävlingssträckan. Bansträckningen går förbi Schloss Ambras, vidare över Aldrans och Lans fram till Patscherkofelbahns nedre station. Banan innehåller en del branta stigningar men ingen är ju tvungen att köra den i tävlingsfart. Tack vare moderna och lätta landsvägscyklar med anpassade växlar kan även amatörer klara av att cykla sträckan.

Erwin HaidenRennradfahren in Tirol

Ta chansen att känna dig som en riktig tävlingscyklist för en stund där belöningen är din egen prestation och kanske även den där kalla härliga drycken som väntar vid målet. Den som inte har provat på landsvägscyklingens härliga och snabba känsla bör göra det någon gång i livet. Testa dina gränser och vidga dina vyer. Det mesta är verkligen möjligt i sadeln på en snabb landsvägscykel.

Länk till Österrikes Turistbyrå: www.austria.info/se

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

  • Kategorier

    Sponsrad artikel