SRAM lanserar nya Eagle Transmission AXS

Datum:
21 mars 2023 14:59

Direktmonterad bakväxel och helt nya poddreglage är två stora nyheter när SRAM lanserar den, elektroniska, nya Eagle Transmission AXS. 


Planen var att det här skulle vara ett test men eftersom stigföret i Sverige den senaste tiden lämnat en hel del att önska så ni får nöja er med en första titt-artikel istället. Happyride har en testgrupp monterad och lovar att komma med ett test så snart det är möjligt.


Andra versionen av Eagle AXS – Eagle Transmission AXS

SRAMNya Eagle Transmission AXS.

Det är tre år sedan Sram skakade om mountainbikevärlden när man lanserade växelgrupperna XX1 och X01 Eagle AXS som skötte växlingen genom en trådlös bluetoothkoppling. 2021 kom den något mer budgetbetonade (men fortfarande kostsamma) GX Eagle AXS och gjorde trådlös växling ett uns mer tillgängligt för fler cyklister.

Nu är det dags för den andra versionen av Eagle AXS, Eagle Transmission AXS att se dagens ljus. Förändringarna är nämligen så stora att SRAM själva hävdar att det är ett helt nytt sätt att närma sig kopplingen mellan ram, hjul och drivlina att det krävs ett mer djupgående ord än växling för att beskriva systemet, därav transmission.

Nåväl, låt oss ta en titt på vad som ingår i konceptet.

Två nivåer – tre olika grupper

De gamla beteckningarna XX1, X01 och GX ersätts av två olika nivåer, XX och X0, där toppvarianten finns i en lättare (SL) och en mer robust variant. Alla komponenter kan mixas och matchas mellan grupperna.

XX SL

Super Light (antar vi). Den lättaste gruppen, primärt för XC-racing.

XX

För ”vanlig” stigcykling och enduro.

X0

Den ”enklaste” gruppen.

T-Type

T-Type är Sram:s beteckning på de komponenter som enbart fungerar med nya Eagle Transmission; bakväxel, kassett, kedja och framklingor.

Direktmonterad bakväxel

SRAMFull Mount, direktmonterad bakväxel.

Den stora nyheten är såklart den direktmonterade bakväxeln som fästs direkt i ramen. Infästningen kräver att ramen har en UDH dropout, Sram:s Universal Derailleur Hanger som sitter på allt fler cyklar nuförtiden. Det är bara att skruva av UDH och fästa bakväxeln direkt i ramens dropout. Lösningen gör enligt Sram bakväxeln mer skyddad och stryktåligare då den hamnar längre in mot hjulet och positioneras bättre under kedjestaget på cykeln. De två ”armarna”, Full Mount på Sram-språk, på bakväxeln gör bakväxeln betydligt starkare än förut då den greppar fast på bägge sidor om ramen.

Inga justeringsskruvar

Tycker du det är krångligt att få till rätt justering via hög- och lågskruvarna och B-knuckle-justeringen? Alla de grejerna är nu borta och ersatta av… ingenting. Japp, du läste rätt. I och med att man via UDH har kontroll på exakt vilka avstånd som finns mellan ram, kassett och bakhjul behöver man helt enkelt inte dem. Det enda som krävs är att man följer rätt steg i monteringsprocessen för att centrera hela paketet till varandra, något som är relativt enkelt. Kedjespänningen justeras genom att man helt enkelt lägger kedjan på den femte eller sjätte kransen (beroende på din cykelmodell) släpper på bakväxelns monteringsskruv ett varv och sedan drar den bakåt, innan man drar åt den igen. Och om man sedan behöver finjustera växlarna så går det precis som tidigare att göra via växlingsknapparna eller Sram:s AXS-app.

Kedjans längd och vilka övriga inställningar som behöver göras går att hitta i Sram-appen eller på märkets hemsida.

Säkerhetslösningar
Magic Wheel snurrar vidare även med en pinne i trissan.

Bakväxeln har ett par olika, inbyggda lösningar för att skydda bakväxeln vid en smäll. Först och främst har den något som kallas Overload Clutch, en lösning som i likhet med den förra generationen gör att bakväxeln rör sig inåt vid yttre påverkan. Det tillsammans med den kraftiga infästningen gör bakväxeln extra stryktålig. Under videopresentationen som Happyride var med på visade Sram:s mekaniker hur de stod på ramen med bakväxeln neråt mot marken utan att den skadades. Något som även Nino Schurter ska ha fått testa på under VM i Les Gets 2022 då han kraschade och slog i bakväxeln på väg mot sitt tionde VM-guld i XC.

Den nedre trissan har en smart lösning som gör att den fortsätter snurra även om du får in en pinne i den, Magic Wheel på Sramiska.

XX och X0 har även utbytbara skidplates och andra delar som går att ersätta när de gamla blivit för slitna. Sram hävdar även att bakväxlarna har tillräckligt många utbytbara delar så att det mesta ska kunna bytas ut om något gått sönder.

Nya reglage – poddar

SRAMBridge Clamp och Matchmaker X.

Reglagen får ett helt nytt utseende mot förut och går bort ifrån traditionella föreställningar om hur ett växelreglage ska se ut, vilket vi misstänker kan bli en vattendelare ute i stugorna. Numera kallas reglagen för Pod Controllers och består av en liten enhet med två knappar som fästs i en arm som finns i två olika varianter: Infinity Clamp som fästs i styret, eller Bridge Clamp som fästs i Matchmaker X-kompatibla infästningar på bromshandtagen. Bägge varianterna går att justera i en massa olika vinklar för att passa olika ergonomier eller smaker, samt fäste både till höger och vänster på styret.

