Svajerløbet 2016

Datum:
27 juni 2016 08:20

I lördags var det åter igen dags för det danska mästerskapet i lastcykel. Från hela världen hade lastcykelentusiaster kommit till Köpenhamn för att delta i tävlingen och stämningen var på topp. Happyride var på plats och tog del av festligheterna.

DSC_0157Svajerløbet 2016

I den Hvide kødby, bara ett stenkast från Köpenhamns centralstation, bjöds det på folkfest med musik, dans, mat och givetvis mängder av cyklar. Ordet ”svajer” som är slang för cykelbud myntades redan på 1940-talet. Från 1943 och fram till 1960 hölls årligen ett Svajerløb där stadens cykelbud tävlade om vem som kunde leverera sin last snabbast. 2009 väcktes tävlingen åter till liv och i lördags var det alltså dags för alla lastcykelentusiaster att göra upp i deltävlingarna: individuellt lopp på två- respektive trehjuliga lastcyklar, bästa oldtimer, bästa kvinnliga svajer samt stafett. Nytt för i år var barnloppet för alla under 15år.

Copenhagenize Jennie FasthCopenhagenize

Konferencien var även detta år, Mr Copenhagenize själv, Mikael Colville-Andersen. För de som inte känner till Mikael så arbetar han världen över med att bygga bättre cykelinfrastruktur och en säkrare vardag för cyklister. Han ligger även bakom The Copenhagenize index som rankar de bästa cykelstäderna i världen.

Svajerløbet arrangeras helt ideellt och den nätta Svajerløbet arrangeras helt ideellt och anmälningsavgiften, går oavkortat till priserna. Jennie FasthSvajerløbet arrangeras helt ideellt och den nätta anmälningsavgiften, går oavkortat till priserna.

 

Hans Fogh Jennie FasthHans Fogh

Trots att Köpenhamn är en cykelkommun så har kommunen inte visat något som helst intresse för arrangemanget, säger Hans Fogh som är en av arrangörerna. Istället har cykelrelaterade företag gått samman och betalat kostnaden för avspärrningen av tävlingsbanan. Hans Fogh är ena halvan av Larry vs. Harry som ligger bakom danska lastcykeln Bullitt.

Hans Bullitt Fogh Jennie FasthHans Bullitt Fogh tävlade själv i individuellt lopp för tvåhjulig lastcykel samt stafetten.

 

Velopak Jennie FasthEn annan av deltagarna som också ställde upp och tävlade med Bullitt var Brice Bedos som till vardags arbetar som cykelbud.

 

Brice Bedos i loppet individuell två-hjulig lastcykel Jennie FasthBrice Bedos i loppet individuell tvåhjulig lastcykel

 

Team Butchers & Bicycles Jennie FasthTeam Butchers & Bicycles

En annan av arrangörerna var Butchers & Bicycles vars cyklar också fanns representerade i de olika startfälten. Butchers & Bicycles stod även för kvällens efterfest.

Butchers & Bicycles Jennie FasthButchers & Bicycles MK1

Butchers & Bicycle tävlade också i individuellt lopp med trehjulig lastcykel samt i stafetten. Deras MK1 hade lättats med hela 10kg och var tävlingens snabbaste trehjuling.

Glada lastcyklister Jennie FasthLars Barfoed (i mtten) är en trogen deltagare som kommer till tävlingen varje år med sin familj.

För varje år har antalet tävlande ökat och i år var det inget undantag. Från att ha kört fem omgångar förra året i deltävlingen individuellt lopp på tvåhjulig lastcykel, så blev det sju omgångar i år. Svajerløbet är otroligt populärt och som vi redan nämnt så kommer det lastcykelentusiaster från hela världen för att delta. Årets mest långväga deltagare kom från t.ex. USA.

Last i depån Jennie FasthHans Fogh och Axel Hellr i depån, individuellt lopp på tvåhjulig lastcykel.

 

Full fart med last Jennie FasthAxel Hellr i individuellt lopp på tvåhjulig lastcykel.

 

Individuellt lopp på två-hjulig lastcykel Jennie FasthIndividuellt lopp på tvåhjulig lastcykel

Det var tufft i den närmast tropiska värmen och gassande sol, även för de mest rutinerade lastcyklisterna. Varje omgång bestod av ett varv utan last och därefter in i depån för att lasta två bildäck, en frigolitkub och en sandsäck, för att sedan köra ytterligare tre varv runt banan. Till skillnad från förra året så var underlaget jämnt och torrt, något som avspeglade sig på farten. Lastcyklar oavsett ålder och märke testades till max.

Snabba hastigheter på gamla klassiska lastcyklar Jennie FasthIndividuellt lopp i oldtimerklassen

 

Individuellt lopp oldtimer Jennie FasthIndividuellt lopp oldtimer, last i depån.

 

Yngsta deltagaren i Oldtimer-klassen Jennie FasthYngsta deltagaren i Oldtimer-klassen, Simon på sin Long John från 1955

Även i oldtimer-kategorin gick det undan och de gamla klassiska cyklarna sattes på prov. Ett bildäck, frigolitkub och sandsäck behövde fraktas med i denna omgång. Äldsta cykeln var från 30-talet.

