4 cykeltillverkare döms till miljonböter pga vilseledande reklam

Datum:
01 april 2022 10:13

Fyra cykeltillverkare anmäldes i höstas för felaktig marknadsföring. Patent- och marknadsdomstolen dömer nu tillverkarna till att böta  miljonbelopp. Detta på grund av hur elcyklarna framställs i reklam. 

>>> April april! Detta var ett aprilskämt som vi publicerade 1 april 2022.

Fyra elcykeltillverkare, Cannondale, Specialized, Canyon och Trek, har dömts till böter på grund av hur de har marknadsfört sina elcyklar. Bilder och videoklipp som har använts ”antyder att de kan användas på ett sätt som potentiellt bryter mot lagen i Sverige”. Det handlar alltså om att man i marknadsföring av e-mtb gentemot konsument gett intryck av att
fordonen lagligen får framföras i terräng när så inte är fallet enligt domstolen.

Bakom anmälan till Konsumentombudsmannen, som drivit ärendet juridiskt, ligger en grupp stigcyklister från Rarulbygdens CK.
– Vi menar precis som Naturvårdsverket att elcyklar är motorfordon och därför inte får användas enligt allemansrätten så som vanliga cyklar får, säger Svante Traawk, ordförande i Rarulbygdens CK och fortsätter.
– I nästan all svensk reklam kring elcyklar, framför allt el-mountainbikes, så visas bild och filmmaterial där cyklarna framförs som om de vore vanliga cyklar på stigar. Det är inte okej och därför gick vi framåt med detta rättsfall mot fyra av de stora tillverkarna. 

Patent- och handelsdomstolen lutar sig mot ett liknande domslut från oktober 2019 fall där Ford förbjöds att använda sig av marknadsföringsmaterial där deras pick-up Ranger säljs in på ett sätt som bryter mot den svenska terrängkörningslagen. Ford fick i det domslutet en bot på 3 miljoner, och cykeltillverkarna i detta rättsfall får böta 1,1 miljoner kronor totalt.

En av reklambilderna som Ford blev fällda för.

Domen betyder att de berörda tillverkarna framöver enbart får marknadsföra sina elmountainbikes med bild, text och videomaterial där cyklarna framförs på anlagda vägar eller godkända banor.

Det rättsliga spelet är ej över

Domen kommer att överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen, meddelar advokaten Björn Unander som fört de fyra cykeltillverkarnas talan:
– Vi är djupt besvikna på domstolens resonemang där Naturvårdsverkets tolkning av allemansrätten fått alldes för stort genomslag. Vi menar att elcyklar under 250 Watt alltjämt är just cyklar, det är klart och tydligt så i terrängkörningslagen. Vi kommer att överklaga detta beslut till högre instans så att det en gång för alla blir juridisk klarhet kring detta, meddelar advokat Björn Unander. 

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Totteman 2022-04-15

Uj, jag gick på detta...lät rimligt på nåt sätt.

ething 2022-04-09

Ett av de bättre i år. KO är tokig nog för att driva ett sådant fall så det tog en lång fundering på om det var skämt eller allvar. Tummen upp!

fhloston 2022-04-01

https://bikerumor.com/kenda-infinity-mtb-tire-offers-variable-tread-pattern-technology

Fundadores 2022-04-01

Fick faktiskt Polestar dömt för vilseledande reklam ang deras kampanj zero emissions.

Klorofylltalibanen 2022-04-01

"Lurar"-bygdens CK

Fjärdebrunn 2022-04-01

För bra för att vara sant?

Luktapåblommorna 2022-04-01

Att biltiĺlverkaren blivit fälld verkar vara sant. Iaf något positivt. :/

Skogling 2022-04-01

Äntligen.

Olsman 2022-04-01

Snyggt jobbat, bästa aprilskämtet på år!!! Jobbar som jurist med fokus på bl.a. marknadsföring och har därför bra koll på sådana här mål, ffa när det är KO som stämt, men kände mig ändå tvungen att dubbelkolla bl.a. advokaten innan jag var helt 100% ...

Laan84 2022-04-01

Haha! Jag gick också på det…. Bra gjort!