Tour de France, start i Danmark 2021!

Datum:
20 februari 2019 21:19

Turerna kring huruvida Danmark skulle bli värdnation för Tour de France 2021 eller inte, gick fram och tillbaka under gårdagen. Sedan Frankrikes president Emmanuel Macrons statsbesök i höstas, har det spekulerats i om det blir cykelnationen Danmark som kommer stå värd för det prestigefyllda cykelloppet. Så igår eftermiddags släpptes nyheten på Twitter av Danmarks finansminister (Kristian Jensen), att nu var det klart. Tweetet togs dock bort en stund senare och förvirringen var total. Men för ca en timme sedan klargjorde Tour de France arrangören ASO att Danmark mycket riktigt blir första värdlandet.

Gårdagens förvirring tycks bero på att man inte varit överens om vilken stad som skulle bli målgång för etapp två. De danska arrangörerna hade föreslagit Odense men från Frankrikes sida ville man att etappen skulle avslutas på Fyn. Så blev också fallet och etapp två kommer således av avslutas i Nyborg. ASO var väldigt bestämda med att loppet skulle gå över Stora bältsbron med målgång direkt efter broslut.

Även om de danska arrangörerna hoppats på målgång i Odense så hänger man inte läpp utan är otroligt glada över att få arrangera loppet, säger Odenses borgmästare, Peter Rahlbäk Juel till Fyens.dk.

De danska förslagen såg ut enligt följande:

  1. etapp i Köpenhamn (enkelstart)
  2. etapp från Roskilde till Odense ca 190 km och över Stora bältsbron
  3. etapp vejle till Sönderborg

Men nu blev det alltså Nyborg istället för Odense.

På Köpenhamns rådhus hölls i förmiddags en presskonferens för att efter gårdagens förvirring, en gång för alla meddela att Danmark nu officiellt står som värdland 2021.

”Det var inte fake news igår utan en dröm som går i uppfyllelse”, säger den danska statsministern Lars Lökke rasmussen och tillägger att bakom det glädjande beskedet ligger mycket hårt arbete.

De tre etapperna kommer att köras i Danmark 2, 3 och 4 juli 2021. Arrangörerna räknar med att 900.000 åskådare kommer att följa loppet längs med de danska landsvägarna.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

HasseL 2019-02-21

Ja men så får man se touren oxå i Danmark efter ha sett Girot här...

thomaslundstrom 2019-02-21

”enkelstart” är sannolikt en översättning från danskans ”enkeltstart” = tempo på svenska.

Miss Lycka 2.0 2019-02-21

Nu ligger Nyborg på Fyn. Det gör Odense också.