Trenden som pumpar in över Cykelsverige

Datum:
11 augusti 2020 15:19

Förra sommaren gjorde pumptracks entré med buller och bång på den svenska tävlingsscenen när the World Championship Qualifier Events hölls i Järvsö. Även vanliga svenska dödliga cyklister har börjat inse tjusningen i att flyta trampfritt fram över de kuperade gokart-liknande banorna som ploppar upp runt om i landet. 

Förra sommaren gjorde pumptracks entré med buller och bång på den svenska scenen när the World Championship Qualifier Events hölls i Järvsö. Eventet lockade så många cyklister från hela Sverige att det blev en av världens största kvalificeringstävlingar. Finalen gick sedan på hösten i Schweiz.

Finalen av tävlingsserien i pumptrack gick förra året i oktober i schweiziska Bern, ett av kvalen till finalen gick i Järvsö, Sverige.

Själva pumptracken i Järvsö där det kvalades byggdes av Velosolutions Scandinavia och dess design gjorde att den blev en succé bland cyklister i alla åldrar och kategorier.

Är pumptracks det nya heta i Sverige?

Pumptracks har poppat upp över hela landet de senaste åren och verkar bli mer och mer populärt allteftersom nya banor byggs. De flesta skidorter som satsar på cykling ser till att göra någon form av pumptrack, med allt från ambitiösa byggen i asfalt, via hyfsat lättåkta grusade banor till mobila träkonstruktioner med supertvära kurvor. Även andra platser vill få till pumtracks, i Göteborg lades bland annat ett medborgarförslag förra året på en 1000 kvadratmeter stor asfalterade pumptrack.

Hur kommer det sig då att den nya grenen plötsligt blivit så populär och hur bygger man en pump track som passar alla kategorier av cyklister och hjul? Vi tog ett snack med Johan Lindström från Velosolutions Scandinavia när deras tredje pumptrack precis stod färdig att välkomna Cykelsverige.

Hårt jobb med att bygga asfalterade pumptrack, men enormt kul för de som cyklar i den.

Hej Johan, berätta mer om er nya pumptrack?
Den ligger i den lilla orten Järpås utanför Lidköping, precis bredvid en skola så förhoppningsvis blir det ett ställe där eleverna kan träffas både på fritid och idrottslektioner. Och naturligtvis är den öppen för alla intresserade, inte bara elever. Bygget tog ca fyra veckor och vi har använt oss av 2.500 ton grus och 200 ton asfalt för att bygga den. Den har stått öppen sen mitten av juni.

Markarbete och plats för pumptracken.
Bygget fortskrider.
Stora delar av asfalteringen klar.
Sista finishen i Järpås.

– Det var faktiskt den lokala skateklubben Järpås Skate Förening som drog igång projektet. Det är fantastiskt att se idrottsföreningar tänka utanför boxen och skapa något som flera olika grupper kan använda. En skatebowl till exempel, begränsar användningsområdet till bara skateboard-åkare medan en pump track fungerar för alla hjulsporter, alla åldrar och alla färdigheter.

Hur ser designen på pumpen ut?
Banan skiljer sig helt från de två pumptracken som vi har byggt i Järvsö. Den är lite mindre, 1.500 m2, och har två loopar: en huvudbana och en mindre bana för barn. Det finns även en rail för skateboardåkare i barnbanan. Den stora loopen har en unik design med åtta eller nio kurvor och jag vet vad ni tänker: ”det är många kurvor på raken”. För att var ärlig, vi var lite skeptiska. Men det blev jättebra och det är sjukt roligt att köra. Det är nästan som att åka slalom när man kör kurva efter kurva. Riktigt coolt koncept! Och riktigt kul!

Många kurvor i den stora loopen på Järpås pumptrack.

Hur säkerställer ni att era pumptracks tilltalar både nybörjare och mer avancerade cyklister?
– Allt handlar om målgrupper och design. Först och främst pratar vi med kommunen eller sportklubbarna om vilken typ av ”kunder” de har i åtanke och överväger olika aspekter av var den ska byggas. Ska den till exempel byggas nära en skola med unga elever eller nära en cykelklubb med många duktiga cyklister?

Teståkning av byggarna själva.

– När det kommer till design så försöker vi alltid tänka utanför boxen och på ett tredimensionellt sätt. Det är inte bara ”en loop” som går runt, runt. Den måste vara designad för att uppmuntra kreativitet och kunna köras på flera olika sätt. Barn och vuxna ska aldrig behöva bli uttråkade av att köra den eller av dess möjligheter. Jag älskar att se barn och ungdomar hitta sina egna vägar genom en pumptrack. Det är en av anledningarna till att vi inte använder oss av pilar, vi vill inte hålla tillbaka kreativiteten.

