Sweden Bike Expo 2016 – Frog

Datum:
31 mars 2016 19:18

Frog är en riktig framgångssaga. Företagets idé är att tillverka lätta cyklar för barn och har växt kraftigt sedan starten för tre år sedan. Happyride fick en pratstund med Ilja Jakerson som är sverigerepresentant för märket.

Berätta om märket för de som inte är bekanta med Frog.

Frog är ett engelskt märke som har funnits sedan 2013. Det startades av Shelly och Jerry Lawson som är riktiga cykelmänniskor men som upptäckte att när de skulle köpa cyklar till sina barn så fanns det inga lämpliga cyklar på marknaden. Alla var tunga och otympliga stålramar med dåliga komponenter. Mycket beror på att de stora märkena inte tjänar pengar på sina barncyklar och då satsas det inte heller på forskning och utveckling. Då bestämde sig Shelly och Larry att de själva skulle börja tillverka schyssta cyklar för barn och sedan dess har det formligen exploderat.

Frog finns nu i 31 länder och öppnar i snitt en butik om dagen runt om i världen. Omsättningen dubblas för varje år. Kunderna kommer hit och säger att äntligen har någon fattat det här med lätta cyklar till barn.

Vad kännetecknar en Frog?

Förutom grodan som alla barn gillar så handlar Frog om funktionalitet och låg vikt.

Under utvecklingen så satte de 500 barn i olika åldrar mellan 2-16 år på en testjigg och frågade vad som kändes tryggast, säkrast och bäst. Efter att ha sammanställt resultaten fick de svaret på hur en barncykel ska se ut med storlekar, geometrier och detaljer med exempelvis smalare styren och bromsar som ska kunna nås med små fingrar. För att barnet ska få ut kraften i pedalerna är q-faktorn jätteviktig. Där mättes olika bredder med effektmätare för att få fram bäst effektivitet. Resultatet ser vi på de senaste cyklarna som till i år fått raka vevarmar för att kraften ska gå rakt ner och inte ut åt sidorna. Som en liten parentes kan man konstatera att barn presterar imponerande watt/kg, något man själv gärna skulle vilja kunna göra.

En röd Frog 48 med 16"-hjul Anders JanssonEn röd Frog 48 med 16″-hjul

Den låga vikten kommer av att Frog är lättmetall rakt igenom. Inte bara ramen utan även styre, styrstam etc. för att få ner vikten så mycket som möjligt. Varje gram är viktigt för att barnet ska ha kul på cykeln. Alla komponenter är bra komponenter och som även följer normal cykelstandard med exempelvis 1 1/8 styrlager och 27,2 mm sadelstolpe så att det enkelt går att uppgradera när barnet växer. Cyklarna väger mellan 4 till 10 kg beroende på modell.

Var tillverkas cyklarna?

Produktionen sker i Wales. Ramarna kommer från Asien men slutmonteringen sker här i Europa.

Handbroms eller fotbroms på barncyklar, vad är Frogs inställning?

Handbroms helt klart. Frog inte bara tror utan vet att det är rätt metod. Vi lär barnen för framtiden. När de växt upp kommer de att använda handbromsar så varför inte börja när de är små. Därför har vi har även satt handbroms på de minsta springcyklarna för att barnen ska lära sig tidigt. När de sedan växer upp och byter till nästa cykel är det en sak mindre att lära sig och de kan istället koncentrera sig på att vänja sig vid den lite större storleken och eventuella växlar.

Vad är nytt inför 2016?

Frog har inga traditionella årsmodeller så det går inte att säga att 2016 är bättre än 2015. Det görs kontinuerliga uppdateringar av cyklarna var tredje månad. Det senaste är det här med q-faktor som innebär att alla nya modeller har raka vevarmar. Utvecklingen sker även med input från användarna som ger förslag på vad som kan förbättras. Senast var det en vajer som riskerade att repa kläder och som vi nu infört ett plastskydd på.

Avsaknaden av årsmodeller ses bara positivt från både butiker och konsumenter. Butikerna gillar våra cyklar då vi inte har årsmodeller som måste reas ut efter varje säsong.  För konsumenterna påverkas andrahandsvärdet positivt och som vi vet är högt för våra cyklar.

Mycket handlar om väl ekonomi när det är dags att köpa barncykel och Frog kostar en del?

Visst är det så. Tycker man att en cykel till ens barn ska kosta 500 kr så kan det vara ok men då ska man vara medveten vad man får. Frog kostar lite mer och börjar på 1500-2500 kr men är det absolut bästa du kan få om du är medveten om vikt och ekonomi. Vi skulle såklart kunna montera ännu lättare komponenter och även kunna bygga en cykel av kolfiber men då går priserna upp. Vi har en prisnivå nu som vi känner fungerar både för konsumenter och för butiker.

Till varje cykel förutom springcyklarna medföljer två uppsättningar däck (gata och grus) och skärmar på den svenska marknaden. Skärmarna monteras av/på snabbt beroende på väderlek och vilket utseende som barnet önskar för dagen.

Tidigare har det varit lite klurigt att kunna handla Frog i Sverige. Hur är det idag?

Idag är det väldigt enkelt. Frog finns i butiker runt om i landet och går även att beställa via nätet med leverans på två dagar.

BILDGALLERI:

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Ilja 2016-04-08

Det kan jag säkert ordna. Maila mig på ilja(snabel-a)frogbikes.com

garfunkel 2016-04-02

Var är watt-siffrorna! *upprörd* :)

Jörgen_A 2016-04-02

Någon som vet om man kan köpa vevarmarna löst?