Test: Shimano RX8 – Gravelsko utan kompromisser!

Datum:
24 augusti 2020 21:29

Ska det verkligen behövas en särskild sko för att cykla grus? funkar inte ett par MTB-skor minst lika bra? RX8 är Shimanos finaste sko för Gravel och det är en sko som både övertygar om sin egen nödvändighet och får mig att ifrågasätta mina andra skor.

Jag gillar rejsiga MTB-skor och kör normalt skor tänkta för XCO även till downhill. Jag vill inte ha en massa onödig volym kring fötterna och klickar sällan ur. På landsväg är jag puritan och vill helst inte köra med annat än riktiga landsvägsskor.
Men nu efter tre månader i Shimanos RX8 kan jag tänka mig att tänka om. Passformen är så pass bra och vikten är så låg att jag lätt skulle kunna tänka mig att använda RX8 till allt.

Kolsulan är perfekt men det gör lite ont att titta på den efter några promenader.

Shimano har byggt en kolfibersula som hämtat mer inspiration från deras landsvägsskor än från MTB och utanpå sulan sitter två nätta gummisektioner med mönster för att skydda klossen och ge grepp när man går. Kolfibersulan är inte särskilt skyddad och det krävs inte många steg i gruset innan det syns, men absolut inget som påverkar funktionen. Att mycket av kolsulan är exponerad är något man får acceptera då skon är så pass lätt.
En av de första cykelturerna avslutar jag med några hundra meters promenad mot en ny slang och en pump, då upplevde jag ett visst glapp och började fundera på hälgreppet, när jag tittar ner på skorna upptäcker jag att dom inte är åtdragna, två timmars aktivt cyklande utan att märka något tyder på att hälgreppet, i motsats till mitt första antagande troligtvis är väldigt bra.

Boaspännet i kombination med ett kardborredito ger tillsammans med lästen en väldigt bra passform även för mina lite smala fötter.

En sko till allt?
Om jag lyckas mästra min fåfänga kommer jag tids nog låta även några av mina landsvägscyklar få dubbelsidiga SPD-pedaler, då är det troligt att jag kommer att ha RX8 på fötterna även på vägen. I skogen har jag redan tagit steget, och jag gillade känslan, som ett par riktigt rejsiga XCO-skor men med mindre gummi under. Perfekt om man inte går så mycket och inte behöver dom där dobbarna fram som finns på vissa XCO-skor. För mig är det en sko för allt, men givetvis kommer den mest få nöta grusväg.
Och som svar på om det behövs en specifik sko för gravel, nja, det funkar faktiskt väldigt bra med ett par rejsiga XCO-skor också.
Men jag vill nog ha ett par RX8 för gruset ändå.

Under testperioden körde jag också ett par turer med MTB, jag saknade inte de klumpiga dobbarna som många XCO-skor har. Jag kan ha hittat en ny favorit även för MTB.

Shimano RX8
Vikt: 630 gram i strl 46
Rekpris: 2500 kronor
+ Passform, låg vikt, vridstyvhet, snygga (i den svarta färgen)
– Sulan ser sliten ut snabbt, mindre snygga i silver

Vad tycker du om Shimano RX8?
Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Inga kommentarer