I lördags var det åter igen dags för det danska mästerskapet i lastcykel. Från hela världen hade lastcykelentusiaster kommit till Köpenhamn för att delta i tävlingen och stämningen var på topp. Happyride var på plats och tog del av festligheterna.
I den Hvide kødby, bara ett stenkast från Köpenhamns centralstation, bjöds det på folkfest med musik, dans, mat och givetvis mängder av cyklar. Ordet ”svajer” som är slang för cykelbud myntades redan på 1940-talet. Från 1943 och fram till 1960 hölls årligen ett Svajerløb där stadens cykelbud tävlade om vem som kunde leverera sin last snabbast. 2009 väcktes tävlingen åter till liv och i lördags var det alltså dags för alla lastcykelentusiaster att göra upp i deltävlingarna: individuellt lopp på två- respektive trehjuliga lastcyklar, bästa oldtimer, bästa kvinnliga svajer samt stafett. Nytt för i år var barnloppet för alla under 15år.

Konferencien var även detta år, Mr Copenhagenize själv, Mikael Colville-Andersen. För de som inte känner till Mikael så arbetar han världen över med att bygga bättre cykelinfrastruktur och en säkrare vardag för cyklister. Han ligger även bakom The Copenhagenize index som rankar de bästa cykelstäderna i världen.


Trots att Köpenhamn är en cykelkommun så har kommunen inte visat något som helst intresse för arrangemanget, säger Hans Fogh som är en av arrangörerna. Istället har cykelrelaterade företag gått samman och betalat kostnaden för avspärrningen av tävlingsbanan. Hans Fogh är ena halvan av Larry vs. Harry som ligger bakom danska lastcykeln Bullitt.




En annan av arrangörerna var Butchers & Bicycles vars cyklar också fanns representerade i de olika startfälten. Butchers & Bicycles stod även för kvällens efterfest.

Butchers & Bicycle tävlade också i individuellt lopp med trehjulig lastcykel samt i stafetten. Deras MK1 hade lättats med hela 10kg och var tävlingens snabbaste trehjuling.

För varje år har antalet tävlande ökat och i år var det inget undantag. Från att ha kört fem omgångar förra året i deltävlingen individuellt lopp på tvåhjulig lastcykel, så blev det sju omgångar i år. Svajerløbet är otroligt populärt och som vi redan nämnt så kommer det lastcykelentusiaster från hela världen för att delta. Årets mest långväga deltagare kom från t.ex. USA.



Det var tufft i den närmast tropiska värmen och gassande sol, även för de mest rutinerade lastcyklisterna. Varje omgång bestod av ett varv utan last och därefter in i depån för att lasta två bildäck, en frigolitkub och en sandsäck, för att sedan köra ytterligare tre varv runt banan. Till skillnad från förra året så var underlaget jämnt och torrt, något som avspeglade sig på farten. Lastcyklar oavsett ålder och märke testades till max.



Även i oldtimer-kategorin gick det undan och de gamla klassiska cyklarna sattes på prov. Ett bildäck, frigolitkub och sandsäck behövde fraktas med i denna omgång. Äldsta cykeln var från 30-talet.


Vi fick även se en svensk lastcykel på banan i form av nykomlingen Livelo. El-assistansen fick dock stängas av, endast muskelkraft är tillåtet i Svajerløbet.



De yngre lastcyklisterna gjorde också upp på banan i det nya barnloppet och de visade att ålder har ingen betydelse när det kommer till att hantera en lastcykel. Efter att Simon Barfoed förra året 11år gammal, tog brons i oldtimersklassen ville arrangörerna uppmuntra fler unga att cykla lastcykel. Årets deltagare var mellan 8 och 14 år.


Simon som även ställde upp i oldtimerklassen med sin Long John från 1955 fick i barntävlingen, möjlighet att inviga sin egenbyggda Indigo Bullitt. Simon startade förra året en egen T-shirt shop för att kunna köpa sin drömcykel.









Efter 4,5 timmars tävling i närmare 30 graders värme var det slutligen dags för prisutdelning. Andreas Hammershøj (till höger) hade designat årets medaljer och fick själv ta emot brons i oldtimerklassen.








Årets svajer blev cykelkokken Morten Kryger Wulff med motivationen att han visar lastcykelns många möjligheter. Idén till ett ambulerande kök kom 2002 under en picknick med vänner. Morten som alltid velat utmana det traditionella restaurangkonceptet ville ta maten ut till gästerna istället för att gästerna skulle behöva komma till maten. Han började designa och bygga ett kök utifrån en lastcykel och 2003 rullade cykelkokken för första gången ut på Köpenhamns gator. Idag designar Morten cykelkök och erbjuder gastronomiska event.

Svajerløbet 2016 slog rekord både när det gäller antalet deltagare och antalet åskådare. I sommarvärmen bjöds Köpenhamnsborna på en sällan skådad lastcykelkavalkad. För deltagarna blev det ett kärt återseende för några och för andra blev mästerskapet en ny erfarenhet. Den gemensamma nämnaren för alla hade en fantastisk dag i den Hvide kødby.
Senaste kommentarer