Åter i Vasas spår

Datum:
22 september 2015 12:05

1_Kalle_bak

De stora motionsloppen snurrar i ett slags evigt kretslopp. Knappt är det över innan det är dags att anmäla sig till nästa år. Med ambitionen om bättre cykel, fler mil i benen och kanske lite mindre vikt kring magen. Tiotusentals människor känner sig kallade, men vad är det egentligen som lockar?

(Av: Magnus Alexandersson)

”Ett sista grispass innan det är dags”, sa Kalle efter sex varv uppför Hammarbybacken, ”sen kanske ett lite längre pass imorgon”. Vi stod vid foten av backen och Kalle pustade lite, fick en klunk vatten. De sista förberedelserna föll på plats veckan innan Cykelvasan. Med bättre cykel än förra året men med lite färre mil i benen gör han de sista förberedelserna innan starten.

Nu kan han inte göra mycket mer att göra än att ladda med mat och godis och ge cykeln en sista översyn.

Sista veckan inför Vasan har Björn kört en snabb MTB-sväng och ett lugnt pass landsväg för att mjuka upp benen innan det bär av norrut via Grycksbo till starten i Sälen. Cykeln är preppad och klar, däcken är valda och däcktrycket färdignojjat med.

Björn från Köping och Kalle från Stockholm är två väldigt olika cyklister, men ändå väldigt typiska för att lockas av Cykelvasan. De ställer upp i loppet för att det är roligt, för utmaningen och för att få uppleva lite cykelkultur. Kalle har tidigare tränat rugby och har nu fastnat för cykling helt, han älskar kulturen kring cykling, kaffet och cyklisterna. Björn har en ganska lång bakgrund med cykling på ett eller annat sätt, som många andra åker han gärna till värmen för att cykla och på hösten brinner han för cyclocross. Några långlopp på MTB har Björn också fått till här och där under det gångna åren.

4-Bjorn_rejs

I skarp kontrast står Rasmus på startlinjen, han har kört alla Cykelvasor sedan 2010 och återkommer varje år tillsammans med sina kompisar. Hans målsättning är att köra hårt och snabbt för att ligga med i tätklungorna. Vi diskuterar vid ett tillfälle om det går att få på fler tänder fram än de 38 som hans vevparti klarar, för att kunna pressa upp farten lite till. Formen slipas på monarken hemma och på grusvägarna söder om Stockholm.

Varken Björn, Kalle eller Rasmus cyklar Vasan för första gången, Björn söker revansch sedan 2012 och siktar på att rulla in i Mora på 3.30. Kalle söker också upprättelse, han cyklade Cykelvasan förra året på sin gamla helstela pendlarhoj. Startplatsen fyndades han på Blocket månaden innan start och hängde på kompisarna som redan hade fixat boende. Rasmus målsättning är att ha roligt och uppleva Cykelvasan, samtidigt vill han gå i mål på en riktigt bra placering, igen.

För Björns del blev träningsupplägget vad det blev. Livet i övrigt påverkade möjligheterna att träna, som för så många andra. Med cirka 100 timmar i sadeln trampar han uppför startbacken och blev lite varm i både själ och hjärta. Han berättar att han sett fram emot att få träffa alla glada människor som han delar upplevelsen med, stanna och snacka lite med andra cyklister i depåerna och njuta av omgivningarna.  Även Kalle och hans kompisar pratar om upplevelsen av att få cykla på klassisk Vasaloppsmark. Själva upplevelsen av loppet går i ”fäders spår” och att få gå i mål mitt i Mora. Som cyklist är det ju lätt att fastna i samma gamla hjulspår när man tränar och bli lite omotiverad av cyklingen hemmavid. “Då är Vasaloppssträckan lite som en svensk Kinamur, kanske syns den också från månen?” funderade Kalle inför starten.

3-Ludvig

För Rasmus är fokuset ett annat, men delvis också detsamma. Med gänget är det fokus på Cykelvasan så klart och med sin son Ludvig så tar han sig an Cykelvasans 30 km-start redan på fredagen. Det var en härlig upplevelse att dela med sitt barn, menar Rasmus. Nu har också Ludde en tid att slå till nästa år!

Det är inte svårt att förstå att det är utmaningen och den delade upplevelsen som gör Cykelvasan så populär, något som alla tre återkommer till varje gång vi pratar om loppet. Att planera träning, ladda inför loppet och själva loppet är ju något man kan relatera till hemma och över lunchbordet. Även de som inte cyklat Vasan förstår vad det innebär att starta och fullfölja.

Trots god draghjälp av andra cyklister tar distansen och backarna ut sin rätt. Björn börjar justera planen allt eftersom och två timmar in i loppet rappar hammaren till. Loppet blir inte bara tungt för benen utan också för huvudet. Insikten att det behövs 30 i snitt sista timmen för att nå målet ger en tröstlös känsla när benen är som stockar och all ork är använd. Det blir en lång sista timme för att till slut rulla in i mål, utan att ha nått målsättningen.

2-Bjorn_Happy

På morgonen inför loppet vaknar Kalle med skrap i halsen, är det förkylningen som är tillbaka och visar sitt fula tryne?
”Det är väl bara att bita ihop och ta sig till Mora” ler Kalle lite bistert när han rullar ner till startfållan. Det var förkylningen som var tillbaka, herre gud vad den var tillbaka. I uppförsbackarna försöker Kalle trycka på men det finns inte mycket kvar i benen, eller kvar alls. Halvvägs känner Kalle hur han smakar frukosten igen, den återkommer flera gånger som en objuden gäst.

5-Kalle

Inför starten stod Rasmus redo långt fram i första startfållan, otursnumret 13 hade han vänt upp och ner som man ska göra, allt var preppat. Uppför första backen gick det fort, täten drog på, men inte riktigt så fort som han hade trott. Han satt med i en rätt stor klunga, det kändes bra, startbilen rullade fortfarande längst där framme! I de tuffa Lundbäcksbackarna och till slut Oxbergsbacken går Rasmus upp på rött, det är varmt och riktigt tungt. Räddningen är langningen direkt efter Oxbergskontrollen där  både kroppen och knoppen får energi vilket gör att han orkar sitta kvar och spara lite energi inför den sista tredjedelen. På väg ner mot Mora kan Rasmus ligga på efter energipåfyllningen och går in på en stark 68:e plats, sitt startnummer till trots.

6-Rasmus

Väl i mål siktar redan två av tre mot nästa år, Kalle vill lägga upp träningen så han kan komma i mål på 3.30-3.20 och Rasmus kör hårt och snabbt nästa år igen. Båda lockas av utmaningen, stämningen och framför allt upplevelsen. Björn känner sig klar med utmaningen i Cykelvasan och har redan börjat fundera på andra upplevelser, på cykel så klart…

Kommentera och diskutera på forumet

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.