Sponsrat innehåll från Österrikes Turistbyrå

Cykla 5 av Österrikes bästa gravelrundor

Datum:
31 maj 2022 09:55

Upptäck några av Österrikes vackraste platser bortom de asfalterade vägarna på gravelbike. Välj mellan längre sträckor och kortare dagsturer. Här tipsar vi om fem fina grusrundor, ger dig både karta och GPX-filer. Let´s roll. 

Dalgången Oberpinzgau

I dalgången Oberpinzgau, som tillhör förbundslandet Salzburg i centrala Österrike, finns det utmanande gravelrundor. Här tipsar vi om tvenne turer som utgår från byn Mittersill. Du har rejäla stigningar, och fantastisk natur i det imponerande alplandskapet i nationalparken Hohe Tauern.

1. MITTERSILL: HÖRGERALM GRAVEL

Tracy Andersson/Mittersill Plus TourismusEn utmanande gravelrunda i nationalparken Hohe Tauern.

Denna runda lockar med en klassisk, men utmanande höjdskillnad på totalt drygt 1400 fallhöjdsmeter som tar dig långt bortom Mittersill längs Sonnberg.

Du startar på Stadstorget i Mittersill (785 m), varifrån turen går via Burk och Mittersill Castle först till Thalbach och sedan vidare via Weißenstein och Loferstein stadigt uppför till Brentlingalm.

Nästan hela stigningen åtföljs av utsikten över dalen till glaciärerna i Hohe Tauern, rundans högst punkt är på 1812 möh. Stigen leder sedan nedför via Bärenfilz till Pass Thurn och mittstationen av Panoramabahn Kitzbüheler Alpen.

Tracy Andersson/Mittersill Plus TourismusBra utsikt gör klättringen mer njutbar.

Vid Wasenmoos-höghedens hedlandskap och bör du inte missa ett stopp vid restaurangen Sunnseit för att stärka dig inför den återstående nedfarten och för att samla kraft.

Slutligen fortsätter rundan via Schweinegg i riktning mot Mühlbach. På skuggsidan går den sedan tillbaka ner i dalen via Hollersbach och därifrån på en grusvariant längs Tauern-cykelvägen tillbaka till Mittersill.


2. MITTERSILL: RESTERHÖHE GRAVE

Tracy Andersson/Mittersill Plus TourismusRestaurangen Resterhöhe ligger inbäddad i bergen.

Den här turen erbjuder lite av allt: massor av roliga grusvägar som slingrar sig genom skogar och ängar och förbi gårdar, alpängar och vattenfall. Turen är mer för ambitiösa cyklister, men ansträngningen är definitivt värt det, + 2000 höjdmeter ska du klara och distans på drygt fem mil. Knappast någon plats erbjuder en så otrolig utsikt som Resterhöhe, eftersom det praktiskt taget ligger mitt i de omgivande bergen. Ett stopp vid Gasthaus Resterhöhe eller i Pinzgablick gör dagen perfekt, att ta en kaffe med en hemgjord strudel efter nedstigningen till pittoreska Mühlbachtal the Baumgartenalm.

Tracy Andersson/Mittersill Plus TourismusInfrastrukturen i Alperna med många grusvägar är grym att nyttja med gravelhoj.

Gravelrundan börjar i Mittersill, varifrån den går via Burk och Mittersill Castle först till Thalbach och sedan stadigt uppför via Weißenstein och Loferstein innan den svänger vänster och kör ner en bit i riktning mot Klick. Därifrån leder stigen uppåt igen till Bärenfilz och sedan tillbaka ner till Pass Thurn. På toppen av passet, gå en kort bit längs huvudvägen innan du svänger vänster till nästa stigning. Stigen leder hela tiden uppåt via Moseralm till reservoaren. För en avstickare till Resterhöhe, sväng vänster eller följ nedstigningen längs reservoaren. Via Plattwald går den till Bramberg. Du byter till skuggsidan och cyklar längs med dalen via Mühlbach till Hollersbach och därifrån längs Tauern-cykelvägen till Mittersill.


Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn

Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn är Österrikes största cykelregion och en av de mest populära mountainbike-destinationerna i hela landet. Men nu har regionen även blivit en hotspot för alla som upptäckt gravelcyklingens fördelar.

3. GRAVEL THE LAKES – ZELLER SEE & KLAMMSEE & RITZENSEE

saalbach.com, Yvonne Hörl, Saalbach HinterglemmGrusrunda på nära nio mil där du passerar tre sjöar.

