Test: Specialized Defroster Trail mtb

Datum:
25 februari 2021 14:47

En förfrusen stortå fick skribenten att pröva ett par vinterskor för mtb. Här är hans intryck av Specializeds vintersko Defroster. En trevlig, varm och torr upplevelse, dock med en lätt glappande häl summerar testaren. 

Jag har vintercyklat mtb i många år utan riktiga vinterskor. Nog har jag varit frusen om fötterna, men inte värre än att jag fortsatt köra med vanliga cykelskor. Detta pågick fram till för ett par månader sedan då jag förfrös vänster stortå.

Men en gång är ingen gång, right? Det hände dock igen veckan efter och denna gång var det värre, jag tappade all känsel i tårna på vänsterfoten en bra bit hemifrån och kände hur paniken kröp sig på. Väl hemma tog det över en timme innan känseln sakta kom tillbaka var efter det pirrade och isade det i stortån i flera dagar efteråt. Nu var det dags att skaffa ett par riktiga vintercykelskor!

Hugo RöjgårdSpecialized Defroster påminner om en längdåkningspjäxa på steroider.

Specialized Defroster är en skomodell från Specialized som har funnits i flera år men som 2020 fick en uppfräschad design. Det är en rejäl sko som påminner lite om en kralligare längdskidpjäxa.

Defroster hamnar i något slags mittensegment när det kommer till volym. Det finns ännu rejälare cykelkängor, men också lättare vinterskor på marknaden. Låt oss ställa sex elementära frågor kring dessa skodon: är de varma, är de täta, är de kompatibla med pedalerna, är passformen bra, vad kostar de och det viktigast slutligen: min subjektiva uppfattning om utseendet. Låt oss börja.

Hugo RöjgårdSpeicalized Defroster testades ned till – 14 grader Celcius med gott resultat.

Är de varma?

För att behålla värme i skor krävs det luft, precis som i en termos. Specialized Defroster är rymliga och har gott om utrymme framme vid tårna just för att behålla det isolerande luftlagret mellan skons vägg och tårna. Isoleringen gör vad den ska så svaret på frågan är – ja, de är varma. Jag har testat dem i så kallt som – 14 grader utan att frysa det minsta. Då hade jag, ska sägas en tunn ullstrumpa och en bra socka på foten. Med bara en socka har jag kört i – 7 grader vilket har fungerat bra det med. Har du väldigt känsliga tår, något som kan bli en konsekvens efter förfrysning så finns det ju även engångs tåvärmare och liknande som kan vara ytterligare komplement.

Är de täta?

Ja, Defrosterskorna är täta mot väta. Vid ett tillfälle, när spångesten blev för svår och jag var tvungen att slänga ut en fot i en 10 – 15 cm djup isvattenpöl tänkte jag först att detta kommer att bli kallt. Men trots vatten upp till fotknölarna så läckte inget in! Med vanliga skor hade det varit raka vägen hem med förfrusen fot som följd, men nu kunde jag istället cykla vidare utan minsta bekymmer.

Kompatibel med pedalerna?

Skon är gjord för clipless-pedaler med SPD-infästning. Jag har testat dem tillsammans med Crankbrothers mallets- och eggbeaterpedaler, båda varianterna fungerar utmärkt med skorna.

CrankbrothersDefroster är för clipless SPD, testaren har kört med två olika pedaler från Crankbrothers som bägge fungerat felfritt.

En sak att tänka på är dock att skorna är breda, första turen plågades jag av ett gnissel som uppstod när skons gummibeklädda insida gneds mot vevarmen på ena sidan. Problemet upphörde efter att jag justerat klossen under skon, men det är inte mer än ett par millimeters spelrum mellan sko och vevarm vilket kan leda till polerade vevarmar på sikt. Sulan är gjort av en ”Slipnot” gummiblandning (nej inte Slipknot det legendariska metalbandet från Iowa) utan en typ av gummi som håller dig på fötterna även när du behöver gå på hällar och rötter.

Creative Commons 2.0Slinknot och Slipnot är två olika saker.

Hur är då passformen?

Ett beprövat Boa-system snör åt om foten. Med enkelhet dras knoppen ut med ett klick för att släppa på snörningen och trycks in och vrids om för att spänna åt. Själva funktionen finns det inget att klaga över och det går att justera detta i farten. Överlag krävs inte mycket finess eller kraft för att få på och av dessa skor, något som andra vinterskor fått kritik för.

Snörningen sitter mest åt över främre fotryggen, alltså över fästpunkten mot pedalen vilket är bra. Dock finns det inte riktigt något som håller hälen på plats. Så länge du faktiskt är fäst i pedalerna är detta inget problem men behöver du kliva av och gå en bit så kan detta bli lite jobbigt. Skons nedre del är ganska styv medan skaftet är mjukt vilket gör att det uppstår rörelse där delarna möts, alltså vid övre hälen.

Hugo RöjgårdBoa-snörning är det som håller foten på plats i Defroster-skon.

