Sponsrat innehåll från Apollo resor

Single Track Kerala – Sydindien Curry Trail

Datum:
25 september 2018 11:15

Dropp, dropp, dropp, en ljuvlig doft sprider sig när kaffet långsamt rinner genom filtret. En del av oss dricker kaffe för att vakna, andra vaknar för att få dricka kaffe. Efter en hyfsat lång resdag är det inte mycket som slår den där första koppen kaffe. Bönorna som nu är på väg ner i koppen är så kallade Monsun Malabar, åtminstone är det vad vi skulle kalla de där hemma. Här däremot är det bara det lokalproducerade kaffet. Jag befinner mig alltså i sydvästra Indien och närmare bestämt i området Kerala. Jag är här med en vän för att tillsammans med lokala guider få ett smakprov på vad Indien har att erbjuda i form av stigcykling!

Jesper AnderssonMitt i allt det gröna, stigarna slingrar sig fram genom ett odlingslandskap där hela kryddskåpet växer längs med stigen.

Under tiden vi monterar ihop cyklarna rör sig dimman långsamt utanför hotellet. Det är en symfoni av ljud från fåglar, syrsor och en drös andra icke identifierade varelser. Att kalla det en symfoni är kanske en försköning, ett mäktigt dån skulle kanske vara en mer ärlig beskrivning. Vi lastar in cyklarna i minibussen och efter några minuter uppför lättar dimman och i stället breder ett djupgrönt landskap ut sig. Guiden tar oss ut på stigar som slingrar sig genom en otrolig grönska och genom stora plantager av mörkgröna buskar. Vi cyklar genom en av oräkneligt många teplantager. Jag uppskattar det vackra landskapet med dess många tebuskar men som den kaffeälskare jag är så håller jag ögonen öppna efter något annat grönt. Plötsligt girar cykeln kraftigt och de andra tror nästan jag cyklar omkull. Jag blir nästan tårögd när jag får syn på resans första kaffeplanta, bara några meter från stigen vi cyklar på. I huvudet sätter jag en stor bock för en av de sakerna som står med på min bucket list, ”Se kaffeplantor på riktigt”. Det är en overklig känsla och de andra tittar förvånat på varandra och sedan på dåren som släppt cykeln likt ett barn och nu tårögt står och kramar om vad som ser ut som någon typ av grön sly.

Jesper AnderssonEn tunnel av grönt, långt där framme skymtar en kaffeplanta.

Det är ett mjukt och harmoniskt böljande landskap som nästan uteslutande är täckt av vegetation. Dimman ligger kvar i dalarna men mitt på dagen lättar den även där. Det är väldigt mycket av det gröna och lite bebyggelse där vi cyklar. Även om en del av lokalbefolkningen sett guiden och en del cyklister tidigare så är de väldigt nyfikna på både oss västerlänningar och på våra cyklar, kossorna som ligger och vilar på vägen likaså. Vi kommer in i små byar där vi garanterat blir dagens största händelse och under tiden vi går in i ett litet hus med trampat jordgolv för en kopp te så vill de gärna vara med på en bild eller testa en cykelhjälm. 

Jesper AnderssonNja, det känns konstigt jag är mer van vid Giro.

Snart kommer vi till en del stigar som går mer utför, en del fantastiskt roliga och tekniska klurigheter blandas med ett skönt flow. Plötsligt äntrar vi vad som kan liknas vid en tunnel av hög och kraftig vass. Guiden berättar att det är kardemumma och det slår mig att man aldrig riktigt funderat på eller haft en aning om hur denna ljuvliga krydda växer. Att kanel var bark visste jag men att de gulgröna frökapslar kardemumma kommer ifrån växer små som blomstänglar vid foten av enorm vass hade jag aldrig kunnat gissa. Kaffe, te, kardemumma och en hel drös andra kryddor kantar stigarna, vi tycks ha kommit till vad som skulle kunna liknas vid en naturlig curry- eller kanske frukostfabrik! 

