Test: Oval klinga

Datum:
12 augusti 2021 11:42

Vi har umgåtts en sommarmånad med en 30-tandad oval klinga från Absolute Black i den kostsamma kulören PVD Rainbow. Ingen revolutionerande uppgradering till din stigcykel, men en trevlig detalj som ger dig mindre belastning på knäna och något bättre klättringar konstaterar testaren. 

Något som jag länge har velat testa är oval klinga. Jag var nyfiken på att själv se om detta kunde vara något för mig. Bland mina vänner är det många som aldrig har provat och på nätforum går åsikterna isär. Därför tyckte jag att detta kunde bli en bra sak att prova på IRL och dela med mig av mina tankar.

Oval klinga 1 Hugo RöjgårdOvala klingor görs av flera varumärken, vi testade en variant från Absolute Black.

När jag väl fick tag på rätt klinga, en 30 tandad från Absolute Black, var det inga problem att montera den på cykeln. Mina förväntningar var ganska stora när jag tog de första tramptagen och jag trodde att skillnaden mot den klassiska runda klingan skulle kännas ganska mycket. Jag fick klingan i regnbågsfärg och den kostade drygt 1200 kronor, väljer du en svart, röd, orange eller liknande så kostar precis samma ovala klinga istället 750 kronor.

Hugo RöjgårdTestaren fick lite ångest vid premiärturen då initiala känslan av den ovala klinga var ”det känns ingen skillnad”.

Till min förvåning var den initiala känslan inte mer än en liten nyansskillnad och inte alls så stor skillnad som jag trodde skulle märkas. Efter att ha cyklat någon kilometer på mina lokala stigar var skillnaden mot den runda fortfarande inte uppenbar.

Oval klinga 2 Hugo RöjgårdOval klinga med 30 tänder från Absolute black.

Något som jag hört och läst om ovala klingor för mtb var att de gjorde skillnad i klättringar och att de möjligen kunde vara skonsammare mot knäna. För att testa detta cyklade jag till en tekniskt utmanande klättring som brukar vara ganska tuff och som jag inte alltid lyckas med på första försöket, speciellt inte om det är blött. Denna dag var det blött och jag kom inte heller upp på första men väl det andra försöket. Premiärturen fortsatte ett par mil i nackareservatet men känslan när jag kom hem var varken från eller till. Var det någon större skillnad?

”Efter ett par veckor började nyansskillnaderna dock kännas och min oro över att detta skulle bli ett icke-test släppte.”

Efter ett par veckor började nyansskillnaderna dock kännas och min oro över att detta skulle bli ett icke-test släppte. För det är förstås en skillnad. Det tydligaste är vid motlut, både på långa endurotransporter och tekniska klättringar. Kraftfördelningen jämnas ut och gör att knäna i det mest böjda och svagaste läget avlastas. Istället utnyttjas kraften maximalt i läget där benet har som mest kraft. Det är den ovala klingans design, en kombination av en 28 tandad och en 32 tandad klinga som möjliggör detta. Enkelt och smart då kraften på pedalerna inte är den samma över hela varvet.

 

Absolute BlackOvala (och runda) klingor kan fås i de flesta färger numera…
Absolute Black…som röd, svart och regnbåge.

När det går utför är skillnaden mellan den ovala och den runda försumbar. På en brantare klättring däremot blir risken att spinna loss med bakhjulet mindre och det hela blir lite mer förutsägbart. Detta gör att du kan fokusera på nästa hinder och hålla upp blicken och ha ett bättre utgångsläge inför nästa parti. Jag har inte direkt märkt någon skillnad i vilka växlar jag använder, det skulle i så fall möjligtvis vara på de svagt lutande klättringarna där jag kanske kunnat köra på en tyngre växel än tidigare.

Hugo RöjgårdOvala testklingan till vänster och den klassiska runda till höger.

Det finns ett par saker att tänka på om du funderar på att skaffa en oval klinga. Kolla hur stor klinga din ram tillåter då en 30 tandad oval klinga i det ”breda läget” motsvarar en 32 tandad rund. En annan sak som är viktig om du har en kedjestyrare är att kolla att den passar. Alla kedjestyrare funkar nämligen inte ihop med en oval klinga. Den jag testat är också den från Absolute Black och har extra ”spelrum” för att matcha klingans rörelse. Utöver detta är det inte något speciellt som behöver kontrolleras, växlarna fungerar lika bra med den ovala som den runda klingan.

Oval klinga 3 Hugo RöjgårdI fält fungerar den ovala klingan särskilt fint vid klättringar enligt testaren.

Är det värt då? Efter att ha testat den ovala och även bytt mellan dem och kört ”back to back” så kommer jag att behålla den ovala klingan på min cykel. Jag märker skillnad och håller även med om att det känns skonsammare för knäna. Men det är absolut inte den första komponenten på en cykel som jag skulle uppgradera. Annat är viktigare, för känsla, grepp och rull är ju till exempel bra däck betydligt viktigare än en oval klinga. Men för dig som kanske har besvär med knän eller som bara vill prova på så är det värt att testa en oval.

Absolute BlackI testet körde vi Absolute Blacks ovala klinga i kulören PVD Rainbow, vilket var lite extra dyrt cirka 1220 kr (119,95 Euro) i vanliga färger kostar samma klinga cirka 750 kr (74,95 Euro).

Video av testet där du bla får hänga med på premiärturen 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

bigmollo 2021-08-17

Noll problem ungefär. Jag med kompakt 50/34

Mathias 2021-08-17

När jag testade ovala klingor (på sent 80-tal har jag för mig) så var skillnaden påtaglig. Men det var på racer och ovaliteten var betydligt större än var en liten mtb-framklinga är idag. Jag inbillar mig att effekten blir mindre ju mindre klingan fr...

WAKIdesigns 2021-08-17

Jag har haft problem med knäna tills jag började cykla med knävärmare redan vid +15. Känner till folk som cyklar utan någonting i +5. No probs. Det finns folk som kör singelspeed typ hela livet. Det är alltså individuelt. Snacka bara med löpare om...

bigmollo 2021-08-16

Ingen skillnad mot innan. Har inte märkt något negativt på grus eller stig heller.

Eddy 2021-08-16

Jag har ovalt på racern(absolute black)runt på ny införskaffade graveln, börjar få känning i ett knä, samma som innan jag bytte till ovalt på racern. Har nyligen skaffat graveln och knäproblemen är i sin linda...kommer att skaffa ovalt till GRX grupp...

Jensen 2021-08-16

Hade problem med knäna på racern för herrans massa år sedan. Bytte till ovala från rotor. Klart mindre problem efter det. Placebo eller inte, vad vet jag, men för mig har det funkat.

C-dale 2021-08-16

Hur funkar växlingen med ovala klingor? Dåligt eller ok?

glitch 2021-08-16

Lite vetenskap om det där med ovala klingor (bland annat, också mycket om vevarmslängd och kadens :) ) https://endurance-innovation-podcast.simplecast.com/episodes/professor-jim-martin

WAKIdesigns 2021-08-16

Att “ha ont i knäna” är så komplext att typ av klingan är ganska osannolikt att fixa det. Att minska symptom under en särskilt aktivitet - Ja! Har hört folk säga att senaste trenden med brant sadelrör vinklar har försämrat deras problem med knäna. ...

bigmollo 2021-08-16

Jag har helt köpt idén med att ovala klingor (Absolute black) är snällare mot knäna. När jag tänker efter så har jag inte haft ont i knäna sen jag bytte till ovala. Som skrivits tidigare, om du har slitna klingor och måste byta så kan du testa ovala...