Sponsrat innehåll från Sportproffsen, Bikester och Sportson

Tips till dig som ska köpa din första elcykel för pendling

Datum:
12 juli 2021 17:04

Ska du köpa din allra första elcykel för att pendla till jobbet eller skolan? Köp inte en elcykel förrän du har läst denna artikel. Vi går igenom grunder, de vanligaste fallgroparna och vad för modell av elcykel som kan vara värd att satsa på. 

Innehållsförteckning
Bästa elcykeln för pendling
Vanliga frågor och svar
Vad kostar en bra elcykel för pendling
Hur laddar jag batteriet
Hur lång räckvidd har en elcykel?

Cykelpendling har blivit populärt tack vare positiv miljöpåverkan och möjlighet till vardagsmotion. Cyklarna blivit bättre och mer prisvärda, även utbudet har ökat. Att ta elcykeln till jobbet eller skolan ger faktiskt lite flås och för de allra flesta också minskade resekostnader.

Elmotorn avlastar upp till 25km/h. En framplacerad motor kan ha fotbroms och är vanligtvis billigare. En mittmotor förenklar däckbyte, och driver generellt jämnare och bättre, samt kostar en slant mer. En motor baktill upplevs ofta som stark. 

SportproffsenDet är helt lagligt att faktiskt använda elcykel för att pendla de dagar som du är peppad (och ta annat transportmedel när det är busväder).

Att pendla med elcykel jämfört med vanlig cykel gör också att du kommer fram utan att vara genomsvettig. Lite beroende på hur långt du har att pendla kanske det kan vara lämpligt att cykelpendla de dagar som du vill har rejäl träning och samtidigt har tid och möjlighet att ta en dusch före din dag startar, medan elcykel kräver mindre planering på förhand eftersom du kommer fram i ett mindre svettigt skick.

Och nej, du måste inte använda din nya elcykel för cirka 20 000 kronor varenda dag för att det ska vara en motiverad investering. Ibland kanske du vill ta bussen eftersom det spöregnar och blåser orkan, någon dag måste du ha bilen för något ärende, ibland jobbar du hemifrån, men alla de där andra vardagarna – ja då är pendling med elcykel en tämligen trevlig start på dagen. Om du ser till att ge din elcykel lite kärlek i form av luft i däcken, lite olja på kedjan några och kanske en tvätt med slang, trasa och lite diskmedel några gånger om året så håller den länge. När du har använt elcykeln mycket kanske en verkstadsservice är på sin plats om du inte kan, vill eller orkar meka själv.

Anders Wingqvist/HappyrideElcykel till jobbet är en glassig historia som ger lite flås.

Funderar du på att pendla lite smartare i din vardag? Överväg då en elcykel. Har du någon kompis eller bekant som har en elcykel? Fråga om du kanske kan få låna hens elcykel till jobbet ett par dagar så får du snabbt en känsla för om det är något för dig att satsa på. Och skulle det bli tokfel kan man faktiskt sälja sin cykel vidare med helt ok förtjänst, här på Happyride har vi Sveriges näst största köp & sälj för begagnade cyklar och alla användare verifierar sig med bankID.

Vilken är den bästa elcykeln för pendling?

Den första frågan som man ställer sig om man är sugen på att börja pendla med elcykel är så klart: Vilken modell ska jag välja? Här listar vi några bra och populär elcyklar som kan bli goda pendlingskompanjoner. De är inte inbördes listade efter rangordning

1. FitNord Ava 300 Elcykel

FitNord Ava 300 Elcykel SportproffsenFitNords modell Ava 300 har ett rejält batteri på 690 Wh.

FitNord Ava 300 är en elcykel för pendling i nordiska förhållanden: körkomfort, rejäl motor och upp till 150 kilometer batterilivslängd, tack vare det väl tilltagna batteriet från Samsung på 690 Wh. Den dämpade framgaffeln på FitNord Ava 300 mjukar upp stötar och vibrationer som kan uppstå vid körning i utmanande terräng, du kan också låsa framgaffeln. De hydrauliska bromsarna stannar cykeln säkert i alla väder. Cykeln är designad i Finland och har 8 växlar. Batteriet är enkelt att lyfta av genom upplåsning med nyckel, för laddning och förvaring inomhus.

FitNord Ava 300 är utrustad med en 250 W TechDrive-bakmotor som ger dig avlastning upp till 25 km i timmen. Elmotorn har fem hjälpnivåer som gör det möjligt att anpassa ansträngningen under din färd, beroende på om du vill jobba mer själv eller få assistans. Vid lägre nivåer får du trampa hårdare själv och på högre nivåer gör elmotorn det lättare för dig.

Den överskådliga FitNord Techdrive-skärmen visar hastighet, körsträcka och batterinivå. FitNord Ava 300 är åttaväxlad med Shimano Altus-bakväxel och MotionShift-växelspak som är väldigt lätt att använda. Ordinarie pris på FitNord Ava 300 är 22 499 kronor.

