2 nya flowleder i Trysil och dubbel liftkapacitet

Datum:
01 mars 2022 12:21

I Trysil slår man icke ner på takten att bygga stig. Till denna sommar öppnar man två nya liftburna flowleder, en blå och en röd. Dessutom får sittliften moderna hållare för cyklarna, och kapacitet fördubblas därmed. I mitten på maj öppnar Gullia, och liften snurrar igång 17 juni. 

Norska Trysil nära Sälen i Sverige ligger i framkant vad gäller byggda mountainbikstigar. Sedan 2014 har man plöjt ner ett otal kronor och arbetstimmar med att ta fram Trysil Bike Arena som dels består av ett stort men kompakt och effektivt varierat nätverk av stigar som heter Gullia, som du trampar själv, dels liftbaserad cykling från Fjellexpressen.

Nya flowstigar från liften i Trysil

Trampar man några hundra meter bort från stigområdet Gullia kommer man till sittliften Fjellexpressen där första flowstigen Magic moose som är 6 km och med blå gradering stod klar sommaren 2019.

Ny blå och röd linje från liften i Trysil öppnar sommaren 2022. Återstår väl att se om man kommer på lite roligare namn på de nya lederna före premiären.

Nu satsar man vidare på den liftbaserade delen av cyklingen i Trysil och till sommaren kommer ett par nya leder:
– Vi är väldigt glada att vi nu kan uppfylla önskemålen från många av våra cykelgäster, och bygga fler liftbaserade leder. SkiStar gör en investering med två nya flowstigar från liften. Dessa kommer att ligga på vänster sida (sett på kartan) om Fjellekspressen, sittliften som tar dig till toppen av stigarna, säger Olve Norderhaug, chefen för Trysil Bike Arena.

Och vilken gradering kommer det att vara på de nya stigarna? 
– En kommer att vara blå, samma svårighetsgrad som Magic Moose, och kommer att vara 5,1 kilometer lång. Den andra blir något mer teknisk och blir därmed en röd på 3,5 kilometer. Båda lederna kommer att ha mycket flyt och roliga inslag, säger Olve Norderhaug.

Trysil Bike ArenaChefen för Trysil Bike Arena Olve Norderhaug.

Designad av Brage Vestavik

Den nya röda leden i Trysilfjellet har ritats av Trysils ambassadör, Brage Vestavik.

– Det är väldigt roligt att ha Brage med i laget även i år. Vi började rita och titta på området förra året. Brage är extremt kreativ och hade många bra idéer om hur vi skulle kunna skapa en teknisk men rolig stig. Vi har också hämtat inspiration från flera av de populäraste cykelvägarna i Whistler, säger Norderhaug.

Trysil Bike ArenaBrage har fått vara med och designa den röda linjen.

Fördubblar liftkapaciteten

De nya lederna är planerade att stå färdiga i juli. Den 16 juni öppnar liften i Trysil för sommarsäsongen. Då finns det nya fästen för cyklarna på sittliften som ska göra att man fördubblar kapaciteten, de nya hållarna är så att säga egna stolar där flera cyklar får plats. Det är den amerikanska tullverkaren DeasonBuilts variant Single Pole Carrier.

DeasonBuiltNya cykelhållare kommer till Trysil i sommar där 4 cyklar kan stå i bredd, här är samma variant från Deer Valley.
Jonas Sjögren/TrysilTrysil har många snälla, gröna stigar.

Trysil Bike Arena och trampa själv i Gullia

När Trysil drog igång sin satsning för åtta år sedan var det uttalat att man inte skulle bygga svåra downhill-leder för duktiga cyklister, eftersom det redan fanns flera skidorter som gjorde det. Istället handlade det om att nå ut brett med enkel, tillrättalagd cykling och få familjer tills sig. Det var i själv-trampar-området Gullia som det hela började, och inte förrän 2019 var första liftbaserade leden klar.

I nuläget finns 30 km byggd stig i Gullia, graderade från grönt till dubbel svart (leden B-RAGE som är ett kapitel för sig själv).

Jonas Sjögren/TrysilSommaren 2021 var Norges största pumptrack klar, Trysils andra och det var en investering på 6 miljoner kronor.

I hjärtat av Gullia finns enklare kiosk, asfalterad pumptrack och ett litet vattendrag med en smal och jäklig spång som man kan pröva sin lycka på.

No risk no fun.

Och apropå pumptrack: förra sommaren öppnade Trysil sin andra pumptrack som är 2600 kvadratmeter och därmed Norges största och slår nya jättebygget av pumptrack i Åre med cirka 600 kvadratmeter. I Gullia finns nu alltså två pumptracks.

Trysil Bike ArenaLeden B-Rage är dubbelsvart, men det mesta i Trysil är BETYDLIGT mer cyklingsbart för oss dödliga.

Trysil bike arena för dödliga

Är du nyfiken på vad Trysil i övrigt har att erbjuda cyklister så kika på vårt reportage från sommaren 2019. Vi testade både den liftbaserade flytstigen Magic Moose och några av de – då – 25 kilometer byggda stigarna i området Gullia (idag finns alltså lite mer än 30 km byggd stig). Vi pratade också med chefen Olve Norderhaug om expansionsplanerna de kommande åren. Solkrämsfaktor 35 rekommenderas, häng med!

 

När öppnar Trysil Bike Arena?

Gullia öppnar officiellt 26 maj, men i mitten på maj är det okej att cykla. Då är snön borta och deras stigpatrull har rensat lederna så att allt är klart. Liften Fjellexpressen börjar snurra 17 juni och då är Magic Moose öppen, de 2 nya liftbaserade lederna öppnar i början av juli.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

mikaeljc 2022-03-02

Varför gör man inte ett system för liften likt Järvsö eller VM-8an? Då får man med fyra personer och fyra cyklar per lift.

JohanA 2022-03-01

Vilken trevlig nyhet!