Sponsrat innehåll från Cannondale

Next level – Max Fredriksson

Datum:
01 oktober 2021 10:57

Sociala medier fanns inte än men på VHS filmer och i Fadderbyns dirt fann Max Fredriksson sporten som kom att bli hans liv. Idag vill han vara en förebild för andra och med ett nytt kontrakt med Cannondale är alla dörrar öppna för Max Fredriksson.

En av årets sista sommarvarma 2021 dagar åker jag till Flottsbro i Stockholm för att träffa och prata med 26-åringen Max Fredriksson. När han kommer rullandes från parkeringen riktigt glänser hans nya Cannondale Jekyll i solskenet i en blålila-skiftande färg. För vi ska förstås också kolla in hans nya high-pivot Jekyll och höra om hans senaste äventyr:
– Jag har inte hunnit cykla något på den sedan Audi Nines så dh-gaffeln sitter fortfarande på och dämparna är stenhårda vilket behövdes på de hoppen berättar han.

Distillery/Theo Acworth/Audi NinesAudi Nines bjöd på trevliga features för Max och de andra proffsen.


Audi Nines i Tyskland är ett årligt event vars hopp och features snarast påminner om något slags tv-spel, vilket förstås är rena drömmen och en lekplats för Max och andra freestyleåkare som pushar varandra till nya höjder.

Hugo RöjgårdNästa nivå med Max Fredriksson och hans cykel Jekyll.

För de som inte känner till Max historia så är den imponerande. Han är 26 år gammal men har hunnit vara rankad nr 1 i världen i slopestyle och hans cykling har tagit honom världen över. Intresset att tävla på två hjul fanns i familjen när han växte upp och han var inte mer än tre år gammal när han fick sin första race-bmx.

Hugo RöjgårdMax Fredriksson har tagit klivit till proffscyklist likt sina idoler tillika vänner Martin Söderström och Anton Thelander.

Senare blev det dirt som gällde:
– Det var ju en boom där runt 2006-2008 när alla hade en dirt-hoj. Jag jobbade hela sommaren 2007 med att klippa gräs för att tjäna ihop pengar till min första ”riktiga” cykel, berättar Max och fortsätter:
– Året efter var jag med i en tävling som jag vann och vinnarskalle som jag är var det ju bara att fortsätta efter det.

Hugo RöjgårdÄnnu en smidig och kontrollerad luftfärd för Max Fredriksson som nu varit pro i 8 år.

Klivet till att bli proffs hade Max på nära håll sett andra ta, som vännerna Anton Thelander och Martin Söderström. Med inställningen – kan de kan jag – gjorde Max en ordentlig satsning som resulterade i ett proffskontrakt vid 18 års ålder. Hungrig på allt och med ett stegrande självförtroende följde ett par år då Max åkte på alla tävlingar som han kunde hitta.

Med den tiden i backspegeln och ett nytt kontrakt med Cannondale kan han nu luta sig mot de erfarenheterna och njuta på ett annat sätt:
– Det känns lite som en slags nystart. Nu åker jag på tävlingar för att jag vill det, inte för att någon annan vill det. Det känns bra och det har ju gått bra också konstaterar Max.

Hugo RöjgårdMax Fredriksson är born and raised i Stockholm, här i Flottsbro har han cyklat mången gång.

Värvningen till Cannondale var speciell:
– De ville ha mig för att jag är jag och de värdesätter mitt kunnande på ett sätt som känns hedrande. Det är också jätteroligt att få vara med nu när de gör en satsning på gravitycykling med nya Jekyll och nya slopecykeln Dave säger Max.

Märket Cannondale som firar 50 år i år har pushat cykelsporten och utvecklingen av den på många olika sätt. Ett exempel är förstås den karaktäristiska lefty-gaffeln som utmärker sig i mängden och som i sin tur firar 20 år. För det är kanske i första hand inom crosscountry och landsvägscykling som märket har haft och har en väldigt stark position, men Max minns även en annan klassiker – Cannondale Chase var ju väldigt populär och en ram som många hade.

Nya Jekyll är utan tvekan ett kaxigt steg in i gravityscenen igen, med 165 mm slag bak och 170 mm fram är det en renodlad endurocykel som inte håller tillbaka för något. Den fungerar uppenbarligen även med dubbelkronad gaffel vilket ger den en rå freeridekaraktär.

Hugo RöjgårdMax Fredriksson letar sig smidigt som en katt ned i Flottsbro.

En klassisk och beprövad 4 länksdesign på dämpningen tillsammans med en high-pivot och eydler pulley möjliggör för bakhjulet att röra sig uppåt och bakåt vilket motverkar att bakhjulet fastnar eller tappar fart över större ojämnheter. Ett koncept och design som ligger helt rätt i tiden. Dessutom har bakdämparen på ett snyggt sätt gömts undan i en ihålighet i ramen.

Men en av de viktigaste aspekterna med nya Jekyll är att varje storlek har en egen kinematik till skillnad från många andra cyklar där bara storleken på framtriangeln ändras mellan storlekarna. Och färgen, alltså… Ny nivå.

I Flottsbro står solen högt på himlen och Max berättar om sina hjältar som idag är hans goda vänner. För han återkommer till hur viktigt det är att inse sin position och att ge tillbaka. Nu som en av världens bästa cyklister i sin genre följs hans framsteg och filmer av tiotusentals:
– Det roligaste som finns och anledningen till att jag lägger mycket tid på min YouTube är att se hur de unga tar efter och inspireras precis så som det var för mig när jag såg Martin Söderström i Fadderbyn.

Hugo RöjgårdCannondale Jekyll trivs är en cykel som gillar luft och fart, en liten havsbris tar den också med ro.
CANNONDALE JEKYLL S M L XL
 Sadelrörsvinkel 77,5 grader 77,5 grader 77,5 grader 77,5 grader
 Gaffelvinkel 64 grader 64 grader 64 grader 64 grader
 Kedjestag 43 cm 43,5 cm 44,2 cm 45 cm
 Sadelrör 39 cm 41 cm 44,5 cm 50 cm
 Gaffel offset 4,4 cm 4,4 cm 4,4 cm 4,4 cm
 Trail 13,5 cm 13,5 cm 13,5 cm 13,5 cm
 Vevlagrets dropp 3 cm 3 cm 3 cm 3 cm
 Vevlagrets höjd 34.8 cm 34.8 cm 34.8 cm 34.8 cm
 Hjulbas 1,193 mm 1,227 mm 1,264 mm 1,311 mm
 Standover (cm) 75 cm 75 cm 76 cm 77 cm
 Stack (cm) 62.5 63.5 64.3 65.2
 Reach (cm) 42.5 45 47.5 51
Hugo RöjgårdNya Jekyll från Cannondale.
Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

    , ,
  • Kategorier

    Sponsrad artikel

Senaste kommentarer

Karl-Luis 2021-10-01

Träffade på han på hans loppis sjukt trevlig och jättekul att han inspirerats av fadderbyn, jag engagerade mej massvis i att bygga det. Var aldrig den naturliga hopparen men hade så kul och nu med min nytädning är jag så glad och stolt över att Harry...

Ustzeust 2021-10-01

Coolbeans