Glada deltagare i oldtimer-klassen Jennie FasthBronsmedaljören i oldtimerklassen, Andreas Holm Hammershöj (vänster)

 

Svenska nykomlingen Livelo Jennie FasthSvenska nykomlingen Livelo

Vi fick även se en svensk lastcykel på banan i form av nykomlingen Livelo. El-assistansen fick dock stängas av, endast muskelkraft är tillåtet i Svajerløbet.

Omnium Jennie FasthDen danska lättviktaren Omnium bjöd också på uppvisning i snabbhet.

 

Unga lastcyklister Jennie FasthUnga lastcyklister

 

Unga lastcyklister Jennie FasthUnga lastcyklister

De yngre lastcyklisterna gjorde också upp på banan i det nya barnloppet och de visade att ålder har ingen betydelse när det kommer till att hantera en lastcykel. Efter att Simon Barfoed förra året 11år gammal, tog brons i oldtimersklassen ville arrangörerna uppmuntra fler unga att cykla lastcykel. Årets deltagare var mellan 8 och 14 år.

Last i depån Jennie FasthBarnen lastar sina cyklar i depån efter första varvet.

 

Simon Barfoed Jennie FasthSimon Barfoed förra årets bronsmedaljör i oldtimerklassen och årets svajer

Simon som även ställde upp i oldtimerklassen med sin Long John från 1955 fick i barntävlingen, möjlighet att inviga sin egenbyggda Indigo Bullitt. Simon startade förra året en egen T-shirt shop för att kunna köpa sin drömcykel.

Snabba kvinnor Jennie FasthI klassen bästa kvinnliga svajer tog svenska Ebba Johansson täten direkt.

 

Bästa kvinnliga svajer Jennie FasthBille Lundholm som till vardags arbetar som cykelbud, var snabb i depån.

 

Guld till Sverige Jennie FasthMen det var ingen som kunde rå på Ebba Johansson som tog hem förstaplatsen och numera kan titulera sig som bästa kvinnliga svajer.

 

Stafetten Jennie FasthSista momentet för dagen var den omtalade stafetten där cyklisterna gav allt trots hetta och trötthet efter dagens många lopp.

 

Snabba puckar i depån Jennie FasthSom tidigare lopp, gjordes första varvet utan last och därefter skulle det lastas i depån och göras ett byte av cyklist.

 

Byte av cyklist Jennie FasthByte av cyklist och det ska ske snabbt.

 

DSC_0491Stafetten lockade många åskådare.

 

Stafett Jennie FasthEfter ett varv lämnades stafettpinnen, i detta fall lastcykeln, över till nästa cyklist och det gick undan.

 

Stafett Jennie FasthKelly Talcott från New York får en hjälpande hand från lagkamraterna att komma iväg för sista varvet innan målgång.

 

Medaljerna Jennie FasthMedaljerna

Efter 4,5 timmars tävling i närmare 30 graders värme var det slutligen dags för prisutdelning. Andreas Hammershøj (till höger) hade designat årets medaljer och fick själv ta emot brons i oldtimerklassen.

Oldtimers Jennie FasthVinnarna i Oldtimersklassen

 

Vinnarna i barnloppet Jennie FasthBröderna Barfoed tog hem två medaljer till familjen: Jakob på förstaplats och Simon på tredjeplats.

 

Vinnare i kategorin trehjulig lastcykel Jennie FasthButchers & Bicycles tog hem guldmedaljen i kategorin snabbaste trehjuliga lastcykel.

 

Svenskt guld Jennie FasthEbba Johansson fixade guld till Sverige som snabbaste kvinnliga svajer.

 

Vinnarna i snabbaste tvåhjulig lastcykel Jennie FasthVinnarna i snabbaste tvåhjulig lastcykel

 

Vinnarna i årets stafett Jennie FasthVinnarna i årets stafett

 

Årets svajer Jennie FasthSören Houen Schmidt utnämner Morten Kryger Wulff till årets svajer 2016.

 

Årets svajer Jennie FasthÅrets svajer

Årets svajer blev cykelkokken Morten Kryger Wulff med motivationen att han visar lastcykelns många möjligheter. Idén till ett ambulerande kök kom 2002 under en picknick med vänner. Morten som alltid velat utmana det traditionella restaurangkonceptet ville ta maten ut till gästerna istället för att gästerna skulle behöva komma till maten. Han började designa och bygga ett kök utifrån en lastcykel och 2003 rullade cykelkokken för första gången ut på Köpenhamns gator. Idag designar Morten cykelkök och erbjuder gastronomiska event.

Cykelkokken Jennie FasthCykelkokken visar att det går alldeles utmärkt att cykla snabbt med ett kök.

 

Svajerløbet 2016 slog rekord både när det gäller antalet deltagare och antalet åskådare. I sommarvärmen bjöds Köpenhamnsborna på en sällan skådad lastcykelkavalkad. För deltagarna blev det ett kärt återseende för några och för andra blev mästerskapet en ny erfarenhet. Den gemensamma nämnaren för alla hade en fantastisk dag i den Hvide kødby.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Inga kommentarer