Vallåsen stänger – men behåller cyklingen

Datum:
23 september 2022 16:43

Ägarna till liftanläggningen Vallåsen i södra Halland meddelar att de stänger ner sin vinterdrift på grund av milda vintrar och bristande lönsamhet. Planen är däremot att fortsätta bedriva cykling framöver.

Det är vår systersajt Freeride.se som berättar att Branäsgruppen idag gick ut med nyheten om att man stänger ner vinterdriften av Vallåsen i södra Halland, hemvist till Sveriges sydligaste liftburna bike park. Vallåsen har sedan en tid tillbaka varit ute till försäljning då Branäsgruppen, som idag äger anläggningen, gått ut med att de vill satsa mer på sina större skidanläggningar – det vill säga Kungsberget och Branäs.

Försäljningen verkar dessvärre inte ha gått som planerat och nu meddelar Branäsgruppen att Vallåsen i framtiden kommer hålla stängt under vintertid så länge de står som ägare till anläggning.

Vallåsen Bike ParkVallåsen blir enbart en cykelanläggning framöver.

Vallåsen ligger på Hallandsåsen, och det är en utmaning att driva en skidanläggning så långt söderut i Sverige. I synnerhet är det bristande lönsamhet som står bakom beslutet men Branäsgruppen pekar också på höga elpriser och milda vintrar som en bidragande faktor – vilket gör snötillverkningen väldigt kostsam.

– Det är en enorm skillnad att producera snö i södra sverige med elpriserna som är nu. Det bidrog absolut till beslutet, säger Anders Kjällström, vd Branäsgruppen, till Sveriges Radio.

Branäsgruppen beklagar beslutet men menar att det inte är värt att chansa på att anläggningen ska gå med vinst.

– Chansen att överhuvudtaget gå plus är så pass liten att jag inte ser att det är värt att gambla. Talar man med hjärtat är det jättetråkigt, men hjärtat kan inte styra Excel-arket.

Vallåsen Bike Park uppges däremot inte att drabbas av det här beslutet utan fortsätta att drivas på som vidare. Vi publicerade nyligen en stor artikel om cyklingen där som du kan läsa via länken här nedanför.

Sedan tidigare har skidanläggningen Tolvmannabacken i Östergötland gått ett liknande öde till mötes och går numera under namnet Kisa MTB Park. Vad tror ni, kommer fler skidanläggningar i Sverige eller i världen att gå samma väg framöver? Diskutera i forumet.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

FredriCX 2023-04-16

Lagoma hopp att växa i tycker jag med. Kolla Isaberg. Nu finns det ju bara små eller rätt stora, som ändå kräver bra fart&commitment. Ngt mitt emellan hade varit najs. Och fina drops.

xyz-saft 2023-04-16

Det konceptet känns vattentätt!

Raggamuffin 2023-04-16

Som jag sa till Vilse, en stoooooor stenkista som ni kallar för Rocka Gil. Kanske bara göra om den på mitten på Maggan så man inte bara seglar över hela utan behöver dunsdunsdunsdunsa lite.

KOLOSS 2023-04-16

Jag ser gärna mer svarta features. Stora häller, sten kistor med flera linjer, gaps, osv. Sånt som kan utmana de mer erfarna cyklister

icecreamo 2023-04-16

+1 på övningshopp eller till och med en mindre dirt med lines i olika svårighetsgrader. Jag själv hade gärna blivit bättre på att hoppa och att nöta hopp i nån av lederna kan vara lite vanskligt pga att inte bli påkörd/vara ett hinder.

Maakus 2023-04-16

Har kört lederna för lite. Men... Dual slalom! 😁 Övningshopp nere på området.

Cyrox 2023-04-16

Jag lägger även till att plattformarna för att kliva på sittliften inte linjerar med själva sittkorgen. På högra sidan går liften ca 30cm utanför plattformen vilket gör att det bara är att luta ut cykeln så kroken kan passera sadelstolpen och därefte...

Cyrox 2023-04-16

Jag skulle gärna se lite pump rollers på de ställen där de röda/svarta stigarna blir lite flacka och man mest inväntar nästa parti. Exempel på befintlig bra pump rollers är tårtan innan träbron där den går ihop med old. Enkelt sätt att få bra fart fö...

Fundadores 2023-04-15

Trevligt med A o B linjer. Tex byggda trädropp i olika höjd. Kan ju liva upp vissa nedfarter för de duktigare cyklisterna. Annars hoppas jag man behåller parkens karaktär och inte ”slätar” ut den med för mycket byggda features.

skier 2023-04-15

Stenkistor och drop, inte hopp om man får önska fritt.