Sportproffsen.se säljer FitNord AVA 300 samt många andra bra elcyklar för pendling. Välj en bra elcykel så ser du snart fram emot resan mer än målet!

Pris: 19 999 kr hos Sportproffsen.

2. Fixie inc. Backspin

Fixie inc. Backspin

Fixie inc. Backspin, framtiden inom elcykling har alla sina elkomponenter, inkl. motor & batteri, snyggt integrerade i baknavet. Allt du behöver göra är att trampa några varv bakåt och du är igång. Smidigare än så blir det inte. Förutom att du kan kontrollera den via sin tillhörande app då såklart.

Pris: 19 175 kronor hos Bikester.se

3. Ortler Lyon

Ortler Lyon

Ortler Lyon är den testvinnande elcykeln som tar dig lika lätt runt i staden som på cykelsemestern. Ortler levererar ett gediget bygge med noga utvalda komponenter och imponerar in i minsta detalj. En välgenomtänkt allround-elcykel som du kan lita på tar dig till din destination.

Pris: 20 175 kronos hos Bikester.se

4. ECORIDE Ambassador AXS H-8

Sportson/EcorideEcoride Ambassador AXS H-8 har ett pålitligt system för att packa och lasta cykeln med allt du behöver.

Ecoride Ambassador AXS H-8 är en klassisk, säker och välbalanserad elcykel med bra komfort anpassad för det skandinaviska klimatet. Tyngdpunkten är centrerad, bla med batteriet placerat på ramröret under sadeln, vilket gör elcykeln mycket stabil och säker att cykla på. Cykeln kommer med handbroms fram och en pålitlig fotbroms.

Ecoride Ambassador AXS H-8 har ett pålitligt system för att packa och lasta cykeln med allt du behöver. Det finns en korg framtill på elcykeln och en pakethållare baktill.

Ecoride Ambassador AXS H-8 är utrustad med motor i framhjulets nav, en snygg och tydlig färgdisplay och ett batteri på 16 Ah (576 Wh) med hög prestanda. Du laddar batteriet fullt på 3 timmar och det klarar 800 laddningscykler. Ecoride Ambassador AXS H-8 är dessutom utrustad med Ecoride Drive System, vilket gör av- och påstigning smidig och säker.

Ecoride Ambassador köper du hos Sportson som har ett djupt och brett sortiment av elcyklar. Hos Sportson hittar du elcyklar från välkända leverantörer som Trek, Scott, Specialized, Ecoride, Crescent, Nishiki, Gazelle, Monark med flera. Sortiment och utbud varierar lite grand mellan butikerna, så kika in hos in närmsta Sportson butik för att känna och klämma på utbudet och höra vad de rekommenderar till just dig.

Pris: 18 995 kr hos Sportson

5. Crescent Elda

CrescentCrescent Elda är en komplett utrustad elcykel med ram av aluminium och sportigt avslappnad geometri.

Crescent Elda är en komplett utrustad med godkänt lås, lampor, pakethållare, skärmar, dämpad framgaffel och så vidare, kort och gott: allt du behöver för att cykelpendla bekvämt och samtidigt lite sportigt.

Crescents Elda har en ram av aluminium och sportigt avslappnad geometri. Med dämpad framgaffel fungerar cykeln bra även på sämre vägar, grus eller kullersten. Motorn sitter centralt i vevpartiet och både den, och systemet som styr den, är Crescents egenutvecklade EGOING.

En stor och tydlig display visar effektläge, hastighet, batteriets laddnivå och hur långt den kraften kan ta dig. Batteriet på 418 Wh sitter snyggt integrerat i en skålning på undersidan ramröret. Med Crescentspecialistens hjälp ställs det intelligenta systemet in utefter dina behov och den körkänsla du är ute efter. Genom ny teknologi där ditt batteri förbinds elektroniskt till din cykel görs ditt batteri obrukbart och oattraktivt för tjuven.

Elda har 10 växlar Shimano Deore och hydrauliska skivbromsar. Pakethållaren har AVS klicksystem, fäst en väska eller korg med ett klick. Montera på en barnstol, eller kärra bak, så löser du familjelogistiken.

Pris: 27 495 hos Sportson.


Pendla med elcykel: Hjälp?! Vanliga frågor och svar

Vad kostar en bra elcykel för pendling?

Hur brant är en backe? Det är inte alldeles enkelt att svar på hur mycket du ska lägga, men självklart är det så att om du betalar lite mer så får du som regel en bättre cykel med finare komponenter vad gäller alltifrån växlar, bromsar, hjul och så vidare. Stirra dig inte blind enbart på elmotorn och batteriets prestanda, utan kika lite även på cykeln i övrigt så att den passar dina behov och önskemål.

