Sponsrat innehåll från Frog Bikes

Dags att välja cykel till barnen

Datum:
31 mars 2017 16:22

Undersökningar visar att aktiva barn mår bättre och har bättre självkänsla. Barn som går eller cyklar till skolan, presterar också bättre. Koncentrationsförmågan ökar samtidigt som barnen lär känna sitt närområde. Därför är det viktigt att främja en aktiv livsstil, inte minst genom att uppmuntra till cykling.

När vi vuxna väljer cyklar, så gör vi det oftast med stor omsorg. Lika stor omsorg, om inte större, rekommenderas när cykel ska väljas ut till barnen. I de flesta fall stirrar vi oss blinda på hjulens tumstorlek när det i själva verket är ramens storlek som är det avgörande. Varje barn är unikt och proportionerna på människokroppen kan se väldigt olika ut även hos barn. Cykelns utförande och komponenter spelar också stor roll, barns anatomi och förmågan att röra sig skiljer sig från oss vuxna. En barncykel ska med andra ord vara gjord för barn och inte enbart ses som en vuxencykel i miniatyr.

Cykling är bra för både hälsa och välmående (Frog 62).

Frog Bikes grundades 2013 av två föräldrar med många cykelmil i benen. När det var dags för barnen att introduceras till den fantastiska världen av cykling insåg Jerry and Shelley Lawson att det saknades barncyklar som levde upp till deras krav. Som inbitna cyklister ville de att barnen skulle få samma möjlighet till cykelglädje och komfort som vuxna cyklister, familjen bestämde sig därför för att ta fram egna barncyklar, gjorda för barns kroppar och barns kapacitet.

Frog Bikes bygger lätta cyklar

Konsten att välja rätt storlek på cykeln

Oavsett om man är stor eller liten så ska cykeln kännas bekväm och säker. En cykel som väger mer än barnet blir både tung att framföra och kan upplevas otrygg. Barn som provcyklat Frog Bikes har uppskattat att cyklarna varit lätta, något som gjort att cykeln känts både hanterbar och trygg.

Det är också viktigt att cykeln inte är för stor, barnet måste obehindrat kunna manövrera sitt fordon. Istället för att föräldrar ska stirra sig blinda på hjulstorleken, har Frog Bikes tagit fram ett eget storlekssystem som utgår från barnets grenmått. Insidan av benen mäts och därefter kan måttet jämföras med måttabellen för Frog Bikes. Varje cykelmodell har försetts med ett nummer som matchas med barnets grenmått. Om barnets grenmått exempelvis skulle hamna på 64cm så skulle Frog 62 passa storleksmässigt. Barnens ben måste nå marken samtidigt som cykeln ska kunna växa med barnet. Således bör sadelhöjden lätt kunna höjas och lika så styret. Det är även bra om sadeln kan justeras för att öka eller minska avståndet fram till styret.

Ramar i aluminium håller vikten nere på Frog Bikes cyklar.

Komponenter, vinklar och q-faktor

Barns händer är mindre, benen kortare och bäckenet smalare, detta bör också beaktas vid val av cykel. Komponenter som anpassats för barns anatomi och fysik, ökar komforten. Avstånd till bromshandtag och växelreglage måste vara kortare så att barnen utan problem kan nå ordentligt. Även q-faktorn (avståndet mellan pedalerna) spelar in då ett mindre avstånd mellan pedalerna gör det lättare för barnen att trampa. Detta är också något som barnen märkt av ganska omgående när de testat Frog Bikes. Cyklarna anses lätta att framföra vilket ökar både körglädjen och friheten. Att kunna cykla längre sträckor utan att fort bli trött i benen, leder bland annat till att barnen vill cykla mer.

Frog Bikes har valt att använda samma längd på vevarmarna på samtliga hybridcyklar, men tillhandahåller vevpartier med längre armar så att återförsäljare kan byta efterhand som barnet växer. Inte minst så måste sittställningen kännas bra. Undersökningar visar att barn till skillnad från vuxna, känner sig mest bekväma då styret är högre än sadeln men att detta gradvis kan ändras då barnen blir mer vana cyklister.

Bromshandtag och växelreglage för små händer
På Frog Bike sitter pedalerna närmare varandra för att öka komforten vid cykling.

Handbroms vs. fotbroms

I Sverige har fotbroms på barncyklar länge förknippats med säkerhet, men det finns egentligen inget som säger att fotbroms är säkrare än handbroms. Allt handlar om vana och barn lär sig oftast snabbt hur handbromsen ska hanteras. Om barnen lär sig använda handbroms vid tidig ålder så blir det en mer naturlig övergång om barnen sedan får en större cykel utan fortbroms. Handbromsen ger dessutom oftast en effektivare inbromsning. För de som ändå vill ha ett komplement till handbromsen, så kan modellerna Frog 43 och Frog 48 beställas med fortbroms.

Barn som cyklar mycket, kommer fortsätta att cykla även i vuxen ålder.

Genom att kontinuerligt utföra tester, utvecklar Frog Bikes ständigt sitt sortiment. Förbättrar görs löpande för att ökar komforten för de unga cyklisterna. Cyklarna är gjorda för barn, något som bekräftats av de barn som provcyklat Frog Bikes sortiment. Cyklarna har uppfattats som lätta, bekväma och roliga att cykla på. Detta i sig genererar en trygghet hos barnen och främjar ett mer aktivt liv, något som barn i dagsläget behöver.

Precis som med vuxencyklar så går tekniken framåt och det är inte mer än rimligt att även barncyklarna följer med i utvecklingen. För att optimera användningen så levereras Frog Bikes med stänkskärmar och två uppsättningar däck. Grövre mönster för lite mer terrängkörning och finare mönster för stadskörning eller längre sträckor.

Länk till Frog Bikes

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

    ,
  • Kategorier

    Sponsrat