Sponsrat innehåll från Österrikiska Turistbyrån

12 av de bästa cykelområdena i Österrike

Datum:
05 juni 2019 23:06

I den här artikeln nosar vi på 12 olika områden i Österrike, i nästa artikel kommer vi att tipsa om 10 konkreta turtips. 

Hjälmen sitter som en smäck, adrenalinet pumpar, koncentrationen är på topp och en ljusblå himmel utlovar en fin dag – då är det bara att köra! Nedförs genom skogen, med grus och jordstänk under däcken och full fart ner till en kristallklar sjö. Cykling i Österrikes alpvärld är legendarisk.

Det finns något för alla: nybörjare, proffs, hobby-  och extremcyklister.  I de alpina landskapen kan cyklister njuta av en halvdag, en helddag eller flera dagars turer över höga berg eller böljande kullar. Oavsett om man är ute efter naturstig eller anlagda banor finns några av Europas bästa bike parks i Österrike.

Neusieldersee i Burgenland
– Kulinariska upplevelser och fantastisk natur

© Österreich Werbung, Fotographer: Martin Steinthaler (TineFoto)Två cyklister svalkar sig i Österrikes största sjö Neusiedlersee nära samhället Podersdorf.

LANDSVÄG: Neusieldersee är Österrikes största sjö och den grundaste, sjön ligger i den mest östra delen av Österrike i förbundslandet Burgenland. Medeldjupet är bara 1 meter och 2001 blev sjön upptagen på Unescos världsarvslista, samt skyddad som nationalpark. Naturlivet blomstrar i den här regionen, när man cyklar runt sjön kan man se en stor mängd olika fåglar och växter.

Cykelleden runt sjön är runt 125 kilometer, men förblir relativt platt jämfört med andra regioner i Österrike. Att ta ett raststopp vid den lokala vingården är ett måste. Vinet serveras med lokala tilltugg för att ge dig lite energi inför de nästa kilometrarna. Svalka av dig med ett dopp. Sjön kan vara ganska varm sommartid, vilket också gör den till ett perfekt badställe för barn.

Mühlviertel Granitland i norra Österrike
– Bohemiska skogar och otroliga panoramavyer

© MTB Region Mühlviertler GranitlandMountainbike vid Donau, i Mühlviertel Granitland

MTB XC/GRUS: I norra Österrike finns olika mountainbikeleder av varierande svårighetsgrad. Det finns en kort tur, som bara tar ett par timmar, men det finns också den stora granitlandskaps-turen, som är cirka 262 kilometer. Det är mestadels grusvägar men det är värt utsikten.

Europas näst längs flod Donau kan ses ovanifrån och när det är soligt kan man till och med se Alperna. När du cyklar i Mühlviertel kommer du dessutom att passera förhistoriska platser — keltiska stenar och gamla slott finns utspridda över hela regionen. Glöm inte heller att pröva munkarna som är så typiska för Mühlviertel!

Cykla i Salzkammergut
– Genom det idylliska Salzkammergut

© Österreich Werbung, Martin Steinthaler (TineFoto)Vid bryggan på sjön Hallstättersee

LANDSVÄG/GRUS: Den här turen går förbi alla pittoreska sjöar i Salzkammergut. Höga berg och historiska gamla platser, såsom gamla saltgruvor och städer som Gmunden, Bad Ischl, Hallstatt, och till och med Salzburg. Det är asfalt nästan hela vägen, vilket också passar bra för e-cyklar. Vid sjöar som Attersee eller Traunsee finns det barnvänliga badplatser.

Big 5 Bike Challenge
– Fem berg för adrenalinälskare

Stig/DH: I Saalbach Hinterglemm, en region i SalzburgerLand i centrala Österrike känd för sin bergssport, finns det 60 kilometer av stigar och vackra downhill-leder. Men det är inte bara proffs och adrenalinjunkies som kan njuta av lederna, det finns banor i alla svårighetsgrader. I dalen pågår också flera evenemang, som till exempel MTB Adventure Camp eller the World Games of Mountainbiking. Till och med hobbycyklister kan hitta sin runda! Och för dem som föredrar andra sporter, finns det ett stort urval att välja ibland, vare sig det är skärmflygning, klätterparker eller bara att avnjuta det utsöka alpköket.

