Långtidstest: Rose Root Miller, del 5 – Summering

Datum:
02 november 2017 10:40

Säsongen har kommit till sitt slut och det har blivit dags att summera intrycken av Rose Root Miller.

Läs del 1 av testet – Intro
Läs del 2 av testet – Första intryck
Läs del 3 av testet – Plusdäck
Läs del 4 av testet – Enduro

Vad är ett bra köp?

För drygt sex månader sedan var jag övertygad om vad jag skulle skriva när det blev dags för slutsatserna. “Root Miller i all ära, men för samma pengar får du en pangkittad YT Jeffsy i kolfiber.” Nu har dagen kommit och rent objektivt är min tes fortfarande korrekt. Men medan jag då tyckte att andemeningen i kommentaren sade allt känner jag nu att det finns fog för tillägg. För vad är det egentligen som styr vad som är ett bra köp?

När allt kommer omkring återfinns de flesta moderna mountainbikes idag på skalan mellan bra till bäst. Visst finns det undantag, men det är inte många cyklar som faktiskt är dåliga. Istället avgörs ett bra köp på andra faktorer, som pris, kundsupport, hållbarhet och, inte minst, utseende.

Utseende är en synnerligen subjektiv bedömning, smaken som baken och allt det där. Jag nöjer mig därför med att konstatera att Rose Root Miller har ett ganska neutralt utseende som antagligen inte rör upp några större känslostormar åt vare sig det ena eller andra hållet, även om min personliga åsikt är att böjen upp till sadelröret kunde gjorts bättre. Hur som helst tänker jag inte låta utseendet spela in i min bedömning av cykeln utan det lämnar jag till er.

Byggkvalitet

När det gäller byggkvalitet känner jag att det är ganska väl säkerställt att cykeln tål betydligt mer än vad det tänkta användningsområdet normalt utsätter cykeln för. Kvalitén känns även bra när det gäller länkage, lager, kabeldragning osv. Inga konstiga skavmärken efter vajrar och slangar har uppstått. Alla lager funkar fortfarande fint och jag har aldrig behövt efterdra länkageskruvarna, även om jag av ren vana kontrollerat dem regelbundet.
Något som däremot drar ner kvalitetsintrycket är lacken som är väldigt känslig för stenskott och andra påkänningar. Det har blivit många små vita prickar på sadelrör och baktriangel och en hel del andra skavmärken från olika former av närkontakt med cykeln. Här har Rose en rejäl läxa att göra, så här lätt får inte lacken skadas på en MTB.

En annan sak som jag inte funnit något bra svar på är varför Rose envisats med att göra sadelröret så långt. Det finns vad jag kan se ingenting i konstruktionen som kräver denna längd på sadelröret, men det finns många argument för att korta av röret. Med mina 175 cm är jag knappast i kortaste laget för en medium-ram, men trots detta har jag bara drygt 5 mm till godo på Reverb-stolpen. Detta var något jag reagerade på redan på den tidigare årsmodellen och när de uppdaterade geometrin och flera andra detaljer på ramen till detta år var jag övertygad om att de skulle åtgärda sadelröret. Nåja. Det kanske kommer till 2018.

Utrustning

Cykeln är redan från start ganska bra specad med prisvärda komponenter. Hjulen uppgraderades till DT XM1501 och bakdämparen till en Rock Shox Superdeluxe. Hjulen har fått någon enstaka buckla och jag har behövt efterdra lite ekrar, främst i bakhjulet, men i övrigt är de i väldigt bra skick. Rose lägger på 5000 kr för dessa hjul men det känns ändå som en väl investerad uppgradering om man planerar att behålla cykeln en längre tid. Shimanos 11-delade XT-växlar har funkat helt problemfritt bortsett från när jag gick i backen och böjde växelörat, men det är knappast Shimanos fel. Den enda komponent jag egentligen haft lite krångel med är frambromsen, där det redan vid leverans fanns behov av luftning.

För vem?