Har du lång resväg är ett batteri med stor kapacitet (mätt i Wh som betyder Watt timmar) att föredra. De är förvisso dyrare vid köptillfället, men kan vara billigare i längden, samt ge dig en bättre upplevelse. Cykelpendling gör skillnad i plånboken inte minst för möjligheten att köra på cykelbanor utan trafikförsäkring. Dessutom slipper du biltullar och parkeringsavgifter.

Ska jag välja en elcykel för pendling med motor i framhjulet, i mitten vid vevarmarna eller i bakhjulet?

En elcykel med en framhjulsmonterad motor är oftast det billigaste alternativet. En av anledningarna till detta är att det är relativt enkelt att konvertera en vanlig cykel till en elcykel med en framhjulsmonterad motor och därmed blir kostnaderna lägre också. När motorn sitter i fram får cykeln på ett naturligt sätt en tvåhjulsdrift eftersom motorn sitter på det främre hjulets nav samtidigt som cyklisten själv bidrar med kraft till det bakre hjulet. En cykel med motorn framhjulsmonterad är också givetvis något tyngre framtill vilken kan märkas när du behöver lyfta cykeln framtill, om du ska över en trottoarkant eller något annat hinder exempelvis, dessutom kan motorns placering göra det lite besvärligt i branta uppförsbackar. Elcyklar av denna typ har också ett något längre vridmoment än cyklar med bakhjulsmonterad motor och är därför oftast lämpligast i plan terräng så som stadsmiljö. En annan nackdel med denna typ av placering på motorn är att framhjulet lätt slirar vid blött underlag. Det är dock bra att känna till att en elcykel med framhjulsmonterad motor kan fås med fotbroms.

Elcyklar med bakhjulsmonterad motor påminner mycket om en vanlig cykel när det kommer till köregenskaper eftersom traditionella cyklar också ger driv från bakhjulet. Denna typ av elcykel ger i regel bättre grepp vid acceleration men ger tyvärr desto större belastning på motorn eftersom den inte arbetar genom växlarna. I uppförsbackar upplevs oftast en cykel med bakhjulsmonterad motor som starkare och bättre. Denna typ av elcykel kan inte fås med fotbroms.

PixabayEn Sjösala med motorn monterad fram.

En elcykel med motorn monterad i mitten vid vevarmarna är oftast relativt dyr även om priserna sjunkit under en period. Detta beror delvis på att denna typ av motormontering kräver en specialanpassad ram eftersom motorn ersätter vevlagret. Dessutom har dessa cyklar oftast en mer avancerad styrelektronik och ibland vridmomentsensor som gör att vevarmarna rör sig. På billigare cyklar känner oftast sensorn bara av att vevarmarna rör sig. Fördelarna här bli mjukare kraftöverföring samt möjlighet att avlasta motorn med hjälp av växlarna samt bättre egenskaper för att anpassa nivån av assistans från motorn. Men på en elcykel som har motorn monterad på mitten så är det desto viktigare att växlarna nyttjas på ett korrekt sätt, cykeln ska startas på låg växel och växlas upp efterhand som farten ökar. Nackdelarna med en elcykel av denna typ är förstås prislappen vid köp samt vid eventuella reparationskostnader. Dessutom så belastar en centermonterad motor kedja och drev mer än en bakhjulsmonterad motor. En elcykel med motorn monterad i mitten går att få med fotbroms.

Elcyklar med motorn monterad i mitten är oftast lite dyrare.

Hur laddar jag batteriet?

Ett elcykelbatteri laddas på några timmar. Sitter batteriet under pakethållaren kan det plockas av för laddning under arbetsdagen, innan det är dags att cykla hem. Trycker du ifrån i varje tramptag räcker batteriet längre, alltså att du använder lägre assistans av elen. Tar batteriet slut under din cykeltur  kan du givetvis fortsätta själv genom att trampa traditionellt, elcyklar är dock tyngre än vanliga cyklar på grund av motor och batteri, varför vanlig cykling ofta är lite seg. Tips från coachen: lär känna ditt batteri och cykel så att du använder det på rätt sätt.

Hur många växlar ska en elcykel för pendling ha?

Elcyklar har ofta färre växlar än vanliga cyklar, men för bästa upplevelser och möjlighet att anpassa motståndet är det bra att välja en cykel med högre växelantal. Det är vanligt att elcyklar har 3, 7 eller 9 växlar.

Hur fort får en elcykel gå?

För att en elcykel fortfarande ska klassas som en cykel så får motorn endast hjälpa till upp till en hastighet av 25 km/h.

Volt, watt och amper, vad menas med det?

