Åre Bike Festival 2021

Datum:
12 juli 2021 17:17

Den elfte upplagan av Åre Bike Festival är nu avklarad och åter igen lyckades Åre Bergscyklister med partners nå ut med budskapet om att Åre är en av norra Europas bästa cykeldestinationer. 

Festivalen har flera återkommande inslag som midnattscykling, downhilltävlingen BH/DH för kvinnor, Åre video challange, whip-tävling med mera. I år gick även startskottet för den svenska enduroserien SWE Cup Enduro under festivalveckan, något som många inklusive undertecknad sett fram mot. Med en influgen downhillegend i form av Greg Minnar och mountainbikevärldens stjärnkommentator Rob Warner som extra dragplåster bjöd veckan på något för alla oavsett längd på stötdämpare.

En av festivalens första programpunkter var tävlingen BH/DH som på onsdagen hade samlat en rejäl publik vid målhoppet där stämningen var på topp. Sophia Fernaeus och Sofia Zackrisson initiativtagare och arrangörer av BH/DH var supernöjda med tävlingen och inledningen av festivalen.
– Målet med tävlingen är att peppa kvinnor att cykla utför och visa upp sporten. I år hade vi 38 startande kvinnor och som alltid på BH/DH sken solen. / Sophia Fernaeus

Sophia Fernaeus och Sofia Zackrisson Hugo RöjgårdSophia Fernaeus och Sofia Zackrisson

Filippa Ring som trots att hon inte cyklat utför speciellt länge tog hem segern med stil. Hon är dock långt ifrån nybörjare när det kommer till att ta sig ner för berg då hon har en imponerande skidkarriär i ryggsäcken. Men vinsten i downhilltävlingen var bara början på Filippas guldkantade vecka då hon redan dagen efter, i en endurotävling i världsklass åter placerade sig längst upp på pallen.
– BH/DH var en kickstart för tävlingsnerverna! Bra pepp på start och publiken gjorde att jag öste på mer vad jag trodde att jag kunde. Självförtroendet för endurot hoppade upp några pinnar där, så det var en bra uppladdning. Endurotävlingen var en lång dag med tuffa varierande sträckor. Min taktik var att ta det lugnt på de två klättringarna, vara fokuserad i stökpartierna för att inte tappa tid på att krascha samt att trampa på så mycket jag orkade på lättare partier. Även här bra publik som ökade min ork. Kul att lära känna de anadra tjejerna. Vi hade ett bra samspel mellan att småprata om allt möjligt till att tyst hitta eget fokus. / Filippa Ring

Philip Fagerberg 3a tävling herr. Daniel AxelssonÅkere Philip Fagerberg 3a tävling herr

Torsdagens endurotävling var något utöver det vanliga. Med rejstider mellan 29 till 40 minuter och en total cykeltid på närmare fyra timmar var det i klass med en lång EWS (Enduro World Series) tävling. Med två rejäla klättringar på 500 höjdmeter styck och fem utförssträckor var detta inget för den otränade. Tyvärr tvingades tävlingsledningen att stryka den sista sträckan på grund av åska vilket var synd då den enligt många var den roligaste. Men tävlingen behövde inte skämmas för det då vi bland annat bjöds på ett fantastiskt åk från toppen av skutan till starten av VM 6an och flera andra Åre-klassiker.

I ösregnet som dundrade in efter tävlingen var Banchef Tobias Liljeroth nöjd men något nerslagen efter beslutet om strykning av sista sträckan. Tävlingen som arrangerades av Åre bergscyklister hade Skistar och en i övrigt, för turister öppen bike park, att förhålla sig till vilket var en utmaning. Detta märktes på lite olika sätt men på det stora hela flöt det hela (förutom några kraftigt försenade starter på grund av en olycklig krasch) på ganska bra. Att svart-grå bantejp kanske inte var helt optimalt mot de grå berghällarna var nog egentligen alla överens om, men det var förhoppningsvis första och sista gången vi såg det. Förhoppningsvis behöver vi inte vänta allt för länge innan vi kan tävla i enduro i Åre igen.

Efter att ha ätit energibars en hel dag och kämpat med bitska flygfän i väntan på starterna så var det nog ingen som inte kände sig rejält utpumpad efter tävlingen. Senare på kvällen när regnet drog bort kunde vinnarna beträda prispallen till publikens jubel.

Hugo RöjgårdPrispall tävling herr

Tävling Herr

1. (28:56) – Adam Larsson (Ullricehamn CK)
2. (29:04) – Tim Hammar (Trailstore Collective BC)
3. (29:12) – Philip Fagerberg (Grännabygdens OK)

Prispall tävling dam Hugo RöjgårdPrispall tävling dam

Tävling Dam 

1. (34:28) – Filippa Ring (Trailstore Collective BC)
2. (34:54) – Ingun Ståhl (Göteborgs stigcyklister)
3. (35:11) – Josefine Björkman (Göteborgs stigcyklister)

Festivalen, som har som mål att växa rejält de kommande åren fortgick veckan ut med en hel mängd häftiga tävlingar och roliga upptåg. Hatten av till arrangörerna och fantastiskt att se all cykelglädje och den fantastiskt breda publiken som trots att pandemin inte är helt över tagit sig till Åre Bike Festival.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Inga kommentarer

Kalender