På min första tur med skorna fick jag punktering. Pinsamt nog hade jag inte slang med mig och det blev en två kilometers promenad hem vilket resulterade i ett skavsår på ena hälen. Efter att ha gått in skorna ordentligt så är problemet mindre och skavet borta men den bakre delen av skon är fortsatt betydligt lösare runt foten än den främre.

Utseendet då?

Hela ytterdelen av skon är gjord i ett reflexmaterial, detta är något av en vattendelare där fåfänga ställs mot funktion. Ska du bara cykla i skogen så är inte reflexfunktionen speciellt nödvändig, men ska du å andra sidan använda dem för pendling så kan ju detta vara en bra grej.

Så fort det ligger snö på backen ser den ljusa reflexytan bra ut mot det vita, men visst den ballaste skon rent utseendemässigt är det kanske inte. En sak som stört mig lite är att plösens ögla för boaspännet ibland glidit av och istället blivit en flärp som sticker ut.

Hugo RöjgårdInte det ballaste utseendet enligt testaren.

Var ligger de prismässigt?

För ca 2400 kronor är Specialized Defroster är inte de billigaste vinterskorna men inte heller de dyraste. Kvaliteten på dem är god så de lär inte slitas ut i första taget.

Specialized Defroster vintersko för MTB

Plus:

+ De är varma nog för en svensk vinter, alltså för både blött och nollgradigt, men även för de där riktigt kalla dagarna då snön knarrar härligt under däcken.
+ Reflexerna ger bra synlighet i trafiken.
+ Vattentäta på riktigt, något som kan rädda turen.

Minus:

– Öglan över boaspännet lossnar ibland och sticker ut som en lös flärp.
– Något lös passform runt hälen.
– Reflexerna är kanske inte högsta prio för den fåfänge.

Fakta:

  • Vikt: 550 gram (per sko) i storlek eu 43.
  • Thinsulate® 400-gram isolering.
  • Nylonkompositsula med SlipNot™ gummisula: Stiffness Index 6.0.
  • Boa® dial spänne med livstids garanti.
  • Helt reflekterande yttersida.
  • Generös passform hjälper till att behålla värmen.
  • Defroster Trail MTB har SPD-infästning.
SpecializedStilstudie av Defroster ur tre olika vinklar.
Anders Wingqvist/HappyrideShimano MW700 Gore-Tex är en liknande vintersko för ungefär samma pris.

Cyklar du stig med vinterskor? Vilka är dina favoriter? Dela gärna med dig i tråden! 

/TEXT & FOTO: Hugo Röjgård

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

wheellab 2021-03-22

limmat med Marine Epoxy!

Berk 2021-03-22

Fin lösning! Jag behöver den nu också. Hur har du fästnat kardborren? Är den självhäftande? Eller har du limmat, och i så fall med vilken lim?

Berk 2021-03-22

Jag är inte vidskeplig, men kanske borde jag inte har skrivit det ... Hade redan märkt att högerskon inte klippande in bra. Trodde att SPD platta var gammal, men såg nu att en gänga har dragit ut från sulan och sitter i vägen. Bestämda att det var...

Mats R 2021-03-05

Även jag har ett par Defroster av den aktuella modellen. Mina kompletterande kommentarer: * skon är bred, för bred för mig i häldelen * skon är tät, vilket också innebär att den inte "andas". Jag blir kall då fukt förstör isoleringen. (en plastpåse p...

AAverdal 2021-03-05

Mycket illa planerat att publicera ett "test" av vinterskor när snön är borta, snödropparna står i blom, fåglarna kvittrar och stigarna bara är lätt fuktiga. Min lösning på vintercyklingen är ullstrumpor och sockar i Gore-tex. Varmt, vindtätt och kl...

grenhall 2021-03-01

Jag har kört hela vintern här nere i tropikerna, Skåne, med Specialized Defroster, äldre modellen inte Trail. Helt värdelösa. Har dessutom använt överskor i tjock neopren men ändå fått överfrusna tår efter 2,5-3h. Förstår inte hur det går ihop men s...

Berk 2021-02-27

Som en annan skrev här är Defroster, wenigstens gamla modellen som jag har, inte varma, så tror inte att tuna solan är en problem, smarta hela skon. Jag har varma fötter, så för mig räcker det men vattentätheten av Defroster, som är riktig bra: man k...

Lingon 2021-02-27

Har inte testat defroster, men haft lite andra vinterskor från shimano och northwave. Problemet med dom är att sulan vid spd-pedalen är lika tunn som sommarskor, vilket gör att kylan kommer krypande underifrån genom pedalen, även om ovandelen är väli...

xlbiking 2021-02-26

Hade ett par Defroster, sålde. Stor besvikelse, varken grepp eller värme. Testade de med merino ull strumpor, dubbla strumpor, även med fotvärmare - värdelösa skor. Sålde också min Specialized Sequoia, Burra Burra ramväska, pizza rack och i princip a...

Berk 2021-02-26

Jag har gamla modellen med karrebord. Riktigt nöjd! Endå problemet är hala plastsulor. På nyårsafton gled jag från en isig steg i en sjö pga det. Är det någon som har haft båda gamla och nya modellen? Är det bara att köpa nya när mina gamla är slut?...