Volt (V) är den elektriska spänningen, högre volt (det vill säga högre spänning) ger en starkare motor. Oftast kommer elcyklar med ett 24 eller 36 volts batteri. Själva kapaciteten på batteriet mäts ofta i amperetimmar (Ah), vilket innebär elförbrukningen över tid. Batterikapaciteten ligger i regel mellan 7 och 17 Ah, minst 10 Ah rekommenderas. Om du multiplicerar volt med amperetimmar så får du något som kallas wattimmar (Wh) som är rättvist sätt att mäta batteriets prestanda. Standardmodellerna ligger ofta mellan 250 till 300 Wh, men det finns många elcyklar med batterier på 500 Wh och ännu mer. Högre watt ger kort och gott en snabbare och starkare cykel.

Hur lång räckvidd har en elcykel?

Detta är en vanlig fråga som tyvärr inte har något givet svar. Det finns många faktorer som påverkar hur långt du kommer på din elcykel, exempelvis underlag, upp- och nedförsbackar, packning, temperatur och hur mycket effekt du själv tillför genom att trampa. Det är vanligt att du kommer kring 7 mil med en pendlarcykel men ett batteri kan räcka upp till 15 mil innan det behöver laddas igen.

En person som väger cirka 75 kg och cyklar på en normal väg med en utomhustemperatur mellan 15-20 grader celsius kan uppskattningsvis få följande räckvidd:

 • 25-50 km för ett batteri med 8 Ah 36V = 288 Wh
 • 30-60 km för ett batteri med 9 Ah 36V = 324 Wh
 • 35-70 km för ett batteri med 10 Ah 36V = 360 Wh
 • 40-80 km för ett batteri med 11 Ah 36V = 396 Wh
 • 50-130 km för ett batteri med 14 Ah 36V = 504 Wh
PixabayHur lång räckvidd en elcykel har beror på många saker, temperatur och underlag exempelvis.

Hur lång tid dröjer det att ladda batteriet fullt igen?

De allra flesta batterier på dagens elcyklar bygger på Litium-jon-teknologi som är
rekommenderade att köras tills det laddas ur med jämna mellanrum. Ett helt urladdat batteri tar cirka 4-6 timmar att ladda fullt igen.

Kan jag ladda elcykeln i ett vanligt vägguttag?

Ja, det är bara att plugga i. Använd sladden och laddningsdosan som följer med och se till att du laddar på en plats där du själv betalar för strömmen.

Hm, el och vatten… tål egentligen en elcykel regn?

Ja, elcyklar tål regn men det rekommenderas inte att cyklarna förvaras utomhus.

PixabayElcyklar tål vatten men se till att förvara cykeln inomhus.

Går det att få bidrag för elcykel?

Förut fanns det en statligt elcykelpremie som täckte 25 procent av kostnaderna. Denna premie finns inte längre kvar och sannolikt så kommer det inte att komma tillbaka.

Det finns många sensorer på en elcykel, vad är de till för egentligen?

Alla godkända elcyklar har en hastighetssensor som stänger av motorn när du kommer upp i en hastighet av 25 km/h. För att en elcykel ska klassas som en cykel så finns också två olika varianter av trampsensorer; rörelsesensor och vridmomentsensor. Den förstnämnda är en enklare variant som egentligen bara känner av att vevarmarna rör på sig, men denna typ av sensor går det att kör motorn på full effekt genom att endast röra pedalerna minimalt. En vridmomentsensor känner av vilken kraft du trampar med och upplevs oftast som mer följsam men ibland lite ”seg”. Vissa cyklar har också en bromssensor som kopplar från motorn när du bromsar med handbromsen.

Cyklar du mestadels på asfalterad väg utan trafikljus kan denna typ av cykel vara att rekommendera.

Är någon elcykel bättre än den andra när det kommer till pendling till och från jobbet?

Alla cyklar går förstås att använda för pendling, men om du främst ska använda din elcykel för pendling till och från jobbet så kan det vara värt att göra en enklare analys av din cykelväg för att optimera valet av cykel. Cyklar du mestadels i stadsmiljö kan det vara en bra idé att välja en cykel med upprätt ställning som ger dig en bra översik. Vid längre sträckor på fin väg utan trafikljus är en något mer framåtlutad position att föredra. Cyklar du mer än 4 mil på en och samma laddning är det smart att välja en elcykel med minst 400 Wh i batterikapacitet. Men det som kanske avgör allra mest är om och vad du behöver få med dig för packning dit du pendlar. Ska du ha med dator och lunchlåda varje dag och ogillar att cykla med ryggsäck? Ja, då behöver du ha korg, pakethållare eller liknande lösning på cykeln.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
 • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
 • Taggar

  ,
 • Kategorier

  Sponsrad artikel

Senaste kommentarer

lagrave 2021-07-29

Det enda tips som behövs när man överväger att köpa en elcykel är att det är fjolligt med elcykel. Lägg pengarna på att flytta från förorten istället.

Kalender