Big 5 Bike Challenge är en cykeltur som förbinder Saalbach Hinterglemm och Leogang över fem berg med fem gondoler. Tack vare gondolerna sparar du fem klättringar och kan lägga mer energi utför, och det lär du behöva eftersom det är ungefär 5 000 fallhöjdsmeter som du ska åka ned för.

Bikepark Serfaus-Fiss-Ladis
– En av Europas bästa cykelparker

Stig/DH: Cykelparken i Tirol kan stolt säga att den tillhör en av de 20 främsta cykelparkerna i Europa. Den är perfekt för dem som är på jakten efter äventyr. Smala slingor, branta downhilleder, en luftkudde, till och med en nybörjarled, allt finns i Bikepark Serfaus-Fiss-Ladis.

Serfauss-Fiss-Ladis Bike ParkGondeln ger dig 420 fallhöjdsmeter cykling i bikeparken.

Den 29 juli-4 augusti 2019 arrangeras en MTB-festival. MTB-cyklister från hela världen kommer för att visa upp sina färdigheter. För dem som föredrar en lite mer anspråkslös atmosfär så finns e-cykeluthyrning för att kunna utforska regionen. Under heta sommardagar kan man dessutom svalka av sig i Höglseesjön, som ligger i närheten.

Innradweg
– 520 kilometer och tre länder

© Tirol Werbung, Fotographer: Frank BauerInradweg är en tur på drygt 50 mil genom tre länder.

LANDSVÄG: Turen börjar i Schweiz, längs floden Inn som sedan rinner genom Tyrolen och vidare direkt till Innsbruck. När man cyklar genom dalgångarna är man omgiven av bergskedjor och traditionella hus på bägge sidorna. Efter att ha passerat Tyrolen är nästa etapp Bayern i Tyskland, och till slut flyter Inn samman med Donau i norra Österrike. Det som är speciellt med den här rundan är att den är perfekt för familjer. Även om de långa distanserna låter överväldigande så är cykelleden platt hela sträckan, vilket gör den enkel att cykla.

Under vägen finns det sevärdheter som till exempel Swarovski Crystal World eller inspelningsplatsen för James Bond-filmen “Spectre.” Landskapet ändrar sig konstant, från alpregion och turkost vatten till skogar, gröna kullar och en mörkt blå flod. För dem som vill ta en genväg så kan man ta cykeln med sig och hoppa på “hop on, hop off”-tåget.

MTB-turen Stoneman Taurista
– Bergsutsikt med 360-graders panoramavy

Stig/DH: Stoneman Taurista är en första klassens upplevelse från början till slut. Turen börjar väldigt brant och fortsätter genom Bikepark Wagrain, en park med hopp, krävande kurvor och smala passager. Därefter fortsätter vägen till Rossbrandberget (1768 m.ö.h.) där man alltid kan räkna med otroliga panoramavyer. Via en bergssänka når man det 60 meter höga Johannes-vattenfallet i Obertauern.

MTB-regionen Weissensee
– Cykla längs perfekta turkosa vatten i Carinthia

DH/stig: Man kan göra många turer från, och runt, Weissensee beroende på vilken svårighetsgrad man är ute efter. Det finns vissa leder där man kör över rötter och smala stigar men det finns också familjevänliga spår. För dem som föredrar vatten så kan man ta båten till andra sidan av sjön eller ta sig ett dopp. Vattnet är så rent att det går att dricka. De omgivande bergen kan nås via linbana, det finns gondoler som är specialdesignade för mountain bikes så att MTB-cyklister också kan njuta av utsikten från toppen. Missa inte den berömda, färskt fångade “Weissenseefisken.”

