Nypremiär för långloppscupen: Billingeracet 7 maj

Datum:
28 april 2022 18:03

Efter ett par års dvala på grund av pandemin är nu långloppscupen tillbaka med sju cross country-mountainbike tävlingar. Lördag den 7 maj är det säsongspremiär på Billingeracet, Skövde. 

Långloppscupen är i startgroparna för sin 21:a upplaga. Premiären går i Skövde nästa lördag 7 maj, loppet heter som vanligt Billingeracet och den långa banan är 77 km för både tävling och motion, det finns också ett par kortare varianter för motion på 38 och 42 km.

Happyride.se/Matti NarkiniemiGeggigt värre på Engelbrektsturen 2015.

Lasse Strand som är arrangör och håller ihop långlopscuppen älskar mångfalden av skäl som motiverar cyklister att ställa upp på de olika racen runt om i landet:
– Vi drar  till skogs, av så många olika skäl och med helt egna ambitioner. För många är våra lopp inspirerande utmaningar och styrkeprov. För andra handlar det mer om spännande upplevelser och nya erfarenheter.

Tävlingsdatum Långloppscupen säsongen 2022

  • 7 maj – Billingeracet, Skövde 📸
  • 22 maj – Lida Loop, Stockholm 📸
  • 3 juli – Ränneslättsturen, Eksjö 📸
  • 10 juli – Mörksuggejakten, Rättvik
  • 24 juli – Engelbrektsturen, Norberg 📸
  • 31 juli – Finnmarksturen, Ludvika
  • 27 aug – Bockstensturen, Varberg 📸
Anders Wingqvist/HappyrideTungan rätt i mun på Ränneslättsturen i Eksjö 2019.

Happyride fotograferar långloppscupen 2022

Happyride.se fortsätter att fotografera alla cyklister på långloppscupen. Än så länge är det klart att vi åtminstone kommer att fota fem av loppen: Billingeracet, Lida Loop, Ränneslättsturen, Engelbrektsturen och Bockstensturen. Oavsett om du jagar pallplatser, siktar på ett personbästa eller bara vill ut och njuta så försöker vår fotograf att ta en så bra bild som möjligt. Bilderna lägger vi upp här på Happyride.se så snart vi hinner efter loppet, och du får använda bilderna gratis för privat bruk.

Happyride.seHappys utsände fotograf en stekhet sommardag i Eksjö för ett par år sedan.

Billingeracet, Skövde 7 maj 2022

Billingaracet blir lite som att riva av plåstret hårt och direkt med stig- och höjdmetertätt lopp. Detta kommer att ge dig ett bra kvitto på pandemiperiodens tränande. Låt oss ta pulsen på arrangörsföreningen Skövde CK för att se vad som stundar de som ställer upp.

Harri Manni/HappyrideGlad deltagare på Mörksuggejakten i Rättvik sommaren 2018.

Det har varit pandemi, så även om man kört tidigare eller är helt färsk så behöver säker alla en liten beskrivning av banan.

– Platåberget Billingen är en central del av banan. Det är uppför berget som starten går, inifrån centrala delar av Skövde. Och sedan leds cyklisterna utför härliga stigar från berget för att ta en loop i relativt flack terräng i tät skog, ja tills det är dags att bestiga berget igen vill säga och loopen viker in för varvning (eller målgång i de korta loppen). Och som en klocka upprepar sin cykel är det åter dags för utförskörningar. Det i en terräng som kantas av vitsippor, om naturen ställer upp för blomdans vill säga. Ute på sista stora loopen bjuds det på lite mer sandunderlag och grusvägar, ett tekniskt lättare och mindre stökigt underlag än under första halvan av loppet. Men det som kommit ned måste också komma upp, ett klassiskt MTB-ordspråk(?). För att avsluta loppet måste du nämligen åter igen uppför platåberget Billingen och det först genom villaområden för att sedan avsluta med den berömda strupen som är din sista utmaning innan du kan skymta upploppet.

Andreas Danielsson/LångloppscupenGlöm icke att dricka, sportdryck eller vatten.

För dem som har gott minne, har banan ändrats något sedan 2019?

– Nja, den är i stort sett den samma. Förutom på ett parti ute på första loopen där vi fått dra om banan vid Öglunda. Där får du som cyklist åka lite längre på vägen innan de sista stigarna väntar, cirka 2 kilometer mer transport på vägen blev det. Naturen har förstås förändrats på vissa ställen och stigarna kanske kan kännas annorlunda mot tidigare, men så är det ju varje år.

Vad kan man förvänta sig i utmaningar längs banan?

– Då det är, för många, det första loppet på säsongen så gäller det att köra med hänsyn. Både till den egna kroppen och övriga deltagare. Farten kan bitvis vara hög och speciell hänsyn ska tas i klungkörningen. Prata med varandra och gör andra uppmärksamma på faror eller byten i färdriktningen. Håll också tungan rätt i mun när underlaget blir stökigt, speciellt på den första loopen, så att punkteringarna hålls borta.

Happyride.seMörksuggejakten i Rättvik.

Om man är ny på det här med Långloppscupen, vad ska man tänka på då?

– Det är många tävlingar i cupen och säsongen är lång. Se till att samla erfarenhet av första loppet så att resan under hela säsongen blir ”njutningsbar”.

Andreas Danielsson/LångloppscupenBillingeracet brukar bli en cykelfest och locka upp emot tusen deltagare.

Läs mer om långloppscupen och/eller gör din anmälan till racet i Skövde på www.billingeracet.se

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Inga kommentarer