POC:s nya hjälm Myelin är byggd för återvinning

Datum:
14 juni 2022 15:04

I många branscher finns idag ett stort miljöfokus bland många tillverkare. Nu kommer POC med en ny hjälm som har ett tydligt miljötänk. Både vad gäller material och vad som händer med hjälmen när den använts klart. 

I friluftsbranschen är det många företag som har en tydlig miljöprofil, inom cykelbranschen är det inte riktigt lika vanligt än. Men allt fler produkter med miljötänk börjar dyka upp. POC Myelin är en ny hjälm som främst är riktad mot pendlare, men som givetvis kan användas av alla som vill ha en hjälm och attraheras av tänket med Myelin.

För det första är Myelin till 50% gjort av återvunna material. Men sen är den också framtagen för att vara enkel att ta isär för att kunna återvinna de olika delarna. En vanlig cykelhjälm kommer, när den förbrukats, att hamna i grovsopor eftersom den inte går att montera isär för att separera de olika materialen.

En vanlig hjälm är oftast sammansatt med hjälp en del lim, vilket gör de är svåra att montera isär i sina olika beståndsdelar. Men Myelin är sammansatt helt utan lim, skalet utanpå EPS-skummet, som utgör skyddet, är istället gjort av tyg som är spänt över hjälmen.

EPS-skummet är perforerat med hål som ska utgöra ventilationen. Remmarna är inte, som vanligt, ankrade i EPS-skummet utan går istället helt genom hjälmen och om de skärs av kan de därför helt plockas bort. Likaså kan alla hjälmens beståndsdelar separeras med enkla verktyg och därmed kan de återvinnas på ett korrekt sätt. Passformen anpassas via knäppen som är inspirerade av vanliga kepsspännen som samarbetar med ett flexibelt material.

Vikten för hjälmen ligger på 340g för en storlek M och priset för nya Myelin är 1000 kronor.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Pfaff 2022-06-14

https://sverigesradio.se/artikel/7313146 - och då pratar vi bara förpackningar. All annan plast från hushållen går direkt till "brännbart restavfall". Men det låter ju bra.

Velocipeden 2022-06-14

Kul och bra att det tänka återvinning och återanvändning, hög tid för dylikt! Men... *Utseendemässigt påminner den om de gamla livsfarliga frigolit hjälmarna utan glatt skal, och med texten nedan (med vagt syftningsfel, hoppas tyget inte utgör skydde...

Drosa 2022-06-14

Det bästa för miljön är att inte tillverka någonting, i det här fallet så vore det nog bäst så. Allt som POCs designers rör vid blir ju skit.