SRAMPoddarna är programmerbara och kan fästas både till höger och vänster på styret. Här med Infinity Clamp.

Knapparna är precis som tidigare programmerbara via Sram:s app och kan styra alla AXS-enheter som växlar, Reverb-stolpe eller märkets Flight Attendant-dämpare. Om podsen inte passar din smak går det fortfarande att använda de gamla AXS-reglagen, det är ju trots allt ”bara” en elektronisk signal som ska överföras.

Ny kassett växlar bättre under kraft

SRAMCassette Mapping ska ge bättre prestanda vid växling under hård trampning.

Samtliga kassetter är nya och kommer enbart med 10-52 kuggar, alltså 520% växelspann över de 12 växlarna. Hoppen ner från den största klingan har ändrats så att den numera går till 44t och sedan 38t för att ge en jämnare övergång. Kassetten har även justerats via något som kallas Cassette Mapping så att den växlar bättre när man trampar än tidigare, något som varit Shimano XTR:s signum de senaste åren. Sram själva hävdar ödmjukt att de nya kassetterna växlar bättre ju hårdare du trycker på, något som ska vara extra gynnsamt för XC-racing eller e-bikes. Hur det står till med den saken får vi återkomma till när snön smält undan.

Inbyggda bashguards i vevpartiet

Vevarmarna (DUB såklart) kommer i kolfiber på XX-grupperna och i aluminum på X0, samtliga finns i varianter med Quarq kraftmätare. Vevarna kommer även i en kolfiber- (XX) och en aluminiumvariant (X0) för elcyklar.

En smart detalj är de integrerade bashguardsen på XX och X0. De fästs direkt i de nya framklingorna och du kan välja att bara köra med en eller två, samt flyttas runt beroende på om du kör med höger eller vänster fot fram, eller är tvåfotad. Detta gör att du kan köra utan ICGS-monterad bashguard och/eller kedjestyrare. Eller så plockar du bort dom och kör med en traditionell kedjestyrare. Återigen en funktion som vi ber om att få återkomma till hur den funkar i verkligheten.

De nya framklingorna finns i 32-38t och har fått en ny form på tänderna som passar med den nya kedjan som tagits fram, T-Type och hålla fast den ännu bättre än tidigare. Spindelns infästning är helt ny och använder sig av åtta istället för som tidigare tre skruvar, vilket gör att gamla direktmonterade drev inte går att använda med de nya vevarna.

Ny flattop-kedja

SRAMT-Type flattop kedja.

Samtliga grupper i nya Eagle Transmission har fått en ny kedja av flattop-modell. Det här är dock inte samma kedja som märkets för landsvägscyklar. Sram hävdar att den ska göra växlingen mer effektiv samtidigt som den är mer hållbar. XX SL-kedjan har ihåliga länkar för att spara maximalt med vikt. Samtidigt har kedjan fått ett nytt Powerlock så dina gamla regnbågsfärgade funkar med andra ord inte.

Enkel installation

Eftersom bakväxeln inte använder sig av några justeringsskruvar så är installationen relativt enkel, det handlar egentligen bara att centrera alla delar till varandra och se till att kedjan har rätt antal länkar.

De gamla grupperna finns kvar

Eftersom nya Eagle Transmission kräver UDH för att fästas på cykeln finns de gamla XX1, X01 och GX AXS kvar i sortimentet för cyklar med andra varianter på dropouts. Det gör även icke-elektroniska varianter med en hederlig gammal växelvajer. Sram anser dock att elektronisk växling är framtiden och av presskonferensen att döma så kommer ingen större kraft läggas på att utveckla dem i framtiden.

Sram Eagle Transmission AXS

Prisexempel Sram Eagle XX

Komplett gruppset 28 499 kronor
Bakväxel 8 199 kronor
Komplett vevparti, MTB Wide 6 999 kronor
Pod Ultimate Controller 2 799 kronor
Kassett 7 699 kronor
Kedja T-Type 1 749 kronor

SRAMTrots alla nya teknologier, cykling handlar fortfarande om glädje i att bara cykla.
SRAMNino Schurters hoj som han vann sitt 10:e VM-guld med i Les Gets 2022, med XX SL-komponenter.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Leffe 2023-04-29

Hojojojoj rich man! 😄

Kneecap 2023-04-28

Tjena! Handlar ju lite om att ha hyfsade steg i prisstegen. Kommer säkert en nivå lägre av Epic WC, inget jag har hört eller sett något om, och skulle inte förvåna mig om det sitter GX där också.

NickPick 2023-04-28

Ja men det hade lika gärna kunnat vara: ”den hade blivit ännu dyrare med gx, därför blev det nx ”… ;) kommer det någon enklare epic wc? Isåfall landet vara samma med den tänkte jag.

Kneecap 2023-04-28

Tjena! Är väl en prisfråga, XO hade nog höjt priset rätt markant. Såg den specad för länge sen, men då var det GX Eagle. Blev lite förbryllad över det. Men förklaringen kom nu och varför den dök upp så mycket senare än resterande SJ 2023....

NickPick 2023-04-28

Stumpjumper expert (gx på en expert, vad hände liksom?).

rln 2023-04-28

Ja men, vad är det för cykel?

Kneecap 2023-04-28

Tjena! Nej, men en ohemlig Nej GX

Nypåmtb 2023-04-28

Menar du XO? Gx finns ju inte för Transmission.

Berk 2023-04-28

Har du tillgång till en hemlig GX transmission grupp??

Kneecap 2023-04-28

Tjena! Order lagd på cykel med Transmission, men snålade in lite så det blev bara GX.

KÖP & SÄLJ