Tur genom Steiermarks vinlandskap
– Ost och win i Österrikes gröna hjärta

LANDSVÄG: Turen av vinlandskapet i Steiermark kan påbörjas antingen i Graz, Hartberg, Radkersburg, Leibnitz eller Deutschlandsberg. Alla av dem kan nås med tåg för att ta en genväg. Turen går också igenom naturparkerna Pöllauer Tal och södra Steiermark. Regionen är känd för sina kulinariska läckerheter. Det är inte bara vin som produceras i regionen utan också den berömda pumpakärnoljan. En annan höjdpunkt är den organiska chokladfabriken “Zotter” och fem termalbad. Alla som gillar österrikisk kultur kommer också att bli förvånad över hur många slott, palats, och historiska städer som Hartberg och Graz, det finns.

Cykla längs floden Donau
– Från Passau till Wien, 330 km

LANDSVÄG: Rutten som börjar i Passau, en tysk stad nära den österrikiska gränsen, går genom norra Österrike. Schlögener Schlinge, där Danube skär två djupa kurvor genom graniten; och Linz, norra Österrikes huvudstad med en vibrerande designkultur; är några av sevärdheter under vägen innan man når södra Österrike där floden blir bredare. Under vägen finns det flera gamla medeltida slott men även imponerande kloster som Stift Melk. Därefter flyter Donau igenom Österrikes berömda vin- och aprikoslandskap, Wachau. Cykelvägen går mellan vingårdar och medeltida städer innan man når ruttens slutdestination – Wien. Förutom att dricka vin på någon av de lokala vinodlingar får man heller inte missa att provsmaka Wachaus många olika sötsaker. En av dem är munkar fyllda med hela aprikoser och med pudrat socker på toppen.

Kitzbüheler-Alperna
– Genom vackra bergskedjor

STIG: Cykla genom Kitzbüheler-Alperna, en bergskedja belägen i Tyrolen och SalzburgerLand. Sträckan lämpar sig inte bara för mountain bikes och stadscyklar utan även för e-cyklar! Med Kitzbühels “Guestcard” kan man åka tåg eller buss gratis, viket är perfekt om man vill ta en genväg. Det finns också en möjlighet att cykla KAT-leden, som är cirka 170 km lång med en fallhöjd på 6,000 meter. Leden är indelad i fyra delar och vissa av dem kan vara ganska krävande.

Cykla i Wien
– Mellan sevärdheter och kullar

CITY: Under de senaste åren har cykling blivit mer populärt i Wien. Staden har renoverat sina cykelbanor och det är nu möjligt att säkert (var lite smartare än modellerna på bilden och använd hjälm) utforska staden via sadeln. För dem som vill se utkanten av Wien så är det perfekt att cykla. Platser som “Kirche am Steinhof,” en kyrka belägen på en kulle ritad av Otto Wagner, eller naturreservatet “Lobau,” även kallat Wiens djungel, är ett måste. Man kan hyra e-cyklar i flera affärer i stan eller också vid s.k. “City Bike Stations.”

MTB-regioner och bikepars i Österrike

Regioner och leder för lugnt tempo, cykelutflykter i Österrike

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

  • Kategorier

    Reportage, Sponsrat

Senaste kommentarer

Kryptofon 2019-06-11

I min mening är det en artikel, trots att den är sponsrad: https://sv.m.wiktionary.org/wiki/artikel

Chalshus 2019-06-07

Är inte Schladming med? Det er et must med grov enduro eller aller helst DH hoj. Cirka tusen gonger bättre än Serfaus Fiss Ladis. Serfaus är inte anbefalt. Jeg anbefaler å kjøre forbi om du er i området.

Mathias 2019-06-06

Varför inleds annonsen med ”I den här artikeln...” ? Inget emot sponsorer men det är ju inte en artikel?

Bikzz 2019-06-06

Österrike kan vara superfint och vackert. Har tex cyklat Salzkammergut Rw, Inn Rw, Donau Rw. Men tex Kitzbuhel är superdyrt och turistiskt, samma med Hallstadt. Wien är häftigt, men för mkt trafik & turister. Och se upp med campings runt Innsbruck ...