Denna tur med tre sjöar startar i Saalbach vidare mot sjön Zell till Klammsee som ligger vid foten av berget Kitzsteinhorn. Sedan cyklar du till Ritzensee i Saalfelden och tillbaka till Saalbach. Rundan är nära nio mil och tusen höjdmeter.

Gravel the Lakes börjar i centrum av Saalbach och leder längs den officiella cykelvägen längs Saalach till Zell am See. Du åker den pittoreska strandpromenaden efter de officiella skyltarna i riktning mot Schüttdorf, innan du cyklar till Kaprun via Bruck an der Glocknerstraße. Där orienterar du dig mot Kitzsteinhorn och Klammsee. Sedan åker du tillbaka via Bruck och Thumersbach samt Gerling till Ritzensee (sjön) i Saalfelden. Efter denna sista sjö trampar du tillbaka till Saalbach.

Tips: Vad sägs om ett dopp i det svala vattnet i någon av sjöarna? Lycra torkar snabbt!


4. Extreme Scream – Schreiende Brunnen

saalbach.com, Yvonne Hörl, Saalbach HinterglemmExtreme Scream är en runda modell längre.

Extreme Scream-turen vänder sig till alla som vill ha mer distans (104 km) och många höjdmeter: det finns drygt 2400 höjdmeter att ta sig över här.

Den episka slingan börjar i centrala Saalbach och leder ut ur dalen till Maishofen i riktning mot Pillersee, Fieberbrunn och tillbaka genom bergen till Saalbach och Hinterglemm. Även här väntar många höjdpunkter, stora som små. Till exempel slottsruinerna av fästningen Pass Strub på gränsen till Tyrolen, den lugna sjön Pillersee eller värdshuset ”Eiserne Hand”, som trots sitt skrämmande namn inbjuder till en paus. Turen fortsätter till Schreienden Brunnen, som den har fått sitt namn från.

Saalbach/Bjoern HaensslerYepp, den där kylda drycken smakar bättre efter tio mil och en rejäl dos höjdmeter.

Lokalbefolkningen kallar slingan ”tuff, men pittoresk”. Efter den här utmaningen är flinet i ansiktet över en kyld after bike-dryck trött och brett.


Utforska historiska platser i Kärnten, sydöstra Österrike

Seenland i Kärnten erbjuder förutsättningarna för ett riktigt cykeläventyr. En stor bonus är områdets mer än 200 badsjöar och landets längsta cykelsäsong, som sträcker sig från mars till november. Missa inte ”Lost Paradise” där Helmut Weichselbraun och Georg Lux guidar på turen „Gravelbike & Lost Places”. Här kan alla äventyrare och historieälskande cyklister stifta bekantskap med mytomspunna platser runt den turkosgröna sjön Wörthersee. Nedan är en av nio turer från Wörthersee-området.

5. Wörthersee: Moor & Moos

Efter att ha börjat i Velden am Wörthersee leder turen först till Drauradweg, där man får den första kontakten med gruset.

Du följer Drau-cykelvägen till Friedensbrücke i Villach, varifrån du går söderut och över Gailfloden till Maria Gail. Efter stop vid pilgrimskyrkan och bunkrarna går spåret över stigar genom den kuperade Dobrova till Gödersdorf. Här kan du ta ett mat stopp vid Finkensteiner pastafabrik innan cyklar mot Kanzianiberg – och beroende på ditt humör med hjälp av en extra bergsetapp till Finkenstein Castle Arena. Den fantastiska utsikten över Faaker See skulle tala för en ytterligare etapp till ruinerna (följ bara vägen).

Du rullar vidare mot Finkensteiner Moor på sand och grus till sjön Faak. Har du en handduk i cykelpaketet så ta ett dopp i det turkosa vattnet.

© Region Wörthersee-Rosental Tourismus GmbHGrusigt vid sjön Wörthersee i Kärnten, sydöstra Österrike.

Tillbaka till Wörthersee går rundan först över grus genom Faaker Moor och sedan från Ledenitzen över Orainsattel. Du gör en mellanlandning vid de tidigare gruvhandeln och dagens scoutsommarläger ”Techuana”.


Läs mer om gravel i Österrike

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

    ,
  • Kategorier

    Sponsrat

Senaste kommentarer

mamme1 2022-06-13

Ja där är det säkert fint att hoja. Bra med GPX-filer. Värt att ta efter från t.ex Grvl.se är en kort beskrivning i text av respektive runda. T.ex: Distance: 124 km Height: 1931m Direction: Anti-clockwise Percentage: 65% Gravel Style: Mixed Gravel ...