5 av Göteborgs bästa områden för stigcykling

Datum:
01 juni 2020 10:21

I Göteborg finns det goa stigar för alla, oavsett nybörjare eller erfaren. Det är framför allt tre uppfyllda kriterier som gör stigcyklingen riktigt bra: närheten, höjdskillnaden och mängden stigar. Här listar vi fem områden som uppfyller kriterierna för dig som njuter nedför. 

Oavsett var man bor i Göteborg, inne i staden eller i lite vidare bemärkelse, så är det aldrig långt till stigar. Det finns åsar och kullar över allt, vilket resulterar i mycket höjdskillnader. Skog är inte heller någon bristvara i Götet – tall, gran, björk, asp, lönn och ek är precis lika talrika och talföra som alla Glenn:ar som strosar upp och ned längst Kungsportsavenyn.

PixabayI Göteborg finns mer än goa gubbar och gnissligt långsamma spårvagnar.

Och i stort sett i varje område finns det en otrolig mängd med stigar, ofta med en bra och bred variation från lätt till svår. Att ge tips på alla bra stigar i Göteborg skulle kräva ett teckenantal som bara en encyklopedi skulle kunna slå. Här kommer istället ett antal stigar och de områden som (typ) är olagliga att missa vid ett besök till Göteborg. Och tipsen fokuserar 100% på schyst nerförscyklingen.

Fredrik SchenholmLackarebergets stigar är lite större och brantare.

Lackarebäck och Larssons berg

”Stigarna är generellt brantare och lite mer utmanande på Lackareberget jämfört med många andra områden i Göteborg, Larsson berg har också grym utförscykling men är något snällare och flowigare.”

Detta område, som ligger fyra kilometer sydöst om Korsvägen (Gothia Towers, Liseberg, Universeum och ett av naven för kollektivtrafiken i staden), har på senare tid bubblat upp som ett riktigt populärt område. Inte konstigt då det uppfyller alla kriterier: det ligger hyfsat centralt, har mycket höjdskillnader och det finns en uppsjö med stigar. I tillägg ligger även Norra Långvattnet här vilket ger bra möjligheter till ett svalkande dopp.

Fredrik SchenholmToppen av Lackareberget i Göteborg, utsikt mot E6:an och Mölndal.

En bra utgångspunkt är pendlarparkeringen vid Delsjömotet. Här nås alla stigar inom en kvarts cykling med den närmsta endast ett stenkast bort. Stigarna är generellt brantare och lite mer utmanande jämfört med många andra områden. För den som verkligen har koll på cykeln är stigarna ner från Lackareberget att föredra. Stigen ”HHHR” är både brant och stökig och var med på ESS förra året (2019). Den avslutas vid grusparkeringen nära Bäckravinsgatan. En annan riktigt fin stig är ”Dirty Ingvar”. Från toppen av Lackareberget där utsikten är storslagen slingrar den sig vidare genom skogen, ner för två branta passager och in i blandskogen där det är flertal byggda kurvor och hopp. Stigen är lekfull och snabb. Det är samma väg upp som ner då man kommer ner till en återvändgränd.

Runt Larssons berg är stigarna mer flowiga och mindre stökiga jämfört med grannen Lackareberget. Här är upplägget för endurocykling riktigt bra då det finns ett gäng grusvägar som tar en upp från botten av bergen. Det funkar fint att parkera vid Delsjömotet, men vill man komma närmare går det alltid att parkera i något av bostadsområdena. Från toppen av Larssons berg rinner det ner stigar åt alla håll. En av de finare är ”Larssons berg enduro”. Denna single track kombinerar fint flyt med några mer utmanande stenhällspassager. En grusväg tar en tillbaka till toppen av Larssons berg igen.

Änggårdsbergen

”Ska man välja ett ställe att besöka på ett kortbesök till Göteborg så rekommenderas Änggårdsbergen starkt.”

Änggårdsbergen är en riktig pärla, lokala åkare pallar inte ens att säga och skriva hela namnet längre utan kör med ”ÄGB”, så omtalat och populärt är det. En stolthet för Göteborgs stigcykling. Även detta området uppfyller de tre kriterierna gällande närhet, bra höjdskillnad och många stigar. Det är en kompakt och skogbeklädd klump som sticker upp som en ryggfena bakom Sahlgrenska sjukhuset ur det annars stadstäta omkringliggande landskapet.

Fredrik SchenholmJohanna Kychler lägger ännu en episk runda i Änggårdsbergen tills sin livshistoria.

Det finns en uppsjö med ingångar till Änggårdsbergen. Med bil är bra utgångspunkter antingen den södra grusparkeringen vid Eklanda, varifrån du exempelvis kan köra ”Blue Mania” eller lite längre ”Änggårdsbergens ryggar”, eller norra delen i villaområdet vid Lilla Änggården. Om man tar sig till Änggårdsbergen med cykel så är den mest central ingången vid Vitsippsdalen bakom nämnda Sahlgrenska sjukhuset. Kors och tvärs genom Änggårdsbergen går det fina grusvägar som inte sällan används för uppåtcyklingen.

