Otocon – ny endurohjälm från POC

Datum:
23 mars 2022 15:00

Svenska POC har gjort bra hjälmar och skydd sedan 2005 och lanserar nu sin nya enduro fullfacehjälm Otocon. En lätt och välventilerad tingest som nog kommer att pryda en hel del enduroskallar i de svenska skogarna de kommande åren. Men smakar det så kostar det, prislappen ligger på 3299 kr. 

Otocon tar nu en självklar plats i segmentet av luftigare hjälmar som riktar sig mot enduro där den nu gör modeller som Fox Proframe och Troy Lee Design´s Stage sällskap.

Hugo RöjgårdNya Otocon i en skön lila färg.

POC har sedan tidigare modellen Coron som skyddat många huvuden både på enduro och downhillscenen men denna är inte alls lika ventilerad och lätt som nya Otocon.

Hugo RöjgårdNog gör den att man ser snabb ut.

Passform

Justeringsmöjligheterna påminner till stor del om en öppen hjälm med den nya justeringsratten på bakhuvudet. Kontaktpunkten i nacken går att justera så att Otocon kan sitta stadigt på alla huvudformer.

Banden under hakan liknar de vi brukar se på öppna hjälmar. Med i förpackningen finns två par kindkuddar för att även här möjliggöra en bättre passform. Den är kanske inte den lättaste att dra på sig med det lilla nackstödet och de ganska tunna banden, men det är inte någon stor sak. Väl på huvudet känns den väldigt stadig.

Hugo RöjgårdJusteringsratten göms snyggt bakom bandet om den används med goggles

Just kindkuddarna har fått en slags snabbkoppling vilket gör att de går att rycka ur vilket kan vara skönt inför en lång klättring till exempel. De är ganska lätta att få ur men lite svårare att få tillbaka, det görs inte i farten. Kuddarna har små plastknoppar som trycks in och vrids på plats. Vid återkommande i- och urtagning under en längre tid tror jag att dessa kan bli slitna, de är redan från början ganska svåra att få fast igen. Känslan med kindkuddarna utplockade liknar en öppen hjälm vilket kan vara skönt, hjälmen sitter på plats bra även utan dem med det känns lite ovant och kanske inte riktigt lika säkert. Jag har testat hjälmen med POCs Ora goggles som förstås matchar fint med hjälmen.

Vikten

Otocon väger 750 gram i storlek medium. Den ser ganska stor ut, men tung är den inte utan känns lätt och fin. Otocon kommer även i en något enklare version som inte har Mips Integra, NFC eller den extra regnskärmen. Denna är något lättare med 680 gram i medium.

Ventilation

En bra hjälm behöver ventileras för att åkaren inte ska få härdsmälta på varma sommardagar och istället kunna hålla huvudet svalt. Men för de som kört krävande endurosträckor eller långa klättringar vet också att andningen är något som påverkas mycket av hur en hjälms frontparti är utformat.

Niklas WallnerIBIS Enduroteam kommer att köra med Otocon

Otocon har en grill förmonterad vilken skyddar mot visst lerstänk och liknande men nytt är att denna grill (med lite kraft) kan plockas bort vilket kan vara skönt för en tungt flåsande cyklist.

Ventilationen i övrigt är hämtad från POCs landsvägshjälmar och tycks fungera som den ska även om jag inte kört med hjälmen i varmare temperaturer än + 12.

Hugo RöjgårdVi har inte testat hjälmen i varmare temperaturer ännu.

Ett plus är lite extra utrymme för öronen med ett ventilationshål vilket är skönt. Det är också skönt att kunna vifta på öronen obehindrat.

Material

Otocon är uppbyggd av flera olika sorters material (EPP och EPS plaster) för högsta möjliga styrka, stabilitet med låg vikt. Det finns även inbyggda ”bryggor” av Aramid vilket bland annat används som armeringsfiber i allt från skyddsvästar och flygplan. Hjälmen känns som sagt lätt men väldigt välbyggd och tålig.

Mips Integra – en variant av det välkända Mips-systemet som utvecklats i samarbete med POC och som först introducerades i POC´s Kortal Race Mips 2021. Inget gult plasthölje som sitter som ett skal på insidan av vissa hjälmar, här märks det inte av alls men har ändå samma  funktion.

Niklas WallnerNågra färgvarianter

Ett problem som finns med vissa hjälmar med den ”vanliga” versionen av Mips är att det uppstår ett knakande ljud när man rör på huvudet, det slipper man helt med Mips Integra vilket är ett stort plus i min bok.

Teknik

NFC medical ID chip – chips i hjälmen? Japp, detta system låter dig lägga in din medicinska profil och kontaktuppgifter i ett litet chip i själva hjälmen. Om olyckan skulle vara framme och du själv inte är talbar kan sjukvårdspersonal eller andra enkelt få fram dessa uppgifter. Hjälmen har även Recco Reflector, vilket gör att du kan lokaliseras vid eftersök.

Skärmen lossnar vid krasch – denna funktion är enkel men smart. Säkerhetsmässigt minimeras risken för att skärmen ska bidra till nackskador och liknande när den knäpps loss vid en smäll. Detta gör också att den inte bryts av och därför kan återmonteras.

Hugo RöjgårdLite extra regnskydd.

Du har kanske sett andra eller själv fäst olika typer av plast på fronten av skärmen vid dåligt väder för att få lite extra regnskydd för dina goggles? Med nya Otocon Race slipper du vara McGyver då den kommer med en extra regnskärm som kan tryckas fast på den befintliga skärmen. Enkelt men smart!

IBIS Enduro racing team kommer att använda hjälmen på EWS och har spelat en viktig roll i utvecklingen av nya Otocon, enligt pressmaterialet:
– Vi har en lång historia av att jobba tillsammans med POC och deras produkter har skyddat oss och hjälpt oss att prestera runt om i världen under många säsonger. Nu har vi samlat vårt kunnande och erfarenheter till nya hjälmen Otocon och resultatet är en lätt, ventilerad hjälm med bra säkerhet. Nu ser vi fram emot att tävla med den, säger Robin Wallner, Ibis Enduro racing team manager

Hugo RöjgårdEn luftig hjälm är guld värd varma sommardagar.

Pris och tillgänglighet

Prislappen ligger på 3,299 kr för Otocon Race Mips och 2,699 kr för den något enklare Otocon. Den senare kommer att finnas tillgänglig i utvalda butiker från slutet av mars medan Otocon Race Mips kommer senare i april.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

HaarigPhung 2022-03-24

På en del hjälmar kan man dra loss kindkuddarna för att lättare kunna ta av hjälmen om man skadat till exempel nacken.

Spacekitty 2022-03-24

Jag skulle kunna köpa den bara för färgen.

Höjdskräck 2022-03-24

Inget utseende som passar alla men funktionen verkar det inte vara ngt fel på.

pnyberg 2022-03-23

Skaper sånt extremt habegär! Jäklar vad snygg den är!

Drosa 2022-03-23

Den var i vanlig POCklass. M a o kräkful!