Varför har pumptracks blivit så populära i Sverige?

– Under det första året kände vi att vetskapen om  pumptracks var så liten i Sverige,  att det var svårt att förklara varför de är så bra och varför de var värda att investera i. Vår första bana i Järvsö tror jag var av stor betydelse när det gällde att sprida ordet. Numera kan vi istället för att förklara konceptet visa lokalpolitiker och sportklubbar vad det handlar om och öppna  ögonen för vilken betydelsefull investering det är.

Velosolutions SwedenJärvsös stora pumptrack.

– Kunskapen om pumptracks har fått momentum. Jag  tror att när lokalpolitiker väl förstår vad det handlar om så kommer de att bli än mer populära, och de kommer att inse den positiva effekten på folkhälsa och aktivitet, särskilt när det gäller unga. Faktum är att vi är i kontakt med regeringen om detta eftersom de tittar närmare på frågan om ungdomshälsa och aktivitet och ska genomföra en stor nationell undersökning i ämnet. Jag är en stark anhängare av spontan aktivitet, saker som naturligt får igång folk och jag tycker pumptracks är en sådan. Jag anser att de borde vara en naturlig del av varje ort eller stad. Centralt belägna så att det blir en naturlig mötesplats och kan användas av många människor. Ganska många som jag pratat med vill placera en pumptrack i utkanten av en skog eller ett avskilt område, men för mig är det fel väg att gå. En pumptrack ska ligga centralt, nära faciliteter, parkeringsplatser och med bänkar så att den är lätt använda.

Pumptracken i Järvsö stod värd för ett World Championship Qualification event förra året – förväntade ni er en sådan succé?
– Inte alls! Det var fantastiskt att uppleva och vara en del av. Det var en av världens största Qualifier events under 2019 och det var riktigt coolt att se så många deltagare, särskilt tjejer/kvinnor, som tävlade. Fantastiskt hur snabbt den här grenen har växt både här i Sverige och internationellt. Pumptrack blev till och med en UCI-sanktionerad gren förra hösten och det betyder mycket för en sådan här ny sport. I Sverige förs liknande samtal om att grenen ska få SM-status så att vi kan arrangera riktiga svenska mästerskap. Utöver det så kanske det blir en Scandinavian Cup år 2021. Mycket roliga saker som händer!

Hög flygtur i pumptracken i Järpås utanför Lidköping.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

__jp 2021-03-03

Är det någon som vet om det är något pump track projekt i Stockholm på gång?

Skogling 2020-09-15

Får man köra E-bike i pumptracken? Jag vill ju maxa ut alla trender!

Lars.E 2020-09-15

Här är lite färska filmsnuttar med teamet Tompa bygger pumptrack med i Örnsköldsvik. 766083027523516 https://www.facebook.com/ckornenmtbarena.se

Kara 2020-09-04

Det låter vettigt. Dock i dagens läge har vi inte en klubb som kan/vill söka pengar. Dvs. just nu är det bara jag som privatperson som försöker att driva detta. Även om jag tillhör GSC....

C-dale 2020-08-30

Tompa Johansson har väl en firma som bygger allehanda banor.

Berk 2020-08-29

Jag har lärt mig pumpa på flowtrailen i Fiskartorpet, men den är en flowtrail, inte en riktigt pumptrack.

Startgas 2020-08-29

Järvsö pumptrack är väl till viss del finansierad med bidrag från Allmänna Arvsfonden? Ansök hos de, sammanlagda summan för alla ansökningar förra året var visst mindre än deras budget för det året. ;)

Kara 2020-08-29

Jag hade kontakt med en positiv person från GBG Stad i veckan. Hon skulle träffa en person som tydligen hanterar det förslaget och prata om det. Så den positiva personen fick ett maila med massa bra bilder samt förklaring varför vi behöver sådan pu...

thor95 2020-08-24

Hej Det att uppala inte har en pumptrack stämmer faktiskt inte. Inte asfalterad visst men roligt och vettigt ändå Y8YF9LYGyU8

Kara 2020-08-19

Nä...det går så där för GBG Stad att fatta beslut ang. pumptracksförslaget :( Sist jag hörde var att det var inte budgeterat (nähä!). Ska trycka på de igen. Men, ärligt talat, så tror jag vi behöver sponsorer för att dela upp kostnader. Och jag "...

KÖP & SÄLJ