Som jag tidigare har konstaterat har Rose med sin Root Miller byggt en kompetent och mångsidig cykel som inte är bäst på något men bra på mycket. Jag har utan att ändra annat än däcktryck och vredet på bakdämparen använt cykeln till så vitt skilda saker som downhill i Åre, trekking med familjen och skogsrundor på hemmaplan. Samtidigt är det så att cykeln väger in på 14 kg och det går inte att hävda att cykeln bjuder in till explosiva klättringar. Det är när underlaget krånglar till sig och stigen sluttar utför som cykeln gör sig bäst.

Det känns dumt att säga det, men att beskriva målgruppen för cykeln är nästan likvärdigt med att beskriva mig själv. Cykeln passar dig som cyklar det mesta i skogen men som trivs bäst när det går utför. Du, som jag, som gladeligen klämmer in ett par liftdagar per år men som inte känner ett behov för en fullblods-enduro. Det är en cykel för oss som både är prismedvetna, såväl som kvalitetsmedvetna, och som inte känner för att betala massa extra för märket.

Men för samma pengar får du en pangkittad YT Jeffsy i kolfiber.
Ja, det får man. Och när YT uppdaterar geometrin på sin 29”-version av Jeffsyn kommer jag ha väldigt svårt att motivera varför man skulle välja en Root Miller framför Jeffsy. Efter ett halvår på Root Millern känner jag mig dock så inkörd på lång reach att jag inte vill gå tillbaka, och med 10 mm kortare reach är Jeffsyn snudd på omodernt kort.

Den är hårt konkurrensutsatt, men likväl får jag nog ändå avslutningsvis säga att Rose Root Miller är ett bra köp.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Solaris 2018-08-17

Det sitter två lager på varje sida, med en skiljevägg mellan lagerna. Det var tydligen väldigt svårt att komma åt med verktyget för att få ta lagret, eftersom det låg i press mot skiljeväggen. Lagerdragare, är det verktyget som ser ut som en solfjä...

Solaris 2018-08-17

Verkligen, det var med skräckblandad fasa som jag inväntade domen från LBS. Tre år är såklart alldeles för lång tid, om man kör året runt i GBG. Har också hört att Cura ska vara bra, men jag och Formula ska nog gå skilda vägar.

sdx 2018-08-17

Var glad för att dom höll i tre år annars så levereras dom med kassa lager .

Luthman Photography 2018-08-17

jag skulle gissa at man behöver en lagerdragare (eller vad det nu heter) där bak. Det är inte direkt något avancerat verktyg, när jag gör det där på min egen hoj går det ganska smidigt. Men det kan ju så klart vara någon annan lösning också....

Luthman Photography 2018-08-17

Min sambo hade formula på sin förra hoj, hela familjen är mkt gladare nu när hon har shimano.

larsaw 2018-08-17

Det där låter som klassiska Formula-bromsar (pinne i hjulet-känslan), ny Cura lär vara en helt annan känsla: https://enduro-mtb.com/en/best-mtb-disc-brake-can-buy

Solaris 2018-08-17

Jag hämtade min Root miller igår hos LBS efter ha bytt alla lager i bakssvingen. Första gången på tre år och det var helt klart dags. Tydligen så är konstruktionen inte helt enkel att serva. Vid baknavet sitter fyra lager, två på varje sida. De får ...

H. 2018-08-17

Har du haft skruvarna tillräckligt åtdragna? Det ska inte vara skruven som håller det på plats utan friktionen i de mötande sidorna som uppstår genom förspänning av skruven. Sen ska det så klart inte glappa ändå, men lite spel måste man ju ha för sk...

Beppo 2018-08-17

En uppdatering om Rose Root Miller långtidstest. Monteringshålen i länkagebryggorna där dämparen infästes visade ju sig vara för stora, därav ständiga problem med glapp. Rose har hela tiden lett in mig på bussningar, dämparfel osv, men jag har inte g...

Beppo 2018-05-18

Tja, framskiva bak och vice versa. Dropper post som inte funkar med ramen. Brickor inbankade i dämparinfästningen. Skramlande höljen. Känns inte så komponentrelaterat. Man betalar ju för att sakerna ska lira, lite vitsen med en komplett hoj. Jag ha...