Jesper AnderssonIbland ganska luftig cykling, efter en lagom lång klättring får man njuta utför.

Alla intryck gör att vi för tillfället glömmer bort att vara hungriga. Snart kommer hungern ikapp oss och det kurrar livligt i magarna. Alla som ätit Vindaloo på indiska restauranger förstår vad jag menar när jag säger att det är med en viss nervositet som man beställer mat på den här platsen. Här går det att få mat så stark att raketbränsle framstår som välling, men också maträtter där närheten till färska kryddor och råvaror gör att maten är overkligt smakrik. Istället för att känna ett virrvarr av kryddor så kan du här känna de olika smakerna var och en för sig och hur de tillsammans gifter sig och lever lyckliga hela vägen ner i magen!  

Jesper AnderssonUppe på toppen öppnar det upp sig. Men fortfarande lika grönt.

Jag grenslar en Specialized stumpjumper med 150 mm slaglängd fram, 135 mm bak och dropperpost, en cykel som känns klockren för den här typen av stigar där det till och från även blir en del kortare klättringar. Mer cykel än så här skulle kännas lite klumpigt och underlaget känns lite för grovt för att åka på en cross country-raket. Vi besökte Kerala precis i början av monsunen och eftermiddagarna bjöd ofta på regn och åska. Att ha lite grövre mönster kändes inte alls dumt. Här finns inga handbyggda stigar med vallar och hönsnätade broar utan all stig är naturlig. Här är man inte nära naturen, man är en del av den!

 

Res med Apollo Sports på Single Track Kerala – Sydindien Curry Trail

Ställ dig tre frågor. Gillar du att cykla mountainbike på stig? Gillar du att resa och uppleva annorlunda och intressanta kulturer? Är du sugen på en spännande upplevelse som inkluderar en mountainbike? Svarar du ja på dessa frågor så är det bara att boka in dig på Apollo Sports nästa stigcykeläventyr till Sydindiska Kerala med Mountainbike och single track i världsklass! Snabba sköna flowiga stigar, utmanande tekniska partier och upp till 2000 m fallhöjd med klättringar som kommer hålla dig varm i kläderna länge.

Boka din resa här
Just nu finns resor från Arlanda 2-11 februari 2019 & 9-18 mars 2019

 

Jesper AnderssonUnder resan hinner du också med att njuta av lite stadspuls.

 

Jesper AnderssonSkönt häng före och efter cyklingen.

Text och Foto: Jesper Andersson

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

    , , ,
  • Kategorier

    Artiklar, Resereportage, Sponsrad artikel

Senaste kommentarer

Jimel 2019-03-08

Låter helt magiskt, ska kolla på filmen senare.

Majkel 2019-03-08

XOWvRsg30qc I somras fick jag en stressdiagnos som visade sig genom ett ödem i näthinnan och fick mig att oroa mig för att inte kunna se, varpå jag la klimat och politisk moral åt sidan och spontanbokade en cykelresa till ett land med tveksamma poli...

Viktorj 2018-11-12

Någon som varit iväg på denna resa som vill dela med sig med lite info?

katten 2018-09-28

Kul artikel även om det är dold reklam men lite för mycket copy-writer entusiasm i språket. Det skall väl vara lite misär och problem också om det skall vara på riktigt :) /A

42Hz 2018-09-26

Wow! Var det så pass högt att det påverkade flåset? Om inte annat lär man ju vara kung när man kommer hem igen. ;)

Fältprästen 2018-09-25

Jag var på en kryddfarm (guidad tur) i Afrika för några år sedan. Kan varmt rekommenderas. Trodde inte det var så mycket att se först, men det var klart intressant att se var och hur alla kryddor och diverse frukter växer och ser ut, på riktigt....

MickeMud 2018-09-25

Klart spännande trip :-)

Jimel 2018-09-25

Här sitter man och drömmer om alla fina ställen att cykla på i Sverige och Norge, kanske dra ner i Europa om några år, sen soppar detta in, galet fint!