Änggårdsbergen bjuder på en enormt variationsrik stigcykling. Den nästan en kilometer långa och 57 höjdmeter höga nerförslöpan ”Preacher’s Flow” är ett måste att cykla. Det är en blandning av härligt flow med några tekniska passager, mestadels på fina barrstigar. Det som gör Änggårdsbergen än mer unikt bortsett från det centrala läget är att det är torrare än de flesta andra områden. Tyvärr är det bara att erkänna, det regnar ju faktiskt en del i Göteborg så den egenskapen ska verkligen inte negligeras.

En annan klassiker som skiljer sig väsentligt från Preacher’s Flow är ”Grisryggen”. Stigen följer en rygg och går till stor del på kuperade bergshällar.

Fredrik SchenholmI Änggårdsbergen finns otroligt mycket stigar, men var snäll och trevlig mot vandrarna i området.

Mitt i Änggårdsbergen ligger ljungheden med ståtlig utsikt hela vägen till havet. Cyklingsmässigt behöver man egentligen inte besöka den här platsen, men det är vackert och det finns ett gäng roliga och flowiga stigar här uppe. Om inte annat så är det en ok startpunkt för att nå många andra stigar i området.

Ska man välja ett ställe att besöka på ett kortbesök till Göteborg så rekommenderas Änggårdsbergen starkt.

Givet dess centrala läge och popularitet är Änggårdsbergen ett av de mest besökta områdena, varför ett gott omdöme och lite sunt stigvett rekommenderas för din egen och alla andras trevnad.

Horsikan

Till skillnad från både Lackarebäck/Larssons berg och Änggårdsbergen som båda uppfyller alla tre kriterierna så svajar det lite mer kring Horsikan. Området ligger cirka 8 kilometer söder om Korsvägen, vilket i Göteborg knappast kan anses centralt. Oavsett så erbjuder området bland det roligaste inom klipphällscykling som det går att hitta i Göteborg, nämligen stigen ”Horiskan slick rocks” som är en riktigt skön trekilometersrunda, en annan

Fredrik SchenholmBergshällarna kring Horsikan är trevligt lätttrampade, typ som… asfalt.

Från parkeringen vid sjön Horsikan, som är en bra utgångspunkt, börjar rundslingan med en härlig klipphäll hela vägen till sjön. Runt sjön är det bitvis en del teknisk cykling innan man kommer upp på klipphällarna längs västra sidan om Horsikan. Nu är det gasen i botten som gäller. Det är en böljande cykling längs klipphällarna med bitvis fantastisk utsikt över delar av Mölndal och Göteborg. Slingan har bara en dålig egenskap. Den är för kort.

Fredrik SchenholmBohusleden slingrar sig förbi sjön Horsikan.

I området finns det mer stigar och slingor. Bland annat går delar av Bohusledens första etapp igenom området. Det är inte lika varierande och storslagen cykling som i Lackarebäck och Änggårdsbergen, men trots det väl värt ett besök.

Delsjöområdet

Delsjöområdet (akronymen ”DSO” bland de inbitna stigcyklisterna i Gbg, den senare förkortningen förutsätter vi att du känner till) ligger, precis som Änggårdsbergen, också löjligt centralt. Stora delar är ett naturreservat och det är det största rekreationsområdet i Göteborg. Området ligger ett par kilometer från Korsvägen och gränsar till Lackarebäck/Larssons berg i söder.

Fredrik SchenholmBrandmannen Björn nyttjar sina oregelbundna arbetstider med att regelbundet cykla stig.

Storleken gör att det känns som det krävs två års korttidspermittering för att cykla igenom området. När det kommer till endurocykling är det två delområden som bör lyftas fram. Det ena är ”Haga bike park” som ligger nära Mölnlyckemotet i södra delen, och det andra är ”Bamseparken” som ligger nära Örgryte i västra delen. Dessa områden har olika typer av cykling där Haga bike park generellt erbjuder lite kortare men intensivare cykling.

Fredrik SchenholmHelena Sjödahl som är Göteborgs gladaste stigcyklist tar en tur i Haga bike park i Delsjön.

Leden ”Scary Mary” går utmed en brant inne i skogen. Att falla västerut rekommenderas ej och avslutningen lutar på en hel del nerför. En enkelare slinga är ”Cochlear”, som går att cykla från båda hållen men finast är den från norr till söder. Parkera på den stora grusparkeringen vid Delsjökärrvägen då ”Haga bike park” ligger precis intill parkeringområdet. Cyklingen som inte sker längs leder inne i skogen följer grusvägar. Effektivt och snabbt, precis som på Larssons berg och i delar av Änggårdsbergen.

I en annan ende av Delsjöområdet ligger Bamseparken. Här gäller det att inte missa ”Brummelisas kurvor” där första delen går genom en blandskog för att sedan avslutas i ett gäng byggda kurvor mitt bland mäktiga bokträd. Här är det perfekt att träna på sin kurvteknik.

Lite längre västerut ligger leden ”Jockes osynliga”, och även ”Jockes hemliga”. Det börjar med en rolig uppförslöpa med inslag av lagom tekniska passager där man inte behöver vara superman för att ta sig upp. Vid vattendelaren är utsikten fin över Göteborg, Liseberg och Gothiatornen. Sen är det bara att gasa på nerför. Det är långt och både ben och armar hinner få sig en omgång innan man är nere vid grusvägen som tar en till starten igen.

Fredrik SchenholmEn liten cykel är snärtigare och livligare.

Även ”Getryggen” måste nämnas i detta sammanhang. Trots att leden går ett par kilometer längs en böljande rygg, där den passerar den vackra sjön Västra Långevattnet, så sker avslutningen med en riktigt sköj nerförslöpa.

Mölnlycke

Förorten Mölnlycke ligger inbäddad i vacker natur en knapp mil sydöst om Korsvägen och är ju inte vidare centralt om man bor i Göteborg. Ytterligare ett par kilometer söder om Mölnlycke centrum ligger skogsområdet kring Finnsjön. Här är det kuperat och med massor av stigar som slingrar sig ner för bergen. Parkera är enkelt då det finns massor med möjligheter längs Finnsjövägen. Kanske allra vanligast är att parkera vid förskolan.

Fredrik SchenholmFina utsikter för stigcykling i Mölnlycke, särskilt kring Lejonklippan.

Eftersom det är så enormt mycket stigar på en liten yta är det i detta område extra svårt med turbeskrivningar. Det blir mycket höger, vänster, höger, höger o.s.v. Här får man cykla några gånger innan man hittar och det är det värt. För varje gång hittar man nåt nytt som man kan knyta ihop till en längre slinga. Men några åk man inte får missa är ”Doodil Doodil”om är en utmanande led med en del byggda grejer på. ”Stengeten” är något enklare men precis lika fin. Det är sällan platt i Mölnlycke, det går upp eller ner. Så se till att ha kräm i benen och pepp i skallen innan ett besök.

Det gör såklart ont att lämna vissa områden och vissa stigar utanför denna artikel. Men så är det när teckenantalet är begränsat och redaktören vill ha siffran 5 i rubriken. Jag antar att det finns en vilja att lägga till eller ta bort saker och ting från listan… vilka är dina favoritstigar och områden i Göteborg?

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

AAverdal 2020-06-17

Det allra mesta som är bra stigar för cykling finns på Trailforks. Det läggs kontinuerligt upp nya stigar så snart de har nått en acceptabel kvalitet.

Schenis 2020-06-17

Intressant! Intressant! Här kan jag bara skylla på dålig research och gått med the flow. Tror att vi kör med Horsikan i den nya mtb gbg boken oxå... Aj då :)

Schenis 2020-06-17

Ohhh - go feeling på bilden!

Schenis 2020-06-17

Tackar för rättelserna på felen som smygit in - uppsakttas!! Gjorde en fuling med bilden på Jockes, bra öga där :) Härligt med lite kuriosa oxå!

revben 2020-06-08

Jo det är brant som helvete på sina ställen, kul att det finns folk som kan köra det man bara skakar på huvudet åt. Kanske blir mer trafik i Paradiset nu när det får synas lite :).

Wingqvist 2020-06-08

Nä Paradiset verkar ju superdåligt och mesigt..... not!.... kolla nya linjerna "Gothenburg Hardline: Warm Up" och "Gothenburg Hardline Pro line" https://happyride.se/forum/threads/gothenburg-hardline-sverigest-mest-tekniska-slinga-video-foto.3682158...

R-P 2020-06-07

Hmm. Jag fattar det som att original Ingvar också slutar vid järnvägen. Och berget kallas ibland "Oldsberget". Därav "Dirty Ingvar". De som körde DH där för 15 år sedan, "Team Voltaren", vet hur det ligger till. :)

Rattnalle 2020-06-07

Ingvar landar väl dessutom nere i Kallebäck, vi äldreboendet eller vad det är?

R-P 2020-06-07

Det ni kallar "Dirty Ingvar" är egentligen "Dirty Bagge", uppkallad efter Daniel Bagge som hittade det helt avgörande branta spåret rakt fram som leder ner till roll-down hällen. Original "Dirty Ingvar" innebär en kämpigt tung klättring åt höger inna...

yonsson 2020-06-06

Horsikagatan ligger nära, det är därför rundan kallas Horsikan.