Semesterguide till Sveriges stigar

Datum:
02 juli 2010 06:55

I våras kom boken Mountainbike i Sverige, en ambitiös guidebok till stigar runt om i landet skriven av Jonas Sundvall och Fredrik Hjelmstedt. HappyMTB har läst och begrundat.

Text och foto: Oskar Williamsson (oskar@happymtb.org)

Jonas Sundvall och Fredrik Hjelmstedt har under några år drivit sitt lilla guideboksförlag Calazo. För HappyMTB gjorde de sig kända 2006 med boken Guide till Stockholms friluftsliv. Konceptet är återigen en stryktålig uppslagsbok som kan följa med i ryggsäcken när man är ute.

Bokens huvudsakliga innehåll är turbeskrivningar på stig. Sverige delas in i 17 områden där några stigar beskrivs under varje område. Varje kapitel bjuder först på en beskrivning av området i stort och därefter en presentation av stigarna. Det finns en beskrivning hur man hittar till stigen, information om längd, tidsåtgång och svårighetsgrad samt en referens till vilken karta som omfattar området. Det finns en liten karta i beskrivningen men författarna skriver boken utifrån att cyklisten kompletterar med en egen karta, ofta terrängkartan eller fjällkartan. Svårighetsgraden är en befriande enkel gradering från 1 till 3, där 1 är nybörjarenkelt, 2 är lite klurigare men i sort sett åkbart för de flesta och 3 kräver lite erfarenhet för att klara av.

Författarnas hjärta tycks slå varmast för fjällcyklingen. Den har de mest omfattande och målande beskrivningarna, och det är där som boken verkligen kommer till sin rätt. Det är omsorgsfulla och medryckande beskrivningar som får mig att börja packa extraslangar och leta luckor i almanackan. Av turbeskrivningarnas drygt 200 sidor ägnas över hälften åt fjälltrakterna.

Resten av Sverige ser ganska blekt ut i jämförelse med fjällkapitlen, och skapar inte alls samma nyfikenhet hos mig. Jag blir inte lockad att åka 30 mil för att cykla en timme på en stig med enkel svårighetsgrad. Att sedan åka ytterligare tio mil för en till kortrunda ser jag inte heller som ett alternativ. Jag saknar beskrivningar av heldagsturer utanför fjällen som är värda att åka en halvdag för. Jag vet att de finns. En annan kritik mot urvalet är att det är lite för glest för att kallas en guide till Sveriges stigar.

Utöver turbeskrivningarna har författarna också valt att ta med ett par kaptiel om XC-tävlingar och downhill. Kapitlet om XC-tävlingar är i stort sett en genomgång av tävlingarna i långloppscupen, kompletterat med några tävlingar utanför cupen. Informationen är knapphändig och handlar mest om hur långa loppen är, var de går och hur många som brukar delta. Downhillkapitlet är en bra idé men det syns ganska tydligt att det inte är författarnas hemmavatten. Det blir en uppräkning av några skidanläggningar som i större eller mindre grad satsar på downhill men inte så mycket mer. Att beskriva svensk downhill kompliceras också av att satsningarna varierar så mycket år från år. Årets snackis Järvsö nämns inte alls.

Rubriken på baksidan är ett kaxigt ”På jakt efter landets finaste stigar.” Jag tycker nog att författarna gör en over-the-bar med det påståendet. Det här är inte en bok för den som är på jakt efter de finaste stigarna i Sverige. Då kommer man snabbt att bli besviken. Det är definitivt inte rätt bok för att hitta de finaste stigarna i närområdet. Då kommer man att känna sig lurad. Och den är heller inte till mycket nytta för den som jagar downhill eller ska åka långlopp.

Men om man bortser från vad boken utger sig för att vara och ser till vad den faktiskt är så är den ett litet guldkorn. Nä, det är faktiskt två små guldkorn. Det här är två bra semesterguider. Den första guiden är en bra fjällguide. Fjällcykling är relativt outforskat ännu, i alla fall bland dem som låter högst i cykel-Sverige. Den här boken är en bra start för att prova på. Den andra guiden är en bra guide för den som inte i första hand ägnar semestern åt cykling men som låter cykeln följa med till okända områden. Då fungerar beskrivningarna alldeles lagom för att fly undan en jobbig släkt någon halvdag utan att först behöva ägna en vecka åt att försöka få information om var man ska börja leta efter en stig. Och eftersom det alltid är bra att cykla behöver det ju inte vara Sveriges bästa stig för att det ska vara värt att ta med cykeln.

Kommentera och diskutera

De områden som beskrivs i boken är

Fjäll:
Abisko och Riksgränsen
Hemavan
Stekenjokk
Jämtland
Härjedalen
Idre
Sälen

O-fjäll:
Mora och Falun
Säfsen
Uppsala
Stockholm
Kolmården
Gotland
Omberg
Kinnekulle
Göteborg
Skåne

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